Μπες σε mood χριστουγέννων με τα πιο υγιεινά μελομακάρονα - χωρίς γλουτένη

Ακόμα να τα δοκιμάσεις; Mην αργείς, οι γιορτές πλησιάζουν!

melomakarona istock

Μυρίζει ήδη Χριστούγεννα, έτσι δεν είναι; Οι βιτρίνες αρχίζουν να φωτίζονται, οι πρώτες στολισμένες γωνιές κάνουν την εμφάνισή τους, κι εσύ αρχίζεις να μπαίνεις σιγά σιγά στο πιο γλυκό mood του χρόνου. Είναι εκείνη η εποχή που το σπίτι γεμίζει αρώματα από κανέλα, μέλι και φρεσκοψημένα γλυκά, κι εσύ θες να φτιάξεις κάτι που να σε βάλει αμέσως στο πνεύμα των γιορτών. Τα μελομακάρονα είναι φυσικά τα απόλυτα "πρωταγωνιστικά" γλυκά των γιορτών, μόνο που φέτος μπορείς να τα απολαύσεις αλλιώς, με τη συνταγή από τη διατροφολόγο Όλγα Κλεισαρχάκη-Μαραγκάκη (@nutritiousdates), που γίνονται πιο ελαφριά, πιο θρεπτικά, και το καλύτερο; Χωρίς γλουτένη!

Ξέρεις εκείνη τη στιγμή που ανοίγεις τον φούρνο και όλο το σπίτι μοσχοβολάει γιορτές; Αυτό το συναίσθημα θέλεις να ζήσεις ξανά, μόνο που αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να κάνεις "εκπτώσεις" στη διατροφή σου. Τα υγιεινά μελομακάρονα χωρίς γλουτένη είναι η τέλεια εναλλακτική για σένα που θέλεις να απολαύσεις το αγαπημένο σου γλυκό χωρίς ενοχές. 

Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Υλικά:

  • 200 γρ αλεύρι φαγόπυρου ή 380gr αλεύρι σταριού/ολικής
  • 20 γρ ψύλλιο (παρέλειψέ το εάν χρησιμοποιήεις αλεύρι κανονικό με γλουτένη)
  • 15 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ τριμμένο καρύδι για τη ζύμη καλά τριμμένο σχεδόν σε μορφή αλευριού
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 60 γρ ελαιόλαδο
  • 2 μεσαία πορτοκάλια ξύσμα και χυμό 100ml χυμό περίπου
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 15 γρ κονιάκ χρησιμοποίησα ουίσκι και ήταν οκ

Για το σιρόπι

  • 120 ml μέλι ή 30 και 30 καστανή ζάχαρη και μέλι
  • 120 γρ καστανή ζάχαρη
  • 40 ml νερό
  • 1-2 φέτες από το πορτοκάλι που θα στύψουμε
  • 1 στικ κανέλα
  • 3 τμχ. ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 40 γρ τριμμένο καρύδι για το στόλισμα (για το πασπάλισμα από πάνω)

Εκτέλεση:

1) Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175 °C αντιστάσεις.

2) Σε ένα μπολ βάζεις τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα και τη σόδα. Ανακατεύεις καλά μέχρι να αφρίσει.

► Για χωρίς γλουτένη: Πρόσθεσε το ψύλλιο και άφησέ το 5–10’ να πήξει.

► Αν φτιάχνεις με κανονικό αλεύρι, παράλειψε αυτό το βήμα.

3) Στη συνέχεια πρόσθεσε το ελαιόλαδο και το κονιάκ και ανακάτεψε. Άφησέ τα στην άκρη.

4) Σε άλλο μπολ βάζεις το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακάτεψε με πιρούνι.

5) Ρίξε τα υγρά στα στερεά και ζύμωσε μέχρι να ομογενοποιηθούν (περίπου 1 λεπτό).

6) Στρώσε αντικολλητική λαδόκολλα σε ένα ταψί. Ζύγισε και σχημάτισε μπαλάκια 15 γρ. Τοποθέτησέ τα στο ταψί. Όταν τελειώσεις, πιέσε τα με πιρούνι σταυρωτά ή κάνε ό,τι σχήμα θες.

7) Ψήσε για 20 λεπτά στον αέρα.

8) Άφησέ τα να κρυώσουν καλά για 10–15’ και έπειτα βάλε τα στην κατάψυξη μέχρι να κρυώσουν εντελώς όσο ετοιμάζεις το σιρόπι.

9) Ετοίμασε το σιρόπι: βάλε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και άφησέ τα να πάρουν βράση για 2 λεπτά. Κλείσε το μάτι και άφησέ το για 1 ακόμη λεπτό να δέσει.

10) Βγάλε τα μελομακάρονα από την κατάψυξη και μέλωσέ τα για 2 λεπτά από τη μία πλευρά και 2 λεπτά από την άλλη. Αφαίρεσέ τα με τρυπητή κουτάλα και τοποθέτησέ τα σε πιατέλα.

11) Στο τέλος, αφού κρυώσουν αρκετά, στολίσε με τριμμένο καρύδι.

Ξεκίνα, λοιπόν, τα πρώτα σου χριστουγεννιάτικα γλυκά με τη συνταγή για τα πιο υγιεινά μελομακάρονα χωρίς γλουτένη, μια αφορμή για να μπεις στο γιορτινό mood, να γεμίσεις το σπίτι μυρωδιές και να νιώσεις πως οι γιορτές… μόλις ξεκίνησαν!

Διάβασε επίσης:

Στόλισμα δέντρου χωρίς αυτό το γλυκό; Η μελομακαρονόπιτα που θα γεμίσει το σπίτι άρωμα Χριστουγέννων

Κορμός μελομακάρονο χωρίς ζάχαρη - Ιδανικό για ένα γρήγορο εορταστικό γλυκό

Μελομακάρονα με στέβια: Είναι πιο υγιεινά ή είναι μύθος - τι λέει ο διατροφολόγος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i