Γιατί το μαγείρεμα στο γκάζι είναι πιο επικίνδυνο από όσο νομίζεις; Νέα μελέτη

Το μαγείρεμα σε κουζίνα αερίου ή γκάζι μπορεί να παράγει έως και 100 φορές πιο επικίνδυνα σωματίδια από μία εξάτμιση αυτοκινήτου, αποκάλυψε μια νέα μελέτη.

gas istock

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσαν ότι οι κουζίνες αερίου (αυτές που χρησιμοποιούν γκάζι) απελευθέρωναν νανοσωματίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος και άλλων αναπνευστικών ασθενειών.

"Αυτά τα εξαιρετικά μικροσκοπικά νανοσωματίδια είναι τόσο μικρά που δεν μπορείς να τα δεις", δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Brandon Boor από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Lyles του Purdue στο Southwest News Service. "Δεν είναι σαν τα σωματίδια σκόνης που τα βλέπεις να αιωρούνται στον αέρα".

"Μετά την παρατήρηση τόσο υψηλών συγκεντρώσεων αερολύματος νανο-σωματίδιων κατά το μαγείρεμα με αέριο, δεν μπορούμε πλέον να τα αγνοήσουμε", πρόσθεσε.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς θα έχουμε καθαρό αέρα στο σπίτι, πώς θα προστατευτούμε

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για τη μελέτη, ο Bloor και η ομάδα του χρησιμοποίησαν όργανα τελευταίας τεχνολογίας για την ποιότητα του αέρα. Με αυτήν την τεχνολογία, μπόρεσαν να μετρήσουν αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια σε ένα μόνο νανόμετρο ενώ μαγείρευαν σε γκάζι σε ένα εργαστήριο "μικροσκοπικού σπιτιού".

Το μικροσκοπικό σπίτι ήταν εξοπλισμένο με όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού χώρου διαβίωσης, προτού εξοπλιστεί επιπλέον με αισθητήρες που θα παρακολουθούσαν στενά τον αντίκτυπο των καθημερινών δραστηριοτήτων στην ποιότητα του αέρα ενός σπιτιού.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα νανοσωματίδια ταξιδεύουν από την κουζίνα αερίου στο υπόλοιπο σπίτι.

Παρόλο που πολλά σωματίδια διαχέονταν γρήγορα σε άλλες επιφάνειες, τα πειράματα έδειξαν ότι μεταξύ 10 δισεκατομμυρίων και 1 τρισεκατομμυρίου σωματιδίων εναποτέθηκαν στους αεραγωγούς και στην τραχειοβρογχική περιοχή των πνευμόνων ενός ατόμου ενώ μια κουζίνα αερίου ήταν αναμμένη.

Τι μπορεί να σε προστατέψει

Οι ερευνητές ενθαρρύνουν τις οικογένειες να ενεργοποιούν τον απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα, κάτι που πιστεύουν ότι πιθανότατα ανακατευθύνει τα σωματίδια μακριά από τους πνεύμονές τους ενώ συνιστούν να θεωρηθεί το αεροζόλ νανοσυμπλέγματος ως ξεχωριστή κατηγορία ατμοσφαιρικών ρύπων.

Αυτός είναι ο απλός τρόπος για να βγάλεις τα μικροπλαστικά από το νερό σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i