Τέσσερις τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο

To boost που χρειάζεσαι για να ενισχύσεις τις λειτουργίες του.

εγκέφαλος iStock

Όταν σκέφτεσαι ποιες τροφές συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου σου, σίγουρα η πρώτη που σου έρχεται στο μυαλό είναι ο σολομός. Καθόλου άδικα, αφού η επαρκής κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μας βοηθάει να διατηρήσουμε πληροφορίες στο μυαλό μας αλλά και να τις μαθαίνουμε. Έκτος απο τις γνωστικές αυτές λειτουργίες του εγκεφάλου, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στην διατήρηση της ισορροπημένης ψυχικής υγείας καθώς καταπολεμούν την κατάθλιψη και το άγχος. Φυσικά, ο σολομός, όπως επίσης και άλλα λιπαρά ψάρια, δεν είναι οι μοναδικές τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο. Οι παρακάτω τέσσερις τροφές, έχουν επίσης θεαματικά αποτελέσματα στην ενδυνάμωση του νου.

Τέσσερις τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο

1.Blueberries

blueberries
iStock

Τα μπλε και μοβ μούρα είναι πλούσια πηγή φυτικών ενώσεων, που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των φλεγμονών, οι οποίες σχετίζονται συχνά με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

2.Μαύρη σοκολάτα

μαύρη σοκολάτα
iStock

Ο σολομός και η μαύρη σοκολάτα είναι απο τις πιο δημοφιλής τροφές στο ζήτημα της υγείας του εγκεφάλου. Πράγματι, η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις, γνωστές ως φλαβονόλες, οι οποίες ενισχύουν την μνήμη, καθυστερώντας την παρακμή της λόγω ηλικίας. Το μυστικό είναι να επιλέγεις σοκολάτες με 70% περιεκτικότητα σε κακάο, γιατί σε αυτό συναντάμε τα φλαβονοειδή.

3.Κουρκουμάς

κουρκουμάς
iStock

Η κουρκουμίνη είναι ευρέως διαδεδομένη για τα οφέλη της στην υγεία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όταν συνδυάζεται ο κουρκουμάς με το μαύρο πιπέρι, μπορεί να βελτιώσει την υγεία ατόμων που πάσχουν απο την νόσο Αλτσχάιμερ.

4.Αυγά

αυγό
iStock

Τα αυγά είναι μια ενδιαφέρουσα θρεπτική τροφή, που συμβάλει στην γενικότερη υγεία του οργανισμού. Ο κρόκος, τον οποίο αρκετοί αποφεύγουν, περιέχει ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο, την χολίνη, η οποία, όπως έχει αποδειχθεί σχετίζεται με την βελτίωση της μνήμης.

Είναι "οκ" να πίνουμε λίγο αλκοόλ;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i