Γιατί ο σολομός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το γευστικό ψάρι διεκδικεί σίγουρα μία θέση στο γιορτινό τραπέζι.

σολομος_βαρος Istock

Τα ψάρια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και, σε αντίθεση με τα λιπαρά προϊόντα κρέατος, δεν είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Η τακτική κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών συνδέεται σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Τα οφέλη των ψαριών δεν σταματούν εκεί, όμως, αφού φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλουν στον έλεγχο και την απώλεια κιλών. Ειδικά, ο σολομός μπορεί να σε βοηθήσει απόλυτα στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος και είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κορεσμό, και να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής. Ο σολομός είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμο που μπορεί εύκολα να προστεθεί σε πολλές συνταγές στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Απλώς πρέπει να φροντίσεις να μην καταναλώσεις τον σολομό σου με σάλτσες ή καρυκεύματα υψηλών θερμίδων και να τον συνδυάσεις με άφθονα λαχανικά για ένα γεύμα μεγάλου όγκου και χαμηλών θερμίδων.

Διάβασε επίσης: 5 τροφές που πρέπει να τρως σε κάθε γεύμα για ταχύτερη απώλεια βάρους

Γιατί ο σολομός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

σολομος_διατροφη
Istock

1. Είναι χαμηλός σε θερμίδες

Σε σύγκριση με άλλα λιπαρά ψάρια, ο σολομός είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλός σε θερμίδες. Σύμφωνα με το USDA, μια μερίδα 100 γραμμαρίων σολομού περιέχει περίπου 208 θερμίδες. Επιπλέον, η ικανότητά του να απορροφά καρυκεύματα και γεύση σημαίνει ότι η ενσωμάτωση του σολομού στη διατροφή σoυ σου επιτρέπει μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή που υποστηρίζει τους στόχους σου για απώλεια βάρους χωρίς επιπλέον θερμίδες ή θυσία στη γεύση. 

2. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη

Από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπη, η πρωτεΐνη είναι η πιο χορταστική και ο σολομός την έχει άφθονη. Το να καταναλώνεις τροφές που προκαλούν το αίσθημα πληρότητας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη επιτυχία στην απώλεια βάρους. Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, παρέχοντας περίπου 20 γραμμάρια ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες βοηθά να διατηρήσεις υπό έλεγχο την πρόσληψη θερμίδων, περιορίζοντας τα περιττά σνακ.

3. Αυξάνει τον μεταβολισμό σου

 Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο σολομός μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του μεταβολισμού σου. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2021, αυτά τα λιπαρά οξέα ενισχύουν την ικανότητά σου να καις θερμίδες, καθιστώντας τον σολομό μια προσθήκη στη διατροφή σου για όσους θέλουν να επιταχύνουν το μεταβολισμό τους.

4. Βοηθάει το σώμα σου να κάψει λίπος

 Πέρα από το ότι είναι μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης, ο σολομός είναι μια δύναμη που βοηθά το σώμα σου να κάψει λίπος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον σολομό έχουν συνδεθεί με βελτιωμένο μεταβολισμό του λίπους, ενθαρρύνοντας το σώμα να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια.

5. Περιέχει βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που πρέπει να λαμβάνεις μέσω της διατροφής. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αναφέρει ότι η Β12 παίζει ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και στη διάσπαση του λίπους, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη χρήση των θερμίδων. Σύμφωνα με το USDA, μια μερίδα 100 γραμμαρίων άγριου σολομού Ατλαντικού παρέχει 3,2 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12, πάνω και πέρα ​​από τη συνιστώμενη ημερήσια τιμή των 2,4 μικρογραμμαρίων για υγιείς ενήλικες.

Διάβασε επίσης: 6 υγιεινές (και νόστιμες) τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i