Σαν τηγανητά: Συνταγή για τα πιο τραγανά κολοκυθάκια στον φούρνο

Και χωρίς τηγάνι γίνονται πεντανόστιμα!

κολοκυθακια istock

Αν δεν έχεις δώσει ακόμη τη θέση που τους αξίζει στα καθημερινά σου γεύματα, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις καλύτερα τα κολοκυθάκια. Αυτό το απλό, λαχανικό είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σου περισσότερα απ’ ό,τι φαντάζεσαι.

Καταρχάς, τα κολοκυθάκια έχουν ελάχιστες θερμίδες, κάτι που τα κάνει ιδανικά αν προσέχεις τη διατροφή σου ή προσπαθείς να χάσεις βάρος. Είναι όμως χορταστικά, γιατί περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και σου δίνουν αίσθημα πληρότητας για περισσότερη ώρα.

Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και βιταμίνη Α - όλες απαραίτητες για την υγεία του δέρματός σου, του ανοσοποιητικού και των ματιών σου. Περιέχουν επίσης κάλιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Κι αν όλα αυτά δεν σου αρκούν, τα κολοκυθάκια έχουν και αντιοξειδωτικά - ουσίες που βοηθούν το σώμα σου να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να μειώσει τη φλεγμονή. Με λίγα λόγια, βοηθούν να κρατήσεις το σώμα σου πιο "καθαρό", πιο δυνατό και προστατευμένο από χρόνιες παθήσεις.

Τώρα, μπορεί να έχεις συνηθίσει να τα τηγανίζεις μέσα σε μπόλικο λάδι – και δεν λέω, είναι πεντανόστιμα έτσι. Αλλά αυτή η συνταγή για κολοκυθάκια στον φούρνο από τη διατροφολόγο Ιωάννα Μπεμπέκη (@nutr_ion), είναι πραγματικά τρομερή: είναι πιο ελαφριά, πιο υγιεινή και ταυτόχρονα τα κάνει φουλ τραγανά! 

Συνδύασε με: Πατάτες φούρνου σαν τηγανητές; 5 μυστικά για να το πετύχεις

Κολοκυθάκια στο φούρνο

Υλικά:

  • 2 Κολοκυθάκια
  • 4κσ αλεύρι
  • Μια σόδα
  • 2κσ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1κγ ρίγανη
  • 1κγ μπέικιν πάουντερ
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

1) Κόβεις τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και τα βάζεις σε ένα μπολ μαζί με λίγη σόδα (ανθρακούχο νερό ή μαγειρική σόδα, ανάλογα τι χρησιμοποιείς). Τα αφήνεις λίγα λεπτά να "ξεπικρίσουν" και να μαλακώσουν ελαφρώς.

2) Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύεις όλα τα υλικά για το πανάρισμα (όπως φρυγανιά, καρυκεύματα, παρμεζάνα ή ό,τι άλλο βάλεις στη συνταγή σου).

3) Πανάρισε τις φέτες από τα κολοκυθάκια μία-μία μέσα στο μείγμα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά.

4) Τοποθέτησέ τα σε ταψί με λαδόκολλα. Περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο ή ψεκάζεις αν έχεις σπρέι λαδιού.

5) Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 200°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά.

Διάβασε επίσης:

Κολοκυθάκια: Γιατί αξίζει να τα βάλεις στη διατροφή σου - Και ιδέες γευμάτων

5-4-3-2-1: Η νέα μέθοδος στο supermarket που όλοι δοκιμάζουν - Γλιτώνεις χρήμα και κόπο

10 τροφές που σε ενυδατώνουν καλύτερα και από νερό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i