Ποιο ψωμί είναι πιο υγιεινό; Αναλύουμε όλα τα είδη που θα βρεις στην αγορά

Αν δεν ξέρεις τι να (πρωτο)διαλέξεις μπαίνοντας στο φούρνο της γειτονιάς σου, το άρθρο αυτό θα σε βοηθήσει

bread-bread-variety-still-life-picture-id663898402 Credit:Floortje

Συνεργάστηκε η Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, διευθύντρια Mediterranean Diet Center Χαλανδρίου www.meddietcenter.gr

Πέρα από το αλεύρι από μαλακό σιτάρι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλεύρι από άλλα είδη σιταριού (π.χ. σκληρό, δίκοκκο, όλυρα), καθώς και από σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι και βρόμη, τα οποία συνήθως, αλλά όχι πάντα, αναμειγνύονται με αλεύρι σίτου. Έτσι, υπάρχει πλέον σήμερα μεγάλη ποικιλία από είδη ψωμιού. Ποιο ψωμί είναι πιο υγιεινό ωστόσο και ποιο πρέπει να προτιμήσεις;

Διάβασε επίσης: Καν’ την! Η ιδανική αποτοξίνωση μετά τις διακοπές σε 2 ημέρες και οι βασικές αρχές

Παρακάτω, σου αναλύουμε όλα τα είδη που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά και τι πρέπει να προσέξεις σε κάθε περίπτωση.

Ποιο ψωμί είναι πιο υγιεινό; Αναλύουμε όλα τα είδη πού θα βρεις στην αγορά:

Ολικής αλέσεως

Γίνεται με αλεύρι ολικής αλέσεως ή επεξεργασμένους πλήρεις κόκκους. Εκτός από το ενδοσπέρμιο, περιλαμβάνει το πίτουρο και το φύτρο, γι' αυτό και περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, που βοηθούν την καλή λειτουργία του πεπτικού και σε χορταίνουν. Στο λευκό που απογυμνώνεται από το πίτουρο και το φύτρο έχουμε ένα μαλακό αλεύρι ως τελικό προϊόν. Γι' αυτό τα ψωμιά ολικής είναι και βαρύτερα. Επειδή όμως πολλές φορές περιέχει και λευκό αλεύρι, δώσε σημασία στην αναλογία τους: το ολικής να είναι περισσότερο από το λευκό.

Χωρίς γλουτένη

Συνήθως είναι μείγμα από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας. Προορίζεται για ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη ή, αλλιώς, κοιλιοκάκη και παρά την τάση για προϊόντα χωρίς γλουτένη «για όλους», δεν υπάρχει λόγος να την αποφεύγεις αν δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα υγείας.

Πολύσπορο

Περιέχει ολόκληρο το σπόρο – όχι αλεσμένο. Εάν είναι φτιαγμένο με αλεύρι ολικής, τότε είναι μία από τις καλύτερες επιλογές: Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, θα σε κρατήσει χορτάτη για ώρα, ενώ έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό ή το ολικής αλέσεως ψωμί. Για να έχει όλα τα παραπάνω οφέλη, βεβαιώσου ότι περιέχει τουλάχιστον 51% ολόκληρους σπόρους. Παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρόμη, καλαμπόκι, σπόροι κεχριού, παπαρούνας, ηλιόσπορου.

Εμπλουτισμένο

Ψωμί με πρόσθετα συστατικά, όπως Ω3, σίδηρο ή ασβέστιο, που αυξάνουν τη θρεπτική του αξία. Παρότι γενικά θεωρούνται καλή επιλογή, η απομόνωση και προσθήκη των συστατικών αυτών μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητά τους, ενώ το ψωμί μπορεί να περιέχει σε μεγάλη ποσότητα λευκό αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι.

Αραβική πίτα

Χρησιμοποιείται για τυλιχτά σάντουιτς, μεξικάνικες και άλλες συνταγές που απαιτούν λεπτές φέτες ψωμιού. Δεν είναι όμως απαραίτητα χαμηλότερη σε θερμίδες από την αντίστοιχη ποσότητα ψωμιού. Απόφυγε τις πίτες από λευκό αλεύρι και προτίμησε ολικής αλέσεως.

Σταρένιο-λευκό

Γίνεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών (ενδοσπέρμιο) και, παρότι πλούσιο σε ασβέστιο, είναι πιο φτωχό σε φυτικές ίνες.

Χωριάτικο

Από αλεύρι που παράγεται αποκλειστικά και μόνο από σκληρό σιτάρι και έχει

χρυσοκίτρινο χρώμα.

Καλαμποκόψωμο

Από αλεύρι καλαμποκιού, έχει έντονο κίτρινο χρώμα, απαλή υφή και νόστιμη γεύση, χαμηλή διατροφική αξία και είναι φτωχό σε φυτικές ίνες.

Σικάλεως

Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλούς κοινούς τύπους ψωμιού και συχνά είναι πιο σκούρο στο χρώμα. Συνήθως είναι πυκνότερο από το ψωμί από αλεύρι σίτου, ενώ έχει περισσότερες φυτικές ίνες.

Ψωμί για τοστ

Ειδική κατηγορία ψωμιού, ολικής αλέσεως, σικάλεως ή σταρένιο. Έλεγχε την ποσότητα ζάχαρης στην ετικέτα.

Διάβασε επίσης: Τι να έχεις πάντα στην κουζίνα σου αν θέλεις να κάνεις όντως υγιεινή διατροφή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i