Το ολλανδικό μυστικό για να μείνεις νέα

Η αντιγήρανση περνάει από το πιάτο πρώτα.

kale istock

Η γήρανση δεν είναι για τους αδύναμους. Το στήθος πέφτει, οι αρθρώσεις τρίζουν και το πόδι της χήνας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πώς μπορείς να έχεις καλό δέρμα, λειτουργικό μυαλό και να περπατάς χωρίς να αγκομαχάς; 

Το ολλανδικό μυστικό για να μείνεις νέα

Η ζάχαρη δεν είναι στο λεξιλόγιό των Ολλανδών. Το αγαπημένο τους λαχανικό; Boerenkool. Μετάφραση: kale ή λαχανίδα, στο ελληνικότερον. Η λαχανίδα τρώγεται πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Ακόμη και σε μια έντονη χιονόπτωση, οι Ολλανδοί μπορούν να μαζέψουν λαχανίδες.

Ένα παραδοσιακό και χορταστικό πιάτο, boerenkool stamppot ή kale hash, φτιάχνεται με λαχανίδα, πουρέ πατάτας και καπνιστά λουκάνικα. Αυτός ο τρόπος διατροφής ήταν απαραίτητος κατά τη διάρκεια του πολέμου στη δεκαετία του 1940 και των επακόλουθων ετών πείνας.

Όπως αποδεικνύεται, το να βασίζεσαι στη χορτοφαγική διατροφή είναι σωτήριο και στην αντιγήρανση. Τα θρεπτικά σταυρανθή λαχανικά όπως το kale, άφθονα σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες A, C και K και με μέταλλα όπως χαλκός, κάλιο, σίδηρος, μαγγάνιο και φώσφορος, προσφέρουν δύναμη σε ολόκληρο το σώμα και στο δέρμα. Η βιταμίνη C παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος καθώς βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης στο σώμα που αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο για το δέρμα, τους χόνδρους, τα οστά και τους τένοντες.

Η καλή υγεία του εγκεφάλου είναι απαραίτητη

Το δέρμα δεν είναι το μόνο μέρος του σώματος για το οποίο ανησυχούμε καθώς μεγαλώνουμε. Το φαγητό για την υγεία του εγκεφάλου είναι μια ιδέα που έχει ριζώσει από τότε που η συχνότητα της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας εκτοξεύτηκε στα ύψη. Σήμερα, 1 στους 9 Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω έχει τη νόσο. Οι Ολλανδοί αψηφούν την επεξεργασμένη ζάχαρη στη διατροφή τους. Η επιλογή τους για γλυκό είναι ένα μήλο. 

Τρως kale; Οι 5 πιο συχνοί τύποι της λαχανίδας και πώς να τους καταναλώσεις καλύτερα

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εκτός εάν βελτιωθούν οι σημερινές τάσεις στον τρόπο ζωής, ο διαβήτης μπορεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας έως το 2050, με έναν στους τρεις ανθρώπους να εμφανίζει διαβήτη στη διάρκεια της ζωής του. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i