Τι είναι η ισορροπημένη διατροφή σύμφωνα με τη διατροφολόγο (δεν χρειάζονται κανόνες);

Μια ανάρτηση στο Instagram, μας δείχνει την πραγματική ουσία της σωστής διατροφής.

ισορροπημένη διατροφή iStock

Σε έναν κόσμο όπου οι κανόνες και οι περιορισμοί διατροφής φαίνεται να κυριαρχούν στην αντίληψή μας για την υγιεινή διατροφή, η παρακάτω ανάρτηση στο Instagram μας θυμίζει την πραγματική ουσία της ισορροπημένης διατροφής. "Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι να απολαμβάνεις την κολοκυθόπιτα γιατί είναι η αγαπημένη σου. Την περίμενες με ανυπομονησία και δεν είναι κάτι που φτιάχνεις μόνη σου", αναφέρει διατροφολόγος @nutritionstripped.

Διατροφικά πλάνα: Πώς θα τα διαβάζεις για να σε βοηθήσουν να τρως σωστά

Η ισορροπία στη διατροφή δεν είναι μια ίδια έννοια που ταιριάζει σε όλους

Παίρνει πολλές μορφές και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, από γεύμα σε γεύμα και από μέρα σε μέρα. Αυτή η ευελιξία είναι που κάνει την ισορροπημένη διατροφή μια βιώσιμη και ευχάριστη προσέγγιση για τη θρέψη του σώματός μας.

Ενσυνείδητες επιλογές

Ένα από τα βασικά σημεία της ανάρτησης είναι η ιδέα ότι η ισορροπημένη διατροφή μάς επιτρέπει να κάνουμε ενσυνείδητες επιλογές για το φαγητό μας. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει να πεις "ναι" σε αυτή τη νόστιμη κολοκυθόπιτα. Γιατί; Γιατί είναι το αγαπημένο σου γλυκό, και το περίμενες με ανυπομονησία. Αυτό δείχνει τη χαρά που μπορεί να φέρει το φαγητό στη ζωή μας. Το φαγητό δεν είναι μόνο τροφή. Είναι επίσης απόλαυση και ευχαρίστηση.

Αντίθετα, η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει επίσης το να λέμε "όχι" όταν η κατάσταση το δικαιολογεί. Για παράδειγμα, μπορεί να είσαι ήδη χορτάτη ή να υπάρχει κάτι άλλο που θα προτιμούσες να απολαύσεις ή το σώμα σου σηματοδοτεί ότι χρειάζεται περισσότερη τροφή. Σημασία έχει να ακούς το σώμα σου και να κάνεις επιλογές που ταιριάζουν με τις φυσικές και συναισθηματικές σου ανάγκες.

Μια από τις πιο όμορφες πτυχές της ισορροπημένης διατροφής είναι ότι σου επιτρέπει να αναπτύξεις μια βαθιά σύνδεση με το σώμα σου. Μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τα σήματα πείνας σου, να κατανοείς τους λόγους που τρως και να συνειδητοποιείς τι πραγματικά χρειάζεται και τι θέλει το σώμα σου κάθε στιγμή. Αυτή η αυτογνωσία και η διαύγεια μπορούν να καθοδηγήσουν τις διατροφικές σου επιλογές με τον καλύτερο τρόπο για εσένα τη συγκεκριμένη στιγμή.

Τι είναι, πραγματικά, αυτό που λέμε ισορροπημένη διατροφή;

Η σωστή διατροφή είναι η καλλιέργεια της κατανόησης των αναγκών μας

Πρόκειται για την καλλιέργεια της κατανόησης των αναγκών και των επιθυμιών του σώματός μας και, στη συνέχεια, τη λήψη συνειδητών αποφάσεων σχετικά με το τι, πότε και πόσο να φας. Αυτή η προσέγγιση στη διατροφή είναι απελευθερωτική και ενδυναμωτική, καθώς σε απαλλάσσει από τους περιορισμούς της άκαμπτης δίαιτας και σου επιτρέπει να απολαμβάνεις το φαγητό με τρόπο που φέρνει ικανοποίηση και τροφή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i