3 αντιφλεγμονώδη συστατικά για απώλεια βάρους, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του εντέρου

Για ολιστική ευεξία, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να ενσωματώνεις αντιφλεγμονώδη συστατικά στα γεύματά σου.

food istock

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει και να επιδεινώσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα στο έντερο, στην αύξηση βάρους καθώς και σε μια σειρά ασθενειών.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές υπέροχες τροφές και αντιφλεγμονώδη συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, στην απώλεια βάρους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Σχετικά: Φλεγμονή: Ποιες τροφές αυξάνουν κρυφά τα επίπεδά της;

1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αυτά τα απλά και θρεπτικά λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, συμβάλλουν στη συνολική μας ευεξία. Είναι άφθονα σε φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, υποστηρίζοντας ένα ποικίλο μικροβίωμα και μειώνοντας τη φλεγμονή του εντέρου.

Αλλά τα οφέλη εκτείνονται πέρα από την υγεία του εντέρου. Φορτωμένα με απαραίτητες βιταμίνες Α, C και Κ, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά ενισχύουν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και προστατεύουν από λοιμώξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά τα λαχανικά είναι ένας τρομερός σύμμαχος στην ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του σώματός μας.

Εάν θέλεις να χάσεις μερικά κιλά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης μια καλή επιλογή. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, προάγοντας τον κορεσμό και μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, η λαχανίδα, το σέσκουλο και η ρόκα είναι όλα υπέροχες επιλογές για να προσθέσεις στις υγιεινές σαλάτες σου.

2. Σταυρανθή λαχανικά

Επόμενα στη λίστα των αντιφλεγμονωδών συστατικών είναι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν σουλφοραφάνη, μια ένωση που επιδιορθώνει τον βλεννογόνο του εντέρου και μειώνει τη φλεγμονή.

Οι ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού των σταυρανθών λαχανικών προέρχονται από το ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και γλυκοζινολικές ενώσεις. Η ενσωμάτωση αυτών των λαχανικών στη διατροφή σου μπορεί να είναι ένα προληπτικό μέτρο για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, τα σταυρανθή λαχανικά αυξάνουν επίσης τον κορεσμό και μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων, ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για όσους στοχεύουν να χάσουν βάρος. Επιπλέον, είναι μια τέλεια προσθήκη σε υγιεινά, γεμάτα ίνες μπολ δημητριακών.


3. Μπαχαρικά όπως Κουρκουμάς και Τζίντζερ

Έχουν ισχυρά οφέλη για την υγεία, πολλά από αυτά χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Ο κουρκουμάς, με τη δραστική ένωση κουρκουμίνη, κάνει καλό στην υγεία του εντέρου. Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου και υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα. Επιπλέον, το τζίντζερ καταπραΰνει τις πεπτικές ενοχλήσεις και ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης συμβάλλουν σε μια ενισχυμένη ανοσοαπόκριση και στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής. Το τζίντζερ, με τις αντιικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, ενισχύει ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό.

Τόσο ο κουρκουμάς όσο και το τζίντζερ μπορεί ακόμη και να ενισχύσουν τη θερμογένεση - την παραγωγή θερμότητας του σώματος - και να ενισχύσουν τον μεταβολισμό, βοηθώντας στις προσπάθειες απώλειας βάρους. Πασπάλισέ τα στα γεύματά σου και οι γευστικοί σου κάλυκες και το σώμα σου θα σε ευγνωμονούν!

Σχετικό: Αυτά τα οφέλη του τζίντζερ για την ομορφιά σου δεν τα ήξερες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i