Μαύρη σοκολάτα: 7 αποδεδειγμένα οφέλη που προσδίδει στην υγεία σου

Το ιδανικότερο και το πιο υγιεινό γλυκό που μπορείς να επιλέξεις στην καθημερινή σου διατροφή.

Μαύρη σοκολάτα pexels

Μπορεί να νομίζεις ότι η σοκολάτα ότι και να είναι, γάλακτος, λευκή, μαύρη, με ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε άλλο, αποτελεί έναν κίνδυνο για το σώμα σου, ειδικά στην περίπτωση που προσπαθείς να χάσεις βάρος και να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή. Με το να τρως πού και πού, ο κίνδυνος αυτός δεν είναι τόσο σοβαρός. Ωστόσο, αν είσαι από τους ανθρώπους που λαχταράνε τη γεύση της σοκολάτας αρκετά συχνά, μία είναι η λύση: προτίμησε τη μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα, όσο περίεργο και να σου φαίνεται, είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν θετικά την υγεία σου. Φτιαγμένη από τους καρπούς των κακαόδεντρων, συνιστά μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. 

Παρακάτω παρατίθενται 7 οφέλη της μαύρης σοκολάτας, όπως υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες και όπως αναφέρονται σε σχετικό άρθρο στο healthline με την έγκριση της διαιτολόγου-διατροφολόγου Jerlyn Jones (MS MPA RDN LD CLT). 

1. Είναι πολύ θρεπτική

Εάν επιλέγεις μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τότε είναι αρκετά θρεπτική. Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών και, συγχρόνως, είναι γεμάτη με μεταλλικά στοιχεία. 

Μάλιστα, 50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70%-85% κακάο εμπεριέχουν:

  • Φυτικές ίνες: 5,5 γραμμάρια
  • Σίδηρος: 33% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)
  • Μαγνήσιο: 28% της ΣΗΠ
  • Χαλκός: 98% της ΣΗΠ
  • Μαγγάνιο: 43% της ΣΗΠ

Επιπρόσθετα, έχει αρκετό κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο. 

Τα λιπαρά οξέα της μαύρης σοκολάτας και του κακάο είναι, επίσης, ωφέλιμα. Τα λιπαρά αποτελούνται κυρίως από τα καρδιοπροστατευτικά λιπαρά οξέα: ελαϊκό οξύ, στεατικό οξύ και παλμιτικό οξύ.

Το στεατικό οξύ έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη του σώματος και ενώ το παλμιτικό οξύ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αποτελεί μόνο το ένα τρίτο των συνολικών θερμίδων από λίπος. 

Φυσικά, τα 50 γραμμάρια είναι μια σχετικά μεγάλη ποσότητα, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά και τα υγιεινά λιπαρά συνοδεύονται, συνάμα, από 300 θερμίδες και 12 γραμμάρια ζάχαρης. Γι’ αυτόν τον λόγο, η μαύρη σοκολάτα είναι καλύτερο να καταναλώνεται με μέτρο.

2. Αποτελεί μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών 

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά ενεργές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες, η επικατεχίνη, η κατεχίνη και οι ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα βοηθούν το σώμα σου να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να συμβάλλουν:

  • στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης
  • στην πρόληψη κυτταρικής βλάβης
  • στην προστασία από τη σκλήρυνση των αρτηριών
  • στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα
  • στην ενίσχυση της εγκεφαλικής υγείας

3. Μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο (την εσωτερική επένδυση των αρτηριών) ώστε να παράγει μονοξείδιο του αζώτου, μία από τις λειτουργίες του οποίου είναι να στέλνει σήματα στις αρτηρίες να χαλαρώσουν, μειώνοντας, έτσι, την αντίσταση στη ροή του αίματος και, κατά συνέπεια, την αρτηριακή πίεση.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή στο κακάο και στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να συνδράμουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση της πίεσης. Ωστόσο, τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα.

Μια μελέτη του 2019 σε γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας με 85% κακάο αύξησε ελαφρώς την αρτηριακή πίεση 2 ώρες μετά την κατανάλωση. Παρ' όλα αυτά, όταν καταναλωνόταν σε περιόδους στρες, φάνηκε να βοηθά στη μείωση της πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Δεδομένης της μεγάλης διαφοροποίησης μεταξύ των μελετών, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως η επίδραση της μαύρης σοκολάτας στην πίεση.

4. Αυξάνει την καλή χοληστερόλη και προστατεύει την κακή χοληστερόλη από την οξείδωση

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση σημαντικών παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως η υψηλή χοληστερίνη. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2021 από 8 μελέτες έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα συνέβαλε στη μείωση της κακής χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου νηστείας.

Ορισμένες μορφές κακής χοληστερόλης είναι πιο επιρρεπείς στην οξείδωση, δηλαδή στην αντίδρασή τους με τις ελεύθερες ρίζες. Η οξειδωμένη κακή χοληστερόλη γίνεται πιο επιθετική και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ιστούς, όπως το τοίχωμα των αρτηριών.

Το κακάο μπορεί να μειώσει την τάση της κακής χοληστερόλης για οξείδωση, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν τα λιποπρωτεΐνικά σωματίδια από την οξειδωτική βλάβη.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει, ακόμη, θεοβρωμίνη και στιλβένια, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Οι ενώσεις της μαύρης σοκολάτας φαίνεται να προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από την οξείδωση της κακής χοληστερόλης. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μάλιστα, η έρευνα δείχνει σημαντική βελτίωση. Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση κακάο ή μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε φλαβανόλες μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να προστατεύσει από καρδιοπάθειες.

Μια ανασκόπηση του 2017 έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας 3 φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 9%. Η πιο συχνή κατανάλωση δεν φάνηκε να προσφέρει επιπλέον οφέλη.

Μια άλλη ανασκόπηση του 2018 πρότεινε ότι η κατανάλωση 45 γραμμαρίων σοκολάτας την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 11%. Η κατανάλωση άνω των 100 γραμμαρίων την εβδομάδα δεν φάνηκε να προσφέρει πρόσθετα οφέλη.

Αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος της μαύρης σοκολάτας στη μείωση του κινδύνου.

6. Μπορεί να προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο

Οι βιοδραστικές ενώσεις της μαύρης σοκολάτας μπορεί να ωφελούν και την υγεία του δέρματος.

Μια ανασκόπηση του 2021 δείχνει ότι οι φλαβανόλες μπορούν να:

  • προστατεύσουν από τη βλάβη του ήλιου
  • βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα
  • αυξήσουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος

Η ελάχιστη ερυθηματική δόση (MED) είναι η ελάχιστη ποσότητα ακτινοβολίας UVB που απαιτείται για να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα μετά από 24 ώρες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η MED μπορεί να αυξηθεί, ακόμη και να διπλασιαστεί, μετά από κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε φλαβανόλες για 12 εβδομάδες, προσφέροντας καλύτερη προστασία από τον ήλιο.

Αν σχεδιάζεις διακοπές στην παραλία, σκέψου να καταναλώνεις μαύρη σοκολάτα τις εβδομάδες ή και τους μήνες πριν.

Ωστόσο, η σοκολάτα δεν αντικαθιστά το αντηλιακό ή άλλες μορφές προστασίας από τον ήλιο.

7. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί, ακόμη, να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάο πλούσιου σε φλαβανόλες μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο των νέων ενηλίκων. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί το κακάο φαίνεται να ενισχύει τη συγκέντρωση, τη λεκτική μάθηση και τη μνήμη.

Ταυτόχρονα, οι φλαβονοειδείς ενώσεις του κακάο μπορεί να συμβάλλουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, κι εδώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Τέλος, το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που μπορεί να εξηγούν την άμεση ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Συχνές ερωτήσεις

Πόση μαύρη σοκολάτα πρέπει να τρως την ημέρα;

Περίπου 50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορεί να σου προσφέρουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών που ωφελούν την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Είναι καλή για την υγεία η μαύρη σοκολάτα με 85% κακάο;

Ναι, όταν καταναλώνεται με μέτρο, η σοκολάτα με 85% κακάο μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη. Γενικά, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο, τόσο πιο ωφέλιμη είναι η μαύρη σοκολάτα.

Συμπέρασμα

Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σου σε διάφορα επίπεδα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες μαύρης σοκολάτας καθημερινά, αφού έχει πολλές θερμίδες και πολλή ζάχαρη και εύκολα μπορεί να το παρακάνει κανείς.

Αυτό που προτείνεται είναι να απολαμβάνεις 1 με 2 κομματάκια μετά το βραδινό σου και αν θέλεις τα οφέλη του κακάο χωρίς τις θερμίδες της σοκολάτας, φτιάξε ένα ζεστό ρόφημα κακάο χωρίς κρέμα ή ζάχαρη ή εναλλακτικά πρόσθεσε κακάο σε κάποιο smoothie σου.

Τέλος, πρόσεξε τι αγοράζεις, γιατί πολλές μαύρες σοκολάτες στην αγορά δεν είναι θρεπτικές. Για αυτό, θυμήσου να επιλέξεις εκείνη που έχει 70% ή και υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο. 

Διάβασε επίσης:

Ιδιοπαθής αρτηριακή υπέρταση | Το γλυκό τρόφιμο που τη μειώνει

Τέσσερις τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο

Τι κάνει μία σοκολάτα υγιεινή και πώς να κάνεις τη σωστή επιλογή;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i