
Αν αγαπάς τα γλυκά που "κουβαλούν" ιστορία, τότε η πετιμεζόπιτα από τον σεφ Γιώργο Τσούλη, είναι ό,τι πρέπει για σένα. Με το πετιμέζι να της χαρίζει βαθιά γεύση και ένταση, η κουζίνα σου θα πλημμυρίσει αρώματα που θυμίζουν Ελλάδα, φθινόπωρο και παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς. Το τσίπουρο δίνει μια αναπάντεχη αλλά αρμονική νότα, που κάνει τη ζύμη πιο ενδιαφέρουσα και αρωματική, ενώ τα μπαχαρικά προσθέτουν αυτήν την ένταση που αναζητάς σε ένα γλυκό. Με κάθε κομμάτι θα νιώθεις πως δοκιμάζεις κάτι αυθεντικό, που ισορροπεί ανάμεσα στη γλυκύτητα και στην παράδοση.
Κι όταν τη βγάλεις από τον φούρνο, η πετιμεζόπιτα δεν θα σε ανταμείψει μόνο με το άρωμα και την υφή της, αλλά και με την απλότητα της διαδικασίας. Με λίγα υλικά που ήδη έχεις στην κουζίνα σου, μπορείς να δημιουργήσεις ένα αυθεντικό, παραδοσιακό γλυκό. Η άχνη ζάχαρη από πάνω δίνει την τελευταία πινελιά, ολοκληρώνοντας το γλυκό με μια φίνα γλυκύτητα που θα σε κάνει να θέλεις να το ξαναφτιάξεις ξανά και ξανά.
Συνταγή πετιμεζόπιτας
Υλικά:
- 100 γρ. πετιμέζι
- 500 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
- 70 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 2 κ.σ. τσίπουρο
- 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 200 ml ελαιόλαδο
- 200 ml χυμό πορτοκαλιού
Για το σερβίρισμα
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
1) Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
2) Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το αλεύρι, το baking, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύεις με ένα κουτάλι και το αφήνεις στην άκρη.
3) Αδειάζεις στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και τη ζάχαρη. Τα χτυπάς σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
4) Προσθέτεις τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη μαγειρική σόδα και ανακατεύεις για περίπου 1 λεπτό.
5) Ρίχνεις μέσα το τσίπουρο και το μείγμα με το αλεύρι, σε δόσεις.
6) Αδειάζεις το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ., το οποίο έχεις λαδώσει, και ψήνεις στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά.
7) Μόλις είναι έτοιμη η πίτα, την αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά, την πασπαλίζεις με άχνη, την κόβεις σε κομμάτια και τη σερβίρεις.
Διάβασε επίσης:
Kλασική συνταγή για την παραδοσιακή μουσταλευριά - με 3 υλικά
Πετιμέζι: Ένα φυσικό γλυκαντικό με εκπληκτικές ιδιότητες
Συνταγή για φανουρόπιτα που δεν τρίβεται – με 9 υλικά
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr