Λεπτή μέση με αυτά τα λαχανικά- έκπληξη

Οι επιστήμονες δίνουν την δική τους απάντηση για τα λαχανικά που πρέπει να τρώμε.

λαχανικα_διατροφη Istock

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο διαπιστώνει ότι η εναλλαγή δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και μη αμυλούχων λαχανικών με επεξεργασμένα δημητριακά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αμυλούχα λαχανικά - όπως πατάτες, μπιζέλια και καλαμπόκι - μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση βάρους, καθώς μεγαλώνουμε.

Τα τρόφιμα πλούσια σε άμυλο τείνουν να χωνεύονται πιο γρήγορα από τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, προκαλώντας ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτή η γρήγορη αύξηση μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διεργασίες που μετατρέπουν αυτά τα σάκχαρα σε αποθηκευμένο σωματικό λίπος.

Διάβασε επίσης: Αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά: Ποια είναι, τι διαφορές έχουν και ποια πρέπει να προτιμάς

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτρέπουν την αύξηση βάρους επιβραδύνοντας την πέψη και τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των μεταβολικών διεργασιών που προάγουν την αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως είναι συνήθως πλούσια σε φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό ευρέως αναγνωρισμένο για τις ευεργετικές του επιδράσεις στη διαχείριση του βάρους.

Οι ερευνητές διατροφής του Χάρβαρντ και ένας νευρολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξέτασαν τη διατροφή σχεδόν 137.000 ανδρών και γυναικών κάτω των 65 ετών χρησιμοποιώντας δεδομένα άνω των 25 ετών μέσω της Μελέτης Νοσηλευτών Υγείας Ι και ΙΙ και της Μελέτης Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες των ΗΠΑ. "Τα ευρήματά μας για τα αμυλούχα λαχανικά εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα σύσταση της Διατροφικής Κατευθυντήριας Γραμμής των ΗΠΑ για την αύξηση της κατανάλωσης όλων των τύπων λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων λαχανικών. Συνιστούμε μια αυξημένη εστίαση στην αύξηση της πρόσληψης μη αμυλούχων λαχανικών".

Αυτός είναι ο ίδιος λόγος που οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων - που συχνά προωθούνται ως ευεργετικές για την απώλεια βάρους- δεν λειτουργούν. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Η διατήρηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί, επίσης, να περιορίσει την κατανάλωση ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και πολλές βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Διάβασε επίσης: Αμυλούχα λαχανικά: Ποια είναι και γιατί πρέπει να τα καταναλώνεις με μέτρο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i