
Ενώ το ψωμί με προζύμι μπορεί να φαίνεται σαν απλώς ένας ακόμη τύπος ψωμιού, στην πραγματικότητα κάποτε ήταν μία από τις λίγες επιλογές. Μέχρι την ανάπτυξη της εμπορικής μαγιάς τον 19ο αιώνα, το προζύμι, που φτιάχνεται με φυσικές ζύμες, ήταν ο βασικός τύπος αφράτου ψωμιού που καταναλωνόταν παγκοσμίως.
Το ψωμί με προζύμι υποβάλλεται σε φυσική ζύμωση αντί να βασίζεται σε πρόσθετα όπως αυτά που περιέχει η μαγιά αρτοποιίας. Αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με άλλα ψωμιά, είναι πιο εύπεπτο, έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και είναι πιθανώς πιο θρεπτικό. Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά όλα τα οφέλη που προσφέρει το ψωμί με προζύμι, σύμφωνα με όσα δηλώνει η διαιτολόγος Jillian Kubala στο Health.
1. Είναι πιο εύπεπτο
Η διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του προζυμένιου ψωμιού βοηθά στη διάσπαση της γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη η οποία είναι δύσπεπτη.
Το ψωμί με προζύμι περιέχει, επίσης, χαμηλότερα επίπεδα άλλων ενώσεων που είναι γνωστό ότι προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο εύπεπτο και να προκαλεί λιγότερα γαστρεντερικά συμπτώματα σε σχέση με το ψωμί που φτιάχνεται με μαγιά αρτοποιίας.
Μάλιστα, μια ανασκόπηση 25 μελετών του 2023 έδειξε ότι άτομα που άλλαξαν από ψωμί με μαγιά αρτοποιίας σε προζυμένιο ανέφεραν σημαντική βελτίωση στη γαστρεντερική άνεση.
2. Είναι καλύτερο για τη ρύθμιση του σακχάρου
Η ζύμωση του ψωμιού με προζύμι παράγει οργανικά οξέα, όπως γαλακτικό και οξικό οξύ, τα οποία επιβραδύνουν την απορρόφηση του αμύλου στο πεπτικό σύστημα. Όταν η πέψη γίνεται πιο αργά, η γλυκόζη απελευθερώνεται πιο σταδιακά στο αίμα, αποτρέποντας απότομες αυξήσεις του σακχάρου.
Αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με άλλα ψωμιά, το προζυμένιο ψωμί έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI), ένα σύστημα που ταξινομεί τους υδατάνθρακες με βάση τον αντίκτυπό τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Για παράδειγμα, ο GI για μια μερίδα 30g ψωμιού από λευκό αλεύρι σίτου είναι 71, ενώ για το προζυμένιο ψωμί είναι 54.
3. Βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Ορισμένοι "αντι-θρεπτικοί" παράγοντες που βρίσκονται στο ψωμί ολικής άλεσης, όπως φυτικά οξέα, τανίνες και αναστολείς τρυψίνης, εμποδίζουν την απορρόφηση μεταλλικών στοιχείων από το έντερο.
Η διαδικασία ζύμωσης του προζυμένιου ψωμιού διασπά αυτούς τους παράγοντες. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες συνταγές προζυμένιου ψωμιού μπορούν να μειώσουν το φυτικό οξύ κατά περισσότερο από 96%.
Διατροφικά στοιχεία για το ψωμί με προζύμι
Ακολουθούν τα διατροφικά στοιχεία για μια μεσαία φέτα (59g) προζυμένιο ψωμί από εμπλουτισμένο λευκό αλεύρι:
- Θερμίδες: 188
- Υδατάνθρακες: 36,5g
- Φυτικές ίνες: 1,8g
- Πρωτεΐνες: 7,67g
- Λιπαρά: 1,26g
- Σίδηρος: 2,28mg (13% ΣΗΠ*)
- Χαλκός: 0,088mg (10% ΣΗΠ)
- Φολικό οξύ: 82,6mcg (21% ΣΗΠ)
- Θειαμίνη (Β1): 0,252mg (21% ΣΗΠ)
- Νιασίνη (Β3): 3,17mg (20% ΣΗΠ)
- Ριβοφλαβίνη (Β2): 0,218mg (17% ΣΗΠ)
- Μαγγάνιο: 0,33mg (14% ΣΗΠ)
- Σελήνιο: 17,5mcg (32% ΣΗΠ)
- Ψευδάργυρος: 0,619mg (6% ΣΗΠ)
*ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη
Κίνδυνοι από την κατανάλωση προζυμιού
Παρόλο που το ψωμί με προζύμι περιέχει λιγότερη γλουτένη από άλλα ψωμιά που παρασκευάζονται με αλεύρι σίτου, δεν είναι χωρίς γλουτένη και δεν είναι κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη ή σοβαρή ευαισθησία στη γλουτένη.
Εάν θέλεις να απολαύσεις προζυμένιο ψωμί αλλά δεν μπορείς να καταναλώσεις γλουτένη, προτίμησε προζυμένιο χωρίς γλουτένη, που παρασκευάζεται με αλεύρια όπως κεχρί, σόργο, κινόα ή φαγόπυρο.
Βέβαια, καλό είναι να σημειωθεί ότι το προζυμένιο ψωμί χωρίς γλουτένη έχει διαφορετική υφή από εκείνο που φτιάχνεται με αλεύρι σίτου, καθώς η γλουτένη προσδίδει μαστιχωτή και αέρινη υφή στα ψημένα προϊόντα.
Διάβασε επίσης:
Οι 5 συμβουλές της Taylor Swift για το καλύτερο ψωμί με προζύμι
Ποιο ψωμί είναι πιο υγιεινό; Αναλύουμε όλα τα είδη που θα βρεις στην αγορά
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr