
Υπάρχουν γεύσεις που δεν ξεχνιούνται ποτέ. Το γλυκό υποβρύχιο, που σερβίρεται σε ποτήρι με κρύο νερό, είναι ένα γλύκισμα συνυφασμένο με καλοκαίρια ανέμελα, παιδικές φωνές στα μπαλκόνια και τις γεύσεις που μετέφεραν αγάπη χωρίς λόγια. Η σπιτική εκδοχή του, από τον Άκη Πετρετζίκη, χωρίς τεχνητά αρώματα και πρόσθετα, είναι μια ωδή στην απλότητα, με λίγα και απλά υλικά, που σίγουρα έχεις κουζίνα σου.
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο: Μια πανεύκολη και οικονομική συνταγή
Σπιτικό υποβρύχιο βανίλια
Υλικά
- 800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 450 γρ. νερό
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το μέλι.
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει και πάρει βράση δεν το ανακατεύουμε καθόλου αλλά το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Βρέχουμε ένα πινέλο με νερό και αλείφουμε ελαφρώς τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μην πιάσει κρυστάλλους το γλυκό.
Στα 15 λεπτά προσθέτουμε τη βανίλια, το λεμόνι και το ξύσμα. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά, βρέχοντας με το πινέλο τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά, το αφήνουμε για 5-8 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 30-40 λεπτά.
Όταν κρυώσει, το βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά.
Σταματάμε το μίξερ όταν το μείγμα ασπρίσει και τελικά πάρει τη μορφή της γνωστής βανίλιας υποβρύχιο.
Όταν είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο.
Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε κρύο νερό.
Πηγή: akispetretzikis.com
Θεϊκό γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα από τον Άκη Πετρετζίκη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr