Γιαούρτι vs. κεφίρ: Ποιο είναι το καλύτερο superfood για εσένα;

Η διατροφολόγος Μαρία Παρίση μάς βοηθά να λύσουμε το δίλημμα και να επιλέξουμε τον ιδανικό σύμμαχο ευεξίας για εμάς.

κεφίρ iStock

Όσο αφορά στις τροφές που θρέφουν το σώμα μας και προάγουν την υγεία, δύο κλασικά γαλακτοκομικά προϊόντα ξεχωρίζουν: το γιαούρτι και το κεφίρ. Αν και μοιράζονται κοινές ρίζες, το καθένα έχει τη δική του μοναδική ταυτότητα και διατροφική αξία. Το ένα υπόσχεται δύναμη και κορεσμό, το άλλο θωρακίζει την πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Ποιο, όμως, ταιριάζει περισσότερο στις δικές σου ανάγκες; Η διατροφολόγος Μαρία Παρίση μάς βοηθά να λύσουμε το δίλημμα και να επιλέξουμε τον ιδανικό σύμμαχο ευεξίας για εμάς. 
 

20% χαμηλότερος κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου - Η απλή τροφή που σε προστατεύει

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά:

  • Πλούσιο σε πρωτεΐνη: Ιδανικό για όσους θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα ή να παραμείνουν χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
  • Καλή πηγή ασβεστίου: Συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών.
  • Βοηθά στη χώνεψη: Περιέχει προβιοτικά που προάγουν την υγεία του εντέρου.
  • Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης.
  • Συμβάλλει στην υγεία των οστών: Ο συνδυασμός ασβεστίου και πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο γαλακτοκομικό προϊόν που θεωρείται "υπερτροφή" για το πεπτικό σύστημα, καθώς περιέχει περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι.

  • Πλούσιο σε προβιοτικά: Βοηθά στην ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας και στην καλή λειτουργία του πεπτικού.
  • Συμβάλλει στην υγεία του εντέρου: Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πέψης και την ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Τα προβιοτικά υποστηρίζουν την άμυνα του οργανισμού.
  • Πιο εύπεπτο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη: Η φυσική του ζύμωση διασπά τη λακτόζη, καθιστώντας το πιο φιλικό για το στομάχι.
  • Βοηθά στη μείωση των φλεγμονών: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν να ωφελήσουν άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Ποιο να προτιμήσεις; 

Όπως τονίζει η διατροφολόγος Μαρία Παρίση, και τα δύο τρόφιμα έχουν εντυπωσιακά οφέλη, αλλά η επιλογή εξαρτάται από τις δικές σου ανάγκες. Γιαούρτι, αν χρειάζεσαι περισσότερη πρωτεΐνη, κορεσμό και υποστήριξη για την υγεία των οστών και κεφίρ, αν προτεραιότητά σου είναι η καλύτερη πέψη, τα περισσότερα προβιοτικά και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

 

Γιαούρτι, κομπούχα και κίμτσι: Πώς τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν την υγεία σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i