iStock
Η εποχή που το τηγάνισμα σήμαινε το απόλυτο βύθισμα σε λάδι φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν. Τα air fryers έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας, χαρίζοντάς μας μια πιο υγιεινή εναλλακτική που δεν στερείται γεύσης. Κράτα μακριά σου τα λιπαρά, τα βαριά τηγανητά φαγητά και ετοιμάσου να γευτείς τις τραγανές λιχουδιές που παρασκευάζονται με ελάχιστο λάδι, ή και καθόλου!
Με τη χρήση της κυκλοφορίας ζεστού αέρα, τα air fryers προσφέρουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις χωρίς τις θερμίδες και τα λιπαρά που συνδέονται με τις παραδοσιακές μεθόδους τηγανίσματος.
Αλλά τα θετικά του air fryer δεν σταματούν μόνο στην υγιεινή του διάσταση. Οι σύγχρονες αυτές συσκευές προσφέρουν και ταχύτητα στην προετοιμασία των γευμάτων, ιδανικές για τις πολυάσχολες μέρες μας. Είτε είσαι φοιτήτρια που σπουδάζει, γονιός που προσπαθεί να τα προλάβει όλα ή απλώς εκτιμάς την υγιεινή διατροφή, το air fryer μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σου στην κουζίνα. Ποια είναι τα οφέλη του λοιπόν;
Τα οφέλη του air fryer
1. Μειωμένο λάδι και θερμιδικό περιεχόμενο
Αν αναρωτιέσαι πόσο λιγότερο λάδι μπορεί να χρησιμοποιήσεις με αυτή τη μέθοδο, μελέτη έχει δείξει ότι οι πατάτες που τηγανίζονται σε air fryer περιέχουν κατά μέσο όρο 70% λιγότερο λίπος, που σημαίνει ότι καταναλώνεις 45 λιγότερες θερμίδες ανά 100g. Αυτό σημαίνει λιγότερη ενοχή και περισσότερη απόλαυση στο φαγητό.
2. Διατήρηση ποιότητας και θρεπτικών συστατικών
Η υγεία μας είναι το παν και πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν το ποιοτικό αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη συσκευή. Τι λέει η έρευνα; Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με air fryer διατηρούν σημαντικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C. Μάλιστα, τα φιλέτα οξύρρυγχου που τηγανίστηκαν με αυτή τη μέθοδο περιείχαν περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τηγανισμένα.
3. Βελτιωμένη υφή και γεύση
Και η γεύση; Το τηγάνισμα με air fryer προσφέρει μια τέλεια τραγανή υφή και πολύ νόστιμη γεύση καθώς η μέθοδος αυτή επιτρέπει στο εξωτερικό στρώμα των τροφίμων να γίνει τραγανό ενώ διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι ισχύει και για διάφορα προϊόντα, όπως τα φιλέτα οξύρρυγχου, τα οποία παρουσίασαν νόστιμη γεύση και καλύτερη υφή σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τηγανισμένα προϊόντα.
4. Μειωμένη δημιουργία τοξικών ουσιών
Ο λόγος για να ανησυχείς όταν τρως τηγανητά; Η ακρυλαμίδη. Είναι μια τοξική ουσία που παράγεται κατά το τηγάνισμα και μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι το τηγάνισμα με air fryer παράγει λιγότερη ακρυλαμίδη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Γι' αυτό είναι μια πιο ασφαλής επιλογή για τα γευστικά πιάτα που θέλεις να απολαύσεις.
5. Οικονομικά και οικολογικά οφέλη
Λιγότερο λάδι σημαίνει λιγότερα έξοδα. Το air fryer χρησιμοποιεί λιγότερο λάδι, που μεταφράζεται σε οικονομία και λιγότερα απορρίμματα. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνα, κερδίζεις και σε λιπαρές ουσίες και σε γεύση.
6. Ευκολία και ταχύτητα
Το air fryer είναι εύκολο στη χρήση και επιταχύνει τη διαδικασία μαγειρέματος. Οι συσκευές αυτές είναι συνήθως προγραμματιζόμενες, επιτρέποντας στους χρήστες να ρυθμίσουν τον χρόνο και τη θερμοκρασία για διάφορους τύπους τροφίμων. Εκείνοι που χρησιμοποιούν air fryers αναφέρουν ότι τα γεύματα είναι έτοιμα πιο γρήγορα, κάνοντάς τα ιδανικά για τις πολυάσχολες μέρες.
Διάβασε επίσης:
1 κουταλιά ελαιόλαδο κάθε μέρα: 7 λόγοι για να υιοθετήσεις αυτή τη συνήθεια
Λάδι αβοκάντο vs ελαιόλαδου: Ποιο να επιλέξεις για τηγάνισμα;
Τι προσφέρει στην υγεία σου μια κουταλιά ελαιόλαδο καθημερινά;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr