
Μιας και επίσημα μπήκε το φθινόπωρο, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την κολοκύθα που ειδικά στο εξωτερικό παρουσιάζεται ως το σήμα κατατεθέν της τωρινής εποχής.
Αρχικά, η κολοκύθα κατάγεται από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και έχει λεία, ελαφρώς ραβδωτή φλούδα και βαθύ κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα. Είναι γνωστή για τη μεγάλη της ευελιξία στη μαγειρική, από σούπες και σαλάτες μέχρι γλυκά και πίτες, και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή. Για αυτό, πάμε να δούμε αναλυτικά όλα τα οφέλη της κολοκύθας, όπως τα παρουσιάζει η διατροφολόγος Kayla Girgen στο Health.
1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου
Οι φυτικές ίνες είναι βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία του εντέρου, καθώς ρυθμίζουν τη μικροχλωρίδα και προάγουν την τακτική κινητικότητα του εντέρου.
Ένα φλιτζάνι πουρές κολοκύθας (κονσέρβα) περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών, σχεδόν 30% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.
Επιπλέον, στοιχεία δείχνουν ότι η φλούδα της κολοκύθας περιέχει πολυσακχαρίτες αδιάλυτους στο αλκοόλ, οι οποίοι συμβάλλουν στη μείωση των χολικών οξέων και υποστηρίζουν την ανάπτυξη της εντερικής μικροχλωρίδας.
2. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων
Η εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου συνδέεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες, γι’ αυτό και συνιστάται διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Η κολοκύθα έχει μελετηθεί για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, εν μέρει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κολοκυθόσπορων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του ορθού και των πνευμόνων.
Άλλες έρευνες υποδηλώνουν ότι η κολοκύθα μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, αλλά απαιτούνται ποιοτικές μελέτες σε ανθρώπους για επιβεβαίωση.
3. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η κολοκύθα αποτελεί φυσική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όπως:
- Βιταμίνη C
- Ψευδάργυρος
- Σελήνιο
Επιπλέον, περιέχει περίπου 90% νερό, γεγονός που συμβάλλει στην ενυδάτωση, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για την υγεία του ανοσοποιητικού.
Μην ξεχνάς: Το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο. Έτσι, οι φυτικές ίνες της κολοκύθας υποστηρίζουν έμμεσα και την ανοσολογική άμυνα.
4. Μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και μη αμυλούχων λαχανικών συνδέεται με απώλεια βάρους.
Η κολοκύθα είναι εξαιρετική επιλογή: ένα φλιτζάνι ωμής, κομμένης σε κύβους κολοκύθας έχει μόλις 30 θερμίδες.
Οι φυτικές ίνες της βοηθούν στο αίσθημα πληρότητας, γεγονός που μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής και να υποστηρίξει τον έλεγχο του βάρους.
5. Μπορεί να προστατεύσει την όραση
Η κολοκύθα είναι γεμάτη με βιταμίνη A, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη - τρία βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των ματιών.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι καροτενοειδή που συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή, κυρίως στην ωχρά κηλίδα, και προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια σημαντική αιτία απώλειας όρασης.
6. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Η κολοκύθα είναι φυσική πηγή καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου - τρία θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και περιλαμβάνονται στη δίαιτα DASH για τη διαχείριση της υπέρτασης.
Επιπλέον, η κολοκύθα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κάτι που, επίσης, ευνοεί τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα.
Διατροφικά στοιχεία κολοκύθας
Θρεπτικά συστατικά ανά 1 φλιτζάνι ωμής κολοκύθας (σε κύβους), σύμφωνα με το USDA:
- Θερμίδες: 30
- Πρωτεΐνη: 1,16 g
- Λίπος: 0 g
- Υδατάνθρακες: 7,5 g
- Φυτικές Ίνες: 0,58 g
- Ασβέστιο: 24 mg
- Σίδηρος: 1 mg
- Μαγνήσιο: 13 mg
- Βιταμίνη C: 10 mg
Κίνδυνοι και πιθανές παρενέργειες
Η κολοκύθα είναι γενικά ασφαλής και υγιεινή τροφή. Όμως, υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι:
- Πεπτικά προβλήματα: Η υπερκατανάλωση φυτικών ινών από κολοκύθα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια ή κράμπες.
- Αλλεργίες: Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Αν γνωρίζεις ότι έχεις αλλεργία, απόφυγε την κατανάλωσή της.
- Κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης: Η ωμή κολοκύθα που δεν έχει πλυθεί σωστά μπορεί να περιέχει βακτήρια ή άλλους παθογόνους οργανισμούς. Για αυτό, καλό είναι να την πλένεις και να την μαγειρεύεις πολύ καλά πριν την καταναλώνεις.
Συμβουλές για την κατανάλωση κολοκύθας
Η κολοκύθα είναι ξαδερφάκι του πεπονιού, και όπως και αυτό, όλα τα μέρη της μπορούν να καταναλωθούν - ακόμα και η φλούδα και οι σπόροι - καθιστώντας την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων.
Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς μπορείς να την καταναλώσεις:
- Πουρές κολοκύθας: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κονσερβοποιημένο ή φρέσκο πουρέ σε ποικιλία γλυκών και αλμυρών πιάτων, από πίτες και pancakes μέχρι σούπες και στιφάδα.
- Ψητή κολοκύθα: Κόψε την κολοκύθα σε φέτες, ράντισε με ελαιόλαδο, πασπάλισε με λίγο αλάτι και ψήσε τη στο φούρνο.
- Σπόροι κολοκύθας: Μην τους πετάς! Οι σπόροι της κολοκύθας είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά. Μπορείς να τους ψήσεις για ένα υγιεινό και τραγανό σνακ.
- Smoothie κολοκύθας: Ανακάτεψε πουρέ κολοκύθας με τα αγαπημένα σου φρούτα, λίγο γιαούρτι και μια πρέζα κανέλα για ένα υγιεινό smoothie.
- Σούπα κολοκύθας: Ένα ζεστό και κρεμώδες μπολ σούπας κολοκύθας είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες του φθινοπώρου. Απλά ανακάτεψε μαγειρεμένη κολοκύθα με ζωμό και τα μπαχαρικά της επιλογής σου.
Διάβασε επίσης:
Ένας σημαντικός λόγος να βάλεις την κολοκύθα στη διατροφή σου
Φθινοπωρινό αφράτο κέικ κολοκύθας με σοκολάτα - Εύκολο, χωρίς μίξερ
Τα φτιάξαμε! Υγιεινά μάφινς με μπανάνα, πουρέ κολοκύθας και χουρμά! Χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr