Κουσκούς: Ποιο είδος να επιλέξεις για τις συνταγές σου

Το κουσκούς μαγειρεύεται όπως τα ζυμαρικά και μπορεί να συνοδεύσει κυρίως πιάτα, σαλάτες και κρεατικά.

κουσκους Istock

Όπως πολλοί χρησιμοποιούν το ρύζι ως συνοδευτικό σχεδόν σε όλα τα πιάτα τους, το κουσκούς έχει ακριβώς την ίδια τιμητική θέση. Και όπως υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρυζιού, έτσι μπορείς να βρεις πολλές και διαφορετικές για το κουσκούς. Εάν δεν είναι ήδη μέρος της καθημερινής διατροφής σου, το κουσκούς είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στην τυπική εναλλαγή αμύλου και αξίζει μια θέση στην κουζίνα σου για γρήγορα, χορταστικά πιάτα.

Τι είναι το κουσκούς (couscous)

Το κουσκούς είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο. Στη συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται. Διατίθεται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι κόκκος ή είδος ρυζιού.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της προέλευσης του κουσκούς είναι άγνωστες, αλλά από τη δεκαετία του 40 γνωρίζουμε ότι τα βιβλία αραβικής μαγειρικής του 13ου και 14ου αιώνα περιείχαν συνταγές για κουσκούς. Για αιώνες, το κουσκούς ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα σε χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Και ενώ κάθε περιοχή έχει τον δικό της παραδοσιακό τρόπο προετοιμασίας και μαγειρικής το, το κουσκούς είναι πάντα αναμφισβήτητα νόστιμο, χορταστικό και καλό και για εσένα.

Διαβάστε επίσης: Το διατροφικό vegan πρόγραμμα 2 εβδομάδων για απώλεια βάρους

Κουσκούς: Ποια ποικιλία σου ταιριάζει 

κουσκους_μαγειρικη
Istock

Στη Θράκη το κουσκούς λέγεται κουσκούσι ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο το κουσκούς είναι το γνωστό πλιγούρι.

Υπάρχουν διάφορα είδη κουσκούς, τα οποία διαφέρουν ως προς το μέγεθος, την επεξεργασία και τα συστατικά τους.

Με βάση το μέγεθος, το κουσκούς διακρίνεται σε τρία κύρια είδη:

  1. Κουσκους χονδρό:: Είναι το πιο κοινό είδος κουσκούς και έχει κόκκους περίπου 2 χιλιοστών σε διάμετρο.
  2. Κουσκους μεσαίο: Έχει κόκκους περίπου 1,5 χιλιοστών σε διάμετρο.
  3. Κουσκους ψιλό:Έχει κόκκους περίπου 1 χιλιοστού σε διάμετρο.

Με βάση την επεξεργασία, το κουσκούς διακρίνεται σε δύο κύρια είδη:

  1. Κουσκους λευκό: Είναι το πιο συνηθισμένο είδος κουσκούς και παρασκευάζεται από λευκό σιτάρι durum.
  2. Κουσκους καστανό: Παρασκευάζεται από καστανό σιτάρι durum και έχει πιο έντονη γεύση

Με βάση την προέλευση, το κουσκούς διακρίνεται σε δύο κύρια είδη:

  1. Μαροκινό κουσκούς: Είναι μικροσκοπικό σε μέγεθος, όπως το κινόα ή το ρύζι. Μπορεί να γίνει με αλεύρι από σιμιγδάλι, αλλά πολλοί Μαροκινοί το φτιάχνουν με συστατικά όπως σιτάρι ολικής αλέσεως, κεχρί και κριθάρι. Το μαροκινό κουσκούς είναι αγαπητό γιατί είναι χορταστικό και απορροφά τέλεια τις γεύσεις των βοτάνων και των μπαχαρικών.
  2. Ισραηλινό κουσκούς: Αυτή η μαργαριταρένια ποικιλία που μοιάζει με ζυμαρικά που είναι πιο συχνή στα σούπερ μάρκετ και στα παντοπωλεία. Φτιάχνεται με αλεύρι από σιμιγδάλι, που του δίνει μια πλούσια γεύση και υφή. Είτε φτιάχνεις μια μεγάλη σαλάτα, συνοδευτικό ή σούπα, το ισραηλινό κουσκούς είναι πάντα μια εξαιρετική προσθήκη.
  3. Λιβανέζικο κουσκούς: Αυτή η ποικιλία κουσκούς μοιάζει με το ισραηλινό κουσκούς γιατί φτιάχνεται και με αλεύρι από σιμιγδάλι. Η διαφορά είναι ότι το λιβανέζικο κουσκούς είναι λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος (σκέψου το μέγεθος ενός ρεβιθιού) και παίρνει μια πιο νόστιμη γεύση όταν μαγειρεύεται.

Tα διατροφικά οφέλη του κουσκούς

Το κουσκούς είναι γεμάτο με σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Β, βιταμίνη Ε και σίδηρο. Και παρόλο που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, το κουσκούς είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καλίου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και φωσφόρου.

Το κουσκούς είναι, επίσης, μια καλύτερη εναλλακτική στα ζυμαρικά από λευκό αλεύρι, επειδή είναι πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων.

Πώς να φτιάξεις κουσκούς

Θα χρειαστείς:

  • 1 φλιτζάνι κουσκούς
  • 2 φλιτζάνια βραστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση

Οδηγίες

  • Βάλε το κουσκούς σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Πρόσθεσε το βραστό νερό και το ελαιόλαδο.
  • Ανακάτεψε καλά μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
  • Κάλυψε το μπολ και άφησε το κουσκούς να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
  • Ανακάτεψε ξανά το κουσκούς και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι για γεύση.

Διαβάστε επίσης: Κουσκούς με γαρίδες και pesto κόκκινης πιπεριάς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i