Ημικρανία | Η λίστα με τα τυριά που την πυροδοτούν

Πρέπει να αποφεύγεις το παλαιωμένο τυρί εάν έχεις ημικρανία; Ποια τυριά έχουν σχέση με τις κεφαλαλγίες;

ημικρανια_διατροφ Istock

Υποφέρεις από ημικρανία και γνωρίζεις ότι τα τυριά πρέπει να βγουν από τη λίστα της διατροφής σου. Τα κίτρινα και τα λευκά τυριά είναι ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές της διατροφής και έχουν μία θέση στο οικογενειακό τραπέζι.

Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια είναι κατάλληλα και ποια πρέπει να αποφύγεις σε περίπτωση που σε πιάνει τακτικά ημικρανία. Φυσικά, όλοι αντιμετωπίζουν ανά περιόδους πονοκέφαλο, αλλά οι κρίσεις ημικρανίες είναι εξαιρετικά δυσάρεστες. Εκτιμάται ότι 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν κρίσεις ημικρανίας, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Πρόσφατες μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι τα τρόφιμα και η διατροφή μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της ημικρανίας. Η πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας ή στη μείωση της συχνότητας τους. Τα τυριά είναι από τις τροφές που φαίνεται να έχουν μπει στο στόχαστρο των ερευνών σχετικά με τη σύνδεσή τους με τις κρίσεις ημικρανίας.

Διάβασε επίσης: Συχνοί πονοκέφαλοι: Μια σημαντική (και αναπάντεχη) αιτία εμφάνισής τους

Η λίστα με τα τυριά που πυροδοτούν την ημικρανία

τυρι_ημικρανιες
Istock

  1. Παρμεζάνα: Η παρμεζάνα ή παρμιτζάνο-ρετζάνο (Parmigiano-Reggiano) είναι σκληρό κοκκώδες τυρί από την Ιταλία.

  2. Asiago: Το Asiago είναι τυρί αγελαδινού γάλακτος, που παράγεται μόνο στο οροπέδιο Asiago στους πρόποδες του Βένετο στην Ιταλία. 

  3. Πεκορίνο Ρομάνο: Σκληρό αυτό τυρί από πρόβειο γάλα, με χρόνο ωρίμανσης που κυμαίνεται από τους πέντε μέχρι τους οχτώ μήνες.

  4. Γραβιέρα: Είναι είδος ελληνικού σκληρού κίτρινου τυριού. Το όνομά του είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère), του ελβετικού τυριού.

  5. Τσένταρ: Το cheddar είναι ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα.

  6. Έμενταλ: Το τυρί με τις χαρακτηριστικές τρύπες, είναι κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας το οποίο προέρχεται από την περιοχή Έμενταλ στην Ελβετία.

  7. Μοτσαρέλα: Μαλακό τυρί ιταλικής προέλευσης. Παρασκευάζεται στη νότια Ιταλία και φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβουβάλου,

  8. Γκοργκοντζόλα: Ιταλικό μπλε τυρί με "φλέβες", φτιαγμένο από πλήρες αγελαδινό γάλα.

  9. Μπρι: Το Brie είναι ένα μαλακό τυρί φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα.

  10. Ροκφόρ: Εύθρυπτο, ελαφρά υγρό, με τη χαρακτηριστική μπλε μούχλα, που οφείλεται στο μύκητα Penicillium roquefortis. 

Η Κλινική του Κλίβελαντ δίνει την απάντηση, με έρευνα σχετικά με τον πονοκέφαλο/ ημικρανίες και την σύνδεσή τους με τη διατροφή. Σημειώνει ότι περίπου το 20% των πασχόντων από πονοκέφαλο και ημικρανία είναι ευαίσθητοι σε ορισμένα τρόφιμα και, μάλιστα, πολλά από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν τυραμίνη.

Η τυραμίνη σχηματίζεται καθώς διασπάται η πρωτεΐνη του τυριού. Όσο πιο ώριμο και παλαιωμένο είναι το τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει. Αυτό το αμινοξύ, ταξινομείται ως "αγγειοδραστικό" και επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία σου, με αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση της αρτηριακής σου πίεσης. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν τυραμίνη μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί αγγειοσυστολή - ή στένωση - ορισμένων από τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Αυτή η αγγειοσυστολή ακολουθείται στη συνέχεια από διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η στένωση και η διαστολή προκαλεί το χαρακτηριστικό παλμό της ημικρανίας. Ένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη λίστα με τις τροφές που πρέπει να αποφύγεις, αν υποφέρεις από ημικρανίες είναι η τυραμίνη, η οποία συναντάται στο παλαιωμένο τυρί.

Η λίστα με τυριά που μπορείς να καταναλώσεις

τυρι_ημικρανιες
Istock

  1. Γκούντα

  2. Προβολόνε

  3. Γκούντα

  4. Κατσικίσιο τυρί

  5. Μπλε τυρί

Από την άλλη πλευρά, τα φρέσκα τυριά, που δεν μένουν τόσο πολύ όσο τα παλαιωμένα τυριά, συνήθως δεν προκαλούν ημικρανίες. 

Διάβασε επίσης: Επίμονος πονοκέφαλος: Ο βελονισμός ως εναλλακτική λύση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i