Μανιτάρια: Τα 7 κορυφαία είδη για να τα μαγειρέψεις!

Τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι γεμάτα οφέλη για την υγεία. Μάθε γιατί πρέπει να τα δοκιμάσεις.

manitaria istock

Είναι φουλ στην πρωτείνη, περιέχουν βιταμίνη D, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, προστατεύουν την εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου και έχουν βιοδραστικές ενώσεις. Τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που τονώνουν την υγεία, μαζί με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι μανιτάρια έχει μόνο 15 θερμίδες, αλλά 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και σχεδόν 1 γραμμάριο φυτικών ινών.

Τα μανιτάρια είναι μύκητας. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει χιλιάδες είδη, αλλά μόνο περίπου δύο δωδεκάδες είναι ευρέως αποδεκτά για χρήση ως τροφή. Μερικά μανιτάρια έχουν ψυχεδελικές ενώσεις (ψιλοκυβίνη) που προκαλούν παραισθήσεις ή αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης. Πολλά άλλα που βρίσκονται στη φύση - όπως το "μανιτάρι του θανάτου" - δεν μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Μερικά μανιτάρια έχουν πλούσια γεύση umami (αλμυρή), καθιστώντας τα ένα καλό υποκατάστατο κρέατος. Άλλα έχουν πιο λεπτές, γήινες γεύσεις. 

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης ενώσεις (συμπεριλαμβανομένων πολυσακχαριτών και στερολών) που προστατεύουν την υγεία σου και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών. Τα θρεπτικά συστατικά των μανιταριών περιλαμβάνουν:

  • Σελήνιο: Βοηθά το σώμα να παράγει αντιοξειδωτικά για να αποτρέψει την καταστροφή των κυττάρων.
  • Βιταμίνη Β6: Υποστηρίζει το νευρικό σου σύστημα και βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ: Βοηθούν στη διεξαγωγή πολλών μεταβολικών αντιδράσεων και εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας
  • Κάλιο: Αναγνωρίστηκε στις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς του 2020 ως θρεπτικό συστατικό που δεν καταναλώνεται. Βοηθά τους μυς να συστέλλονται, βοηθά στην ισορροπία των υγρών και διατηρεί τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση
  • Ψευδάργυρος: Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό  σύστημα και την υγιή ανάπτυξη σε μωρά και παιδιά.

Το μαγείρεμα βοηθά να απελευθερωθούν θρεπτικά στοιχεία από τα παχιά κυτταρικά τοιχώματα του μανιταριού. Επίσης, αποδομεί τυχόν ίχνη από τοξίνες που βρίσκονται σε ορισμένες ποικιλίες.

1. Τρομπέτα

manitari
istock

Iαπωνική έρευνα υποστηρίζει ότι αυτό το είδος ίσως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Δοκίμασε: Το ψήσιμο ενισχύει τη γεύση ξηρού καρπού που το χαρακτηρίζει. Ταιριάζει επίσης πολύ με θαλασσινά.

2. Μπάτον (λευκά)

manitari
istock

Πέντε λευκά μανιτάρια περιέχουν περισσότερο κάλιο από ένα πορτοκάλι. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Penn διαπίστωσαν επίσης ότι είναι πλούσιο σε L-εργοθειονίνη, ένα αντιοξειδωτικό.
Δοκίμασε: Είναι πολύ νόστιμα σε σάλτσες με βάση την κρέμα γάλακτος και την ντομάτα.

3. Πορτομπέλο

manitari
istock

Αυτός ο… Ευρωπαίος γίγαντας δεν έχει μόνο υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά είναι και εξαιρετική πηγή σεληνίου, ενός σημαντικού μεταλλικού στοιχείου που βελτιστοποιεί την αντιοξειδωτική δραστηριότητα στον οργανισμό.
Δοκίμασε: Έχει εξαιρετική γεύση όταν ψήνεται στη σχάρα.

4. Πλευρώτους

μανιταρι
istock

Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για να χαλαρώσουν τις αρθρώσεις και τους μυς. Λέγεται ότι και η αποξηραμένη εκδοχή είναι πλούσια σε σίδηρο.
Δοκίμασε: Σωτάρισέ τα με ελαιόλαδο και τα αγαπημένα σου μυρωδικά.

5. Κανθαρέλλα

manitari
istock

Μια ταϊβανέζικη έρευνα δείχνει ότι περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται FVE, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού.
Δοκίμασε: Η κανθαρέλλα θυμίζει πορτοκαλί τρομπέτα ή αναποδογυρισμένο κώνο. Έχει φρουτώδες άρωμα που θυμίζει βερίκοκο και νεράτζι, μάλιστα στην Μακεδονία την κάνουν και γλυκό του κουταλιού. Ταιριάζει με άσπρες σάλτσες για ζυμαρικά, πουλερικά και αρνί. Χρειάζονται αρκετή ώρα στο μαγείρεμα.

6. Σιτάκε

manitari
istock

Γνωστό και ως μαύρο μανιτάρι, αυτός ο μύκητας περιέχει λεντινάνη, μια ενεργή ένωση που λέγεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τον καρκίνο των πνευμόνων και του δέρματος.
Δοκίμασε: Ρίξ’ το στο τηγάνι με καρότα και λάχανο για ένα γευστικό stir-fry.

7. Πορτσίνι

manitari
istock

Αλλιώς ονομάζονται και βασιλομανίταρα. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι χαμηλά σε θερμίδες, γεγονός που τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος και χορτοφάγους.
Δοκίμασε: Είναι ιδανικά για ριζότο και σάλτσες ζυμαρικών. Μπορούν επίσης να μπουν σε πίτσες, σούπες, σαλάτες αλλά να συνοδεύσουν και το κρέας. Προτού χρησιμοποιήσεις τα μανιτάρια τα μουλιάζεις σε χλιαρό αλατισμένο νερό για 20 με 30 λεπτά. Ο ζωμός που προκύπτει από την ενυδάτωση των μανιταριών έχει πολύ πλούσια γεύση και απογειώνει τις σάλτσες, τις σούπες, ακόμα και τα ζυμαρικά ή το ριζότο, εάν τα βράσεις σε αυτό.

Είναι τα μανιτάρια κατάλληλα για απώλεια βάρους;

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i