Σολομός: Ο άγριος ή του ιχθυοτροφείου είναι πιο υγιεινός; Τι απαντά η διαιτολόγος

Εξαρτάται. Η καλύτερη επιλογή για σολομό είναι αυτή που σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα. Δες τι απαντά η διαιτολόγος.

άγριος σολομός ή σολομός ιχθυοτροφείου istock

Ρωτήσαμε την Ελένη Παπαγιαννίδου, MMedSci, Ph.D., κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Surrey, UK, και μας απάντησε για το αν ο άγριος σολομός είναι πιο υγιεινός από τον σολομό ιχθυοτροφείου.

"Όχι απαραιτήτως" τονίζει η Ελένη Παπαγιαννίδου. "Μάλιστα, ενώ σε μελέτη 2004 διαπιστώθηκε ότι το κρέας του σολομού ιχθυοτροφείου έχει υψηλότερα επίπεδα τοξικών βιομηχανικών ενώσεων, το συμπέρασμα είναι ότι τα οφέλη για την υγεία και των δύο αντισταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους. Ο σολομός είναι μία από τις καλύτερες πηγές Ω3 – λιπαρών οξέων που μειώνουν τον κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς, που θα εμφανίσει μία στις δύο γυναίκες" προσθέτει η ειδικός.

Άγριος Σολομός Vs Ιχθυοτροφείου

Και οι δύο τύποι ψαριού προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και βιταμίνη D. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές που αξίζει να λάβεις υπόψη σου

Διατροφή

  • Άγριος σολομός: Τρέφεται με φυσικά τρόφιμα, όπως πλαγκτόν, ψάρια και ασπόνδυλα.
  • Σολομός ιχθυοτροφείου: Τρέφεται με επεξεργασμένη τροφή, η οποία μπορεί να περιέχει ιχθυάλευρα, σόγια, δημητριακά και πρόσθετα.

Περιβάλλον

  • Άγριος σολομός: Ζει στον ωκεανό, όπου μπορεί να εκτεθεί σε ρύπους.
  • Σολομός ιχθυοτροφείου: Εκτρέφεται σε κλειστές δεξαμενές, όπου μπορεί να εκτεθεί σε ασθένειες και παράσιτα.

Συγκριτικά θρεπτικά συστατικά

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Ο σολομός ιχθυοτροφείου μπορεί να περιέχει ελαφρώς περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τον άγριο σολομό.
  • Λιπαρά: Ο άγριος σολομός τείνει να είναι πιο λεπτός από τον σολομό ιχθυοτροφείου.
  • Ρύπαντες: Ο άγριος σολομός μπορεί να περιέχει ίχνη ρύπων, όπως υδράργυρο και PCBs. Ο σολομός ιχθυοτροφείου μπορεί να περιέχει αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα από την τροφή του.

Τι να κάνεις

Όποιο είδος κι αν αγοράζεις, αφαίρεσε την πέτσα και το λίπος, καθώς εκεί εναποθέτονται οι περισσότερες τοξικές ενώσεις.

Αν φτιάχνεις ζυμαρικά με σολομό, προτίμησε αυτόν σε κονσέρβα. "Φτιάχνονται με μικρότερα ψάρια, άρα περιέχουν λιγότερες ρυπαρές ουσίες" επισημαίνει η Ελένη Παπαγιαννίδου.

Αν θέλεις να βράσεις το σολομό, μην χρησιμοποιείς απλό νερό – είναι μια χαμένη ευκαιρία να προσθέσεις γεύση! Βάλε τουλάχιστον στο νερό λίγο λεμόνι ή μισό κεφάλι σκόρδου. Ή καλύτερα, βύθισε τον σολομό σε ξηρό λευκό κρασί. Η ανάμειξη αρωμάτων στη διαδικασία του βρασμού θα δώσει έξτρα άρωμα.

Συνταγές με σολομό

Γιατί ο σολομός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i