Βραστό αυγό: Γιατί είναι δύσκολο να το ξεφλουδίσουμε - Και πώς θα το κάνεις πιο εύκολο;

Τι το κάνει τόσο δύσκολο, κάποιες φορές, και μικρές στρατηγικές που μπορούν να κάνουν το ξεφλούδισμα παιχνιδάκι.

Βραστό αυγό iStock

Όλοι έχουμε προσπαθήσει να ξεφλουδίσουμε το βραστό αυγό και το κέλυφος δεν βγαίνει με τίποτα. Το αυγό καταλήγει με κομμάτια από τσόφλια παντού και το ασπράδι μισοκατεστραμμένο. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με την Πολόμι Μπούρεϊ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Southern Queensland, και αντίστοιχο άρθρο της στο The Conversation, υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους το ξεφλούδισμα ενός βραστού αυγού μπορεί να είναι πιο δύσκολο σε ορισμένες περιπτώσεις. Ευτυχώς, με τις κατάλληλες συμβουλές, μπορείς να το κάνεις πιο εύκολο από ποτέ. 

Πρωτεΐνη από αυγά: Πόσα πρέπει να φας για να έχεις "high protein" γεύμα; 

1. Παλιά αυγά = Ευκολότερο ξεφλούδισμα

Τα φρέσκα αυγά είναι πιο δύσκολο να ξεφλουδιστούν, καθώς το pH του λευκού αυγού είναι σχετικά χαμηλό, κάτι που δυσκολεύει την αποκόλληση του κελύφους. Όπως εξηγεί η Δρ. Μπούρεϊ, καθώς το αυγό ωριμάζει, το pH του ασπραδιού αυξάνεται και η μεμβράνη αποκολλάται πιο εύκολα από το λευκό μέρους. Έτσι, τα λιγότερο φρέσκα αυγά (δηλαδή αυγά που έχουν μείνει για μερικές μέρες) θα είναι πολύ πιο εύκολα στο ξεφλούδισμα.

2. Η σωστή θερμοκρασία αποθήκευσης

Αν νομίζεις ότι το ψυγείο είναι το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσεις τα αυγά, ίσως να θέλεις να το ξανασκεφτείς. Σύμφωνα με έρευνες της δεκαετίας του 1960 ήδη, τα αυγά που αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 22°C) είναι πιο εύκολο να ξεφλουδιστούν από εκείνα που βρίσκονται στο ψυγείο. Βέβαια, η αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενέχει τον κίνδυνο της αλλοίωσης, αλλά είναι μια καλύτερο να τα αφήνεις για λίγο έξω πριν τα βράσεις για καλύτερο αποτέλεσμα.

3. Η διαδικασία βρασμού και η σημασία του νερού

Ποια είναι η σωστή διαδικασία για να πετύχεις το τέλειο βραστό αυγό χωρίς ταλαιπωρία; Ξεκίνησε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και σιγά σιγά άφησέ το να βράσει, ενώ το αυγό τοποθετείται μέσα. Η γρήγορη άνοδος της θερμοκρασίας από την αρχή βοηθά τη μεμβράνη του αυγού να αποκολληθεί πιο εύκολα από το λευκό. Στη συνέχεια, βάλε τα αυγά σε πάγο για να σταματήσει η διαδικασία του μαγειρέματος και να συρρικνωθεί το λευκό του αυγού, διευκολύνοντας το ξεφλούδισμα.

4. Πρόσθετα συστατικά στο νερό: Βοηθούν ή όχι;

Κάποιες φορές προσθέτουμε αλάτι ή ξύδι στο νερό για να βελτιώσουμε το ξεφλούδισμα, αλλά τα αποτελέσματα είναι μικτά. Αν και μερικές έρευνες δείχνουν ότι το αλάτι μπορεί να βοηθήσει, η αποτελεσματικότητά του μειώνεται όταν τα αυγά είναι πιο μπαγιάτικα. Η προσθήκη μαγειρικής σόδας ή ξύδι στο νερό μπορεί να βοηθήσει στη διαλυτότητα του κελύφους, κάνοντάς το πιο εύκολο να αφαιρεθεί.

5. Στρατηγικές και εναλλακτικές μέθοδοι μαγειρέματος

Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική είναι το μαγείρεμα στον ατμό. Η υγρασία από τους υδρατμούς μπορεί να διευκολύνει την αποκόλληση του κελύφους από το ασπράδι του αυγού. Αν θέλεις, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το air-frying ή το μικροκύματα, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλάβουμε πλήρως πώς αυτές οι μέθοδοι επηρεάζουν την αποκόλληση του τσοφλιού.

6. Η χρήση των κελυφών των αυγών

Μην πετάξεις τα τσόφλια μετά το ξεφλούδισμα! Εκτός από την εύκολη ανακύκλωση, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για βιολογικό λίπασμα ή ακόμα και ως φυσικά απωθητικά για σαλιγκάρια και σκουλήκια στον κήπο. Αν σου αρέσει η κηπουρική, τα κελύφη των αυγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να φτιάξεις βιοδιασπώμενα γλαστράκια για φυτά.

10 λάθη που κάνεις στην παρασκευή της ομελέτας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i