Τι σημαίνει "κέτωση" και ποια είναι τα μυστικά για να έχουμε ενέργεια κάθε μέρα, όλη μέρα;

Ο τρόπος για να αντεπεξέρχεται ο οργανισμός μας στις καθημερινές απαιτήσεις, και οι μηχανισμοί άμυνας.

one2onediet.gr iStock

Από μια γεμάτη ημέρα με σωματική και πνευματική κόπωση έως και τις ώρες που ξεκουράζεσαι ή πέφτεις για ύπνο, ο οργανισμός σου χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει. Βλέπεις, το ανθρώπινο σώμα μοιάζει με μηχανή που δε σβήνει και χρειάζεται διαρκώς καύσιμα για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά. Τα "καύσιμα", η ενέργεια δηλαδή που χρειάζεται ο οργανισμός μας, προέρχονται από την τροφή και, συγκεκριμένα, τη γλυκόζη, τη βασική πηγή ενέργειας των κυττάρων, που διανέμεται σε όλο το σώμα με τη βοήθεια της κυκλοφορίας του αίματος. Μόλις τα κύτταρα, ο εγκέφαλος και το κεντρικό νευρικό σύστημα έχουν λάβει τη γλυκόζη που χρειάζονται, όση περισσεύει πηγαίνει και αποθηκεύεται στο ήπαρ σε μορφή γλυκογόνου. Το γλυκογόνο θα το χρησιμοποιήσει ξανά ο οργανισμός για ενέργεια, μέχρι να ξαναλάβει γλυκόζη εκ νέου. Αν δε λάβει γλυκόζη, δηλαδή δε φάμε φαγητό, τότε θα χρησιμοποιήσει το γλυκογόνο μέχρι να εξαντληθεί.

Κέτωση: Η δικλίδα ασφαλείας του οργανισμού 

Θα περίμενε κανείς ότι μόλις τελειώσουν τα αποθέματα γλυκόζης/γλυκογόνου ο άνθρωπος λιποθυμάει, καθώς δεν έχει άλλη ενέργεια. Κι όμως, ο οργανισμός μας έχει δικλίδες ασφαλείας για κάθε περίσταση. Έτσι, όταν ο οργανισμός ζητήσει ενέργεια και δε λάβει γλυκόζη, ενεργοποιεί μια διαδικασία που λέγεται "κέτωση". Κατά την κέτωση το σώμα χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια. Ουσιαστικά, το σώμα παίρνει λιπώδη κύτταρα και τα μετατρέπει σε κετόνες στο ήπαρ και από εκεί θα μοιραστούν, όπως και η γλυκόζη, στα κύτταρα, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Μόλις το σώμα λάβει την ενέργεια που θέλει, οι κετόνες δε θα αποθηκευτούν, αλλά το σώμα θα τις αποβάλλει μέσω των ούρων. Η κέτωση κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά σχήματα διατροφής με αποτελέσματα που δεν ήταν πάντα θετικά.

Γι’ αυτό τον λόγο και είχε γίνει μια σύνδεση της κέτωσης με ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής και η επιστημονική κοινότητα προειδοποιούσε το κοινό να μην καταφεύγει σε τέτοιου είδους διατροφές. Το πρόβλημα προκλήθηκε λόγω της παρατεταμένης και έντονης κέτωσης που δημιουργείτο λόγω πλήρους αποστροφής στους υδατάνθρακες.

Η κέτωση, όμως, είναι μια φυσιολογική διαδικασία που θα ενεργοποιηθεί όταν ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια και δεν μπορεί να τη λάβει από την τροφή. Οι κετόνες είναι ένα εναλλακτικό νόμισμα ενέργειας για το σώμα που το δημιουργεί το ίδιο. Πάνω στη διαδικασία της κέτωσης είναι στηριγμένη και η αρχή του προγράμματος της The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.

s

Ύστερα από πολλές μελέτες δημιουργήθηκε η κατάλληλη φόρμουλα έτσι ώστε ο οργανισμός να παίρνει τις κατάλληλες ποσότητες υδατάνθρακα, πρωτεϊνών και λίπους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών όχι μόνο φέρνει θεαματικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, αλλά και εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη ΙΙ, όπου βλέπουμε από μείωση φαρμακευτικής αγωγής μέχρι και αντιστροφή του. Και από τα πλέον σημαντικά ζητήματα στη διαχείριση βάρους, η συντήρηση της απώλειας κιλών γίνεται με ευκολία και ασφάλεια. Δεν αποκλείεται καμία ομάδα τροφίμων από το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορεί να μπει σε μια ήπια διαδικασία κέτωσης χωρίς να κουράζει πραγματικά τον οργανισμό. Έτσι, το άτομο καταφέρνει να χάνει βάρος και λίπος υγιεινά, χωρίς κόπο, και παράλληλα απολαυστικά λόγω της ποικιλίας γεύσεων και γευμάτων.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα και να ξεκινήσεις το δικό σου ταξίδι προς τον καλύτερο εαυτό σου, επικοινώνησε σήμερα με την The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan καλώντας στο τηλ.:212 2134383 ή άφησε τα στοιχεία σου στη φόρμα επικοινωνίας που θα βρεις στο one2onediet.gr και ένας Σύμβουλος θα σε καλέσει για να σε ενημερώσει. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i