10 τροφές που αυξάνουν τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας

Θέλεις να νιώσεις καλύτερα, πιο ήρεμη και πιο χαρούμενη; Αύξησε τη σεροτονίνη σου με αυτές τις τροφές.

γυναίκα τρώει για να ενισχύσει τη σεροτονίνη istock

Ενίσχυσε τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας που σε κάνει να νιώθεις καλά και σε κρατά ήρεμη με αυτές τις 10 τροφές.

Τι είναι η σεροτονίνη;

Η σεροτονίνη (5-υδροξυτρυπταμίνη ή 5-HT) είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το Εντερικό Νευρικό Σύστημα. Παράγεται με μια διαδικασία βιοχημικής μετατροπής όπου το αμινοξύ τρυπτοφάνη, ένα συστατικό των πρωτεϊνών, συνδυάζεται με το ένζυμο υδροξυλάση της τρυπτοφάνης, για να παραχθεί 5-υδροξυτρυπταμίνη.

Ποιες είναι οι λειτουργίες της

Η σεροτονίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες σωματικές και ψυχολογικές λειτουργίες, όπως:

  • Ρυθμίζει τη διάθεση: Η σεροτονίνη συνδέεται με συναισθήματα ευτυχίας, ευεξίας και ηρεμίας. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να σχετίζονται με κατάθλιψη, άγχος και ευερεθιστότητα.
  • Συμβάλλει στον ύπνο: Η σεροτονίνη εμπλέκεται στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Βοηθά στην έναρξη και τη διατήρηση του ύπνου.
  • Βοηθά στη χώνεψη: Η σεροτονίνη παράγεται επίσης στο έντερο, όπου παίζει ρόλο στην κινητικότητα του εντέρου και στην ρύθμιση της όρεξης.
  • Ελέγχει το βάρος: Μειώνει την όρεξη για φαγητό και βελτιώνει την ομοιόσταση της γλυκόζης, ενώ δρα προστατευτικά στην παχυσαρκία και στο μεταβολικό σύνδρομο.
  • Επηρεάζει την ερωτική επιθυμία: Τα πολύ υψηλά επίπεδα σεροτονίνης (πέραν του φυσιολογικού) φαίνεται να συνδέονται με χαμηλή σεξουαλική διάθεση.
  • Μειώνει τις φλεγμονές: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ανοσορρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση της ορμόνης, με θετική επίδραση σε παθήσεις όπως: φλεγμονή εντέρου, αλλεργικό άσθμα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ALS, αυτισμός.

10 τροφές που ενισχύουν την σεροτονίνη σου

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σου. Ορισμένες τροφές που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σεροτονίνης, περιλαμβάνουν:

  1. Γαλοπούλα
  2. Αυγά (με τον κρόκο)
  3. Καρύδια
  4. Σπόροι
  5. Γαλακτομικά, κυρίως το τυρί
  6. Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα
  7. Βρώμη
  8. Μαύρη σοκολάτα
  9. Ριζογκροφρέτα
  10. Πατάτα

Για καλύτερα αποτελέσματα αυτές οι τροφές πρέπει να καταναλώνονται συνδυαστικά με κάποια πηγή σύνθετου υδατάνθρακα όπως το ψωμί ολικής άλεσης ή καστανό ρύζι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή είναι μόνο ένας παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης. Άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος, η άσκηση και η έκθεση στο ηλιακό φως, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

7 κανόνες για τη δίαιτα που χαρίζει ευτυχία!

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i