istock
Οι πίτες είναι από εκείνες τις γεύσεις που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Έχουν κάτι το σπιτικό, το ζεστό, το καθησυχαστικό. Από μικρή, πάντα μου άρεσε η μυρωδιά μιας φρεσκοψημένης πίτας, είτε ήταν τυρόπιτα, χορτόπιτα ή κολοκυθόπιτα. Είναι το φαγητό που συνδυάζει παράδοση, απλότητα και γεύση σε κάθε μπουκιά. Και μπορεί να είναι όσο πλούσιες ή όσο ελαφριές θέλεις, ανάλογα με τα υλικά που θα διαλέξεις.
Η κολοκυθόπιτα ειδικά έχει μια μαγεία από μόνη της. Η κολοκύθα, εκτός από τη φυσική της γλυκύτητα και το υπέροχο χρώμα, είναι γεμάτη πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ελάχιστες θερμίδες. Βοηθά το δέρμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και χαρίζει ενέργεια χωρίς να σε βαραίνει. Είναι λοιπόν το τέλειο συστατικό για μια πίτα που θέλεις να απολαύσεις χωρίς ενοχές, ακόμα κι αν προσέχεις τη διατροφή σου.
Και κάπου εδώ έρχεται η συνταγή του διατροφολόγου Μάνου Δημητρούλη (@manos_dimitroulis), μια πραγματικά διαφορετική και πρωτότυπη εκδοχή: η πιο νόστιμη και ελαφριά κολοκυθόπιτα χωρίς σταγόνα λάδι! Ναι, καλά διάβασες. Ούτε σταγόνα! Παρ’ όλα αυτά, παραμένει αφράτη, ζουμερή και απίστευτα γευστική, χάρη στον τέλειο συνδυασμό από κολοκύθα, κατίκι, γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά. Είναι η πίτα που μπορείς να φας άφοβα για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό, ακόμα και σαν σνακ στη δουλειά.
Συνταγή κολοκυθόπιτας
Υλικά:
- 7 φύλλα κρούστας
- 400 γρ. κομματάκια μαγειρεμένης κολοκύθας (στον ατμό ή ψημένης)
- 200 γρ. κατίκι
- 200 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- 5 αυγά
- 1 κ.σ. baking powder
- Αλάτι & φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση:
1) Τύλιξε τα 7 φύλλα κρούστας σε ρολό και κόψ’ τα σε λεπτές λωρίδες.
2) Ρίξε τα σε ένα μεγάλο μπολ, πρόσθεσε την κολοκύθα, το κατίκι, το γιαούρτι, τα αυγά, το αλάτι, το baking powder και το φρέσκο θυμάρι. Ανακάτεψε καλά.
3) Άδειασε το μείγμα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, πασπάλισε με λίγο σουσάμι και ψήσε στους 180°C για 45 λεπτά.
4) Μόλις ψηθεί, κόψε σε 12 κομμάτια και… απόλαυσε χωρίς τύψεις!
Μια πίτα αφράτη, χρυσαφένια και γεμάτη γεύση, χωρίς ίχνος λαδιού. Ελαφριά, θρεπτική και πανεύκολη, η κολοκυθόπιτα του Μάνου Δημητρούλη θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σου!
Διάβασε επίσης:
Συνταγή για μελιτζανόπιτα με μπέικον και γραβιέρα
Συνταγή για πρωτεϊνική κοτόπιτα χωρίς φύλλο
Η κολοκυθόπιτα ρολό με μοτσαρέλα που πρέπει να δοκιμάσεις - Μόνο με 105 θερμίδες
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr