Κολοκυθάκι: Το καλοκαιρινό λαχανικό που μπορείς να απολαύσεις με άπειρους τρόπους

Τα κολοκυθάκια τρώγονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους - τους ξέρεις;

κολοκυθάκια iStock

Τα κολοκυθάκια αποτελούν must επιλογή λαχανικού τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα βρίσκεις σε αφθονία, μαγειρεύονται εύκολα, σε κρατούν χορτάτη και ανάλαφρη για αρκετή ώρα και φυσικά αποτελούν τροφή πλούσια σε διατροφική αξία. Όπως τα περισσότερα λαχανικά, έτσι και τα κολοκυθάκια είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, περιέχουν σε αφθονία κάλιο, βιταμίνη C και Β6. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τα καταναλώνεις το καλοκαίρι καθώς είναι πλούσια σε καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος απο τον ήλιο. Τα κολοκυθάκια τρώγονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, είτε έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο γεύμα σου, είτε απλά λειτουργούν ως συνοδευτικό. Πριν σου αποκαλύψω μερικές ιδέες για το πως να τα απολαύσεις, θυμήσου πως τα κολοκυθάκια είναι καλό να τα καταναλώνεις ολόκληρα, με την φλούδα, για να επωφεληθείς όλων των θρεπτικών συστατικών του.

Κι όμως, μπορείς να το φας ωμό

Κόψε το κολοκύθι λεπτές φλούδες, είτε ροδέλες και άπλωσε απο πάνω μια βινεγκρέτ με ελαιόλαδο και lime. Ένας απλούστερος τρόπος για να τα απολαύσεις ωμά είναι μέσα σε μια πράσινη σαλάτα, με αγγούρι και ρόκα ή αβοκάντο και φιστίκια.

Μαγείρεψε το

Βραστά, μαγειρευτά, τηγανιτά, στον ατμό, ψητά, τα κολοκυθάκια είναι απο τα συστατικά που μαγειρεύονται εύκολα σχεδόν με όλους τους τρόπους. Μπορείς να τα συνδυάσεις με άλλα λαχανικά στο φούρνο ή την κατσαρόλα και να έχεις ένα ελαφρύ καλοκαιρινό φαγητό. Επίσης αν αποφασίσεις να τα δοκιμάσεις ψητά, θα χρειαστείς πολύ λίγο χρόνο και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει. Με τα κολοκυθάκια μπορείς να φτιάξεις νόστιμες πίτες γλυκές ή αλμυρές. Τέλος μπορείς να τα γεμίσεις με ρύζι και κιμά ή να συνοδεύσεις το μοσχαρίσιο κρέας.

Κρύψε το μέσα σε γλυκά

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσθέσεις μέσα σε γλυκές συνταγές τα κολοκυθάκια. Εξάλλου όπως και το αβοκάντο, έτσι και το κολοκυθάκι δεν προσδίδει έντονη γεύση στην συνταγή σου, ειδικά κιόλας αν είναι τριμμένο. Αν το αναμείξεις με σοκολάτα, εσπεριδοειδή, μπαχαρικά ή κομμάτια φρούτων, θα γεμίσεις θρεπτικά συστατικά το επιδόρπιο σου. Plus tip: Μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις brownies με κολοκυθάκι και ξηρούς καρπούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i