Ντάκος χωρίς φέτα: Οι καλύτερες εναλλακτικές τυριών για τη σαλάτα σου

Πώς μπορείς να απολαύσεις το συγκεκριμένο πιάτο, που είναι συνώνυμο του καλοκαιριού, εάν δε θέλεις να βάλεις φέτα. Οι εναλλακτικές επιλογές ανάλογα με τον στόχο σου.

Ντάκος χωρίς φέτα iStock

Η φέτα είναι σχεδόν ταυτισμένη με τον ντάκο. Δίνει αλμύρα, δένει τέλεια με τη ντομάτα και το παξιμάδι, και κάνει το πιάτο να μοιάζει πιο χορταστικό και γεμάτο. Είναι λογικό να τη θεωρούμε απαραίτητη, ειδικά αν έχουμε μεγαλώσει με αυτή. Κάποιες φορές, όμως, δεν τη θέλουμε. Ίσως γιατί προσέχουμε τη διατροφή μας και θέλουμε κάτι πιο ελαφρύ. Ίσως γιατί αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά ή απλώς θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Γίνεται, όμως, ντάκος χωρίς φέτα

Γίνεται. Και μπορεί να είναι το ίδιο νόστιμος ή και ακόμα καλύτερος. Ο ντάκος, άλλωστε, είναι ένα πιάτο που βασίζεται στην απλότητα. Το καλό παξιμάδι, η ζουμερή ντομάτα, το ελαιόλαδο και τα σωστά μυρωδικά κάνουν τη δουλειά. Το τυρί είναι το στοιχείο που δένει όλα τα υπόλοιπα και γι’ αυτό μπορείς να το προσαρμόσεις στα δικά σου γούστα ή ανάγκες. Παρακάτω, θα βρεις ιδέες για να αντικαταστήσεις τη φέτα με άλλα τυριά, είτε θες κάτι πιο ελαφρύ, είτε πιο πικάντικο, είτε 100% φυτικό. Για να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τον ντάκο, με τον δικό σου τρόπο.

Ντάκος ή χωριάτικη; Ποια σαλάτα είναι πιο υγιεινή;

Ντάκος χωρίς φέτα: Οι καλύτερες εναλλακτικές τυριών

Αν θες πιο ελαφρύ και υγιεινό ντάκο

Θέλεις κάτι λιγότερο λιπαρό, με καθαρές γεύσεις και ισορροπημένο αποτέλεσμα; Αυτές είναι οι πιο light επιλογές που ταιριάζουν τέλεια στη βάση του ντάκου:

Cottage cheese: Δροσερό, πιο ουδέτερο, πλούσιο σε πρωτεΐνη και ιδανικό για ελαφριά γεύματα. 

Ανθότυρο: Η ήπια γεύση του το βοηθά να λειτουργεί σαν λευκός καμβάς που μπορείς να χτίσεις επάνω του, προσθέτοντας από ρίγανη και ελαιόλαδο, μέχρι κάπαρη και φρέσκα μυρωδικά.

Κατίκι Δομοκού: Κρεμώδες και ελαφρώς ξινό, ισορροπεί ωραία χωρίς να βαραίνει το σύνολο.

Αν θες πλούσια γεύση και παραδοσιακή αίσθηση 

Αν δεν θέλεις να το ελαφρύνεις, αλλά έναν ντάκο με παραδοσιακή νότα, υπάρχουν πιο έντονες επιλογές που δίνουν στο πιάτο χαρακτήρα.

Ξινομυζήθρα: Πικάντικη και όξινη, για ντάκο είναι ό,τι πρέπει. Ειδικά σε συνδυασμό με ελιές ή πελτέ ντομάτας, απογειώνει το κρητικό αποτέλεσμα. 

Γραβιέρα Κρήτης (τριμμένη ή σε φλούδες): Σπάνια επιλογή για ντάκο, αλλά με φλούδες γραβιέρας έχεις ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Ταιριάζει υπέροχα με τη ντομάτα και την κάππαρη. 

Φρέσκια μυζήθρα: Μαλακή και διακριτικά γλυκιά. 


Αν είσαι vegan ή αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά

Ο ντάκος μπορεί να δημιουργηθεί εξίσου καλά και χωρίς καθόλου ζωικά προϊόντα. Το μυστικό είναι η υφή, η γεύση και το καλό ελαιόλαδο.

Vegan "φέτα" από σόγια ή αμύγδαλο: Κυκλοφορεί πλέον σε πολλές εκδοχές στο εμπόριο. Αν την επιλέξεις, προτίμησε εκείνες με ελαφρά οξύτητα, που θυμίζουν τη φέτα χωρίς να την αντιγράφουν.

Spread "τυριού" από κάσιους ή αμύγδαλο (σπιτικό ή έτοιμο): Με σωστό χτύπημα στο μπλέντερ, λίγη διατροφική μαγιά και λεμόνι, μπορείς να φτιάξεις ένα φυτικό spread που λειτουργεί ιδανικά πάνω στο παξιμάδι.

Σημασία και στα υπόλοιπα υλικά 

Όσο σημαντικό είναι το τυρί, άλλο τόσο σημαντικό είναι το υπόλοιπο πιάτο. Ένα καλό παξιμάδι κριθαρένιο, μια ζουμερή ντομάτα που έχει "σταθεί" με λίγο αλάτι, σωστό ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά κάνουν τη διαφορά. Αν θες πιο δημιουργικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε ρόκα, κάπαρη ή λίγες σταγόνες από καλό βαλσαμικό. Μπορείς ακόμη να "σπάσεις" το παξιμάδι και να σερβίρεις τον ντάκο σαν σαλάτα. 

Πώς τρώγεται ο ντάκος; 3 μεσογειακές συνταγές ιδανικές για το καλοκαιρινό γεύμα

Κολοκυθάκι: Το καλοκαιρινό λαχανικό που μπορείς να απολαύσεις με άπειρους τρόπους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i