Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα (www.notanordinarymum.gr).
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα είδη μανιταριών που υπάρχουν στο εμπόριο και ποιος είναι ο ιδανικό τρόπος για να μαγειρέψεις το καθένα; Δες παρακάτω αναλυτικά τη λίστα.
Διάβασε επίσης: Συνταγή για σαλάτα με αγκινάρες και μανιτάρια
Πώς να μαγειρέψω τα μανιτάρια; Δες πώς θα τα φτιάξεις ανάλογα με το είδος τους:
1 Βασιλομανίταρο ή καλογεράκι (πορτσίνι)
- Πώς να το αναγνωρίσεις: Υπάρχουν διάφοροι τύποι, αλλά ο πιο διάσημος είναι ο Boletus edulis (Βωλίτης ο εδώδιμος), κοινώς ονομάζεται βασιλομανίταρο ή καλογεράκι σε νεαρή ηλικία (πορτσίνι στην Ιταλία). Έχει ένα ανθεκτικό στέλεχος, λευκό ή μπεζ, καφέ καπέλο, σαρκώδες και κλειστό.
- Τρώγεται ψητό στα κάρβουνα αλλά και τηγανητό.
2. Ασπρομανίταρο
- Ίσως τα πιο γνωστά μανιτάρια στη χώρα μας, είναι τα μικρά κοινά μανιτάρια με χρώμα που ποικίλλει από άσπρο και εκρού μέχρι ανοιχτό καφέ και γκρι.
- Τα βρίσκουμε ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες και μπορείς να τα προσθέσεις στη σαλάτα, την πίτσα, τις μακαρονάδες και στο κρέας ή να τα φας γεμιστά.
3. Πλευρώτους
- Έχουν περίεργο σχήμα, αρκετή σάρκα και αυλακώσεις στη μία πλευρά, ενώ στην άλλη έχουν πιο απαλή υφή. Υπάρχουν καλλιεργημένα, άγρια και βιολογικά.
- Χρησιμοποιούνται κυρίως ψητά και σε σούπες.
4. Πορτομπέλο
- Συνήθως έχουν πλατύ καφέ «καπέλο», ενώ είναι εντυπωσιακά σε μέγεθος. Έχουν γεύση και άρωμα κρέατος, γι’ αυτό μπορούν να το αντικαταστήσουν, ειδικά σε περιπτώσεις χορτοφάγων.
5. Μορχέλα
- Έχει καπέλο σε σχήμα κώνου και χρώμα από ανοιχτό μπεζ μέχρι γκριζωπό.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και σάλτσες. Ταιριάζει με κρεατικά, θαλασσινά και αλλαντικά.
Διάβασε επίσης: Ψητά μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά με τυρί
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr