iStock
Όταν πας στο σούπερ μάρκετ, είναι εύκολο να ξεχωρίσεις το λάιμ από το λεμόνι καθώς το ένα έχει πράσινη φλούδα, ενώ το άλλο είναι έντονα κίτρινο. Όμως, πέρα από αυτή τη βασική διαφορά, τα δύο αυτά αγαπημένα εσπεριδοειδή έχουν και κάποιες μικρές διαφορές στη χρήση και στη διατροφική τους αξία.
Η διατροφολόγος Michelle Losh αποκαλύπτει στο Real Simple, αν το λεμόνι είναι "πιο υγιεινό" από το λάιμ. Και η αλήθεια είναι πως και τα δύο ανήκουν στην ίδια οικογένεια και έχουν παρόμοιο διατροφικό προφίλ. Το θέμα δεν είναι ποιο είναι "καλύτερο", αλλά ποιο ταιριάζει περισσότερο στους δικούς σου στόχους υγείας.
Για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις ποιο να προτιμάς όταν θέλεις να ενισχύσεις τη γεύση των φαγητών σου, συγκεντρώσαμε τις βασικές διαφορές τους και ποιο σου προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
Διαφορές ανάμεσα στο λεμόνι και το λάιμ
Ανά 100 γραμμάρια, το λεμόνι έχει συνήθως περισσότερη βιταμίνη C, αλλά και λίγο παραπάνω φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη Β6. Αντίθετα, το λάιμ μπορεί να περιέχει λίγο περισσότερη βιταμίνη Α και μερικά επιπλέον μέταλλα, ανάλογα με την προέλευσή του.
Η υψηλότερη περιεκτικότητα του λεμονιού σε βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη αν θηλάζεις, αν έχεις περιορισμένη διατροφή ή χρόνιες παθήσεις. Η βιταμίνη C βοηθά στην ανάρρωση και την επούλωση, γι’ αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να προτιμάς περισσότερο το λεμόνι. Επιπλέον, το κιτρικό οξύ του συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για πέτρες στα νεφρά.
Το λάιμ, από την άλλη, είναι λίγο μικρότερο αλλά πιο έντονο στη γεύση. Ένα μόνο λάιμ σου δίνει περίπου 20–25 mg βιταμίνης C και μια γερή δόση φλαβονοειδών. Αν θέλεις να μειώσεις το αλάτι ή να ρυθμίσεις την πίεσή σου, ο χυμός λάιμ είναι εξαιρετική επιλογή καθώς σου προσθέτει γεύση χωρίς νάτριο και παράλληλα προστατεύει την καρδιά σου. Επίσης, περιέχει ελαφρώς περισσότερα κιτρικά οξέα, κάτι που το κάνει ιδανικό αν θέλεις να προλάβεις πέτρες στα νεφρά ή να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου.
Ωστόσο, το λεμόνι παραμένει πιο "ευέλικτο" στη χρήση του, καθώς μπορείς να το βάλεις σχεδόν παντού, από ροφήματα και μαρινάδες μέχρι γλυκά και σάλτσες.
Πότε να προτιμάς λεμόνι και πότε λάιμ
- Για ενίσχυση ανοσοποιητικού και ενυδάτωση: Πιες νερό με λεμόνι το πρωί.
- Για μαγείρεμα και γεύση: Πρόσθεσε λάιμ σε αλμυρά φαγητά ή μαρινάδες.
- Για υγεία νεφρών και πέψη: Βάλε συχνά χυμό λάιμ στο πρόγραμμά σου.
- Για υγιές δέρμα και κολλαγόνο: Προτίμησε λεμόνι, χάρη στη λίγη παραπάνω βιταμίνη C.
Τελικά, και τα δύο φρούτα μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή σου. Πολλές φορές, η μεγαλύτερη αξία τους δεν βρίσκεται μόνο στα θρεπτικά τους στοιχεία, αλλά και στο πώς σε βοηθούν να απολαμβάνεις τη διαδικασία της υγιεινής ζωής.
Αν το νερό με λεμόνι σε κάνει να πίνεις περισσότερα υγρά, αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Αν το λάιμ κάνει τα λαχανικά σου πιο νόστιμα, τότε έχεις ήδη πετύχει έναν ακόμη σημαντικό στόχο ευεξίας.
Διάβασε επίσης:
Λεμόνια: Τα διατροφικά στοιχεία και τα οφέλη για την υγεία σου
Πέρα από τον χυμό: Γιατί το ξύσμα λεμονιού αξίζει μια μεγαλύτερη θέση στη διατροφή σου
Γαρίδες με μέλι και λάιμ σε μια light εκδοχή
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr