iStock
Πόσες φορές έχεις προσθέσει λίγη κέτσαπ στο φαγητό σου, χωρίς να σκεφτείς τι πραγματικά περιέχει; Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες έτοιμες κέτσαπ του εμπορίου είναι γεμάτες συντηρητικά, προσθήκες ζάχαρης, ενισχυτικά γεύσης και χρωστικές που δεν έχουν καμία σχέση με τη φρεσκάδα της ντομάτας. Αν όμως αγαπάς τη γεύση της, μπορείς να απολαύσεις μια πιο φυσική, καθαρή και πεντανόστιμη εκδοχή της, φτιαγμένη από τα χεράκια σου, με αγνά υλικά και όλη τη δύναμη της φρέσκιας ντομάτας.
Η συγκεκριμένη συνταγή από τον σεφ Νικόλα Σακελλαρίου (@nikolas_sakellariou) για σπιτική κέτσαπ δεν είναι απλώς πιο υγιεινή, είναι και πιο αρωματική, με βαθύτερη, αυθεντική γεύση. Με λίγα απλά υλικά, χωρίς συντηρητικά και με την ελαφριά γλύκα της καστανής ζάχαρης, θα φτιάξεις μια σάλτσα που θα αναβαθμίσει κάθε σου πιάτο: από πατάτες και burgers, μέχρι ομελέτες και ψητά λαχανικά. Και το καλύτερο; Μπορείς να τη διατηρήσεις στο ψυγείο για εβδομάδες, γνωρίζοντας ακριβώς τι περιέχει το κάθε κουταλάκι.
Συνταγή για σπιτική κέτσαπ
Υλικά:
- Ντομάτες ώριμες: 1 κιλό
- Μηλόξιδο: 3 κ.σ.
- Ζάχαρη καστανή: 2 κ.σ.
- Αλάτι: 1 κ.γ.
- Σκόρδο σε σκόνη: 1 κ.γ.
- Πιπέρι καγιέν: 1/2 κ.γ.
- Κανέλα: 1/2 κ.γ.
Εκτέλεση:
1) Πλύνε καλά τις ντομάτες και κόψε τις σε μικρά κομμάτια.
2) Βάλε τις σε κατσαρόλα και βράσε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
3) Πέρασέ τες από μύλο ή μπλέντερ για να γίνουν λεία σάλτσα.
4) Επιστρέφεις τη σάλτσα στην κατσαρόλα, προσθέτεις το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το σκόρδο, το καγιέν και την κανέλα.
5) Ανακάτευε συχνά και άφησέ τη να σιγοβράσει για 30–40 λεπτά, μέχρι να πήξει.
6) Μόλις κρυώσει, φύλαξέ τη σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια και κράτησέ τη στο ψυγείο.
Έτσι απλά, έχεις μια αληθινή, φυσική κέτσαπ, χωρίς πρόσθετα και περιττά σάκχαρα, με καθαρή γεύση, γεμάτη ντομάτα και αγάπη.
Διάβασε επίσης:
6 σημαντικά οφέλη που έχουν οι ντομάτες στον οργανισμό
Το λαχανικό που σε κάνει να δείχνεις 10 χρόνια νεότερη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr