Μακαρόνια με ψωμί: Τελικά παχαίνει αυτός ο συνδυασμός υδατανθράκων;

Ο φόβος για τους "διπλούς" υδατάνθρακες δεν χρειάζεται, το σώμα σου ξέρει πολύ καλά τι να κάνει.

spaghetti with bread istock

Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή καυσίμου σου, το πρώτο υλικό που το σώμα σου στρέφεται όταν χρειάζεται άμεση ενέργεια. Σου προσφέρουν σταθερότητα, στήριξη και την ήρεμη δύναμη που απαιτούν οι καθημερινές σου διαδρομές. Δεν είναι όλοι ίδιοι, βέβαια. Άλλοι χωνεύονται πιο γρήγορα, άλλοι πιο αργά, άλλοι σε χορταίνουν για ώρα, ενώ κάποιοι προσθέτουν μόνο μια στιγμιαία σπίθα. Όμως μέσα σε αυτόν τον πολύχρωμο κόσμο -δημητριακά, φρούτα, όσπρια, αμυλούχα λαχανικά- υπάρχει ένα κοινό σημείο: όλα τους μπορούν να χωρέσουν στη διατροφή σου χωρίς φόβο, όταν ξέρεις πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν.

Αν κατανοήσεις τον ρυθμό τους, μπορείς να χτίσεις πιάτα που σε στηρίζουν πραγματικά. Οι υδατάνθρακες που είναι πιο φυσικά επεξεργασμένοι, όπως η βρώμη ή οι πατάτες, συνήθως συμβάλλουν πιο αρμονικά στη ρύθμιση της γλυκόζης και στο αίσθημα κορεσμού. Εκείνοι που έχουν περισσότερες φυτικές ίνες βοηθούν την πέψη και σε κρατούν χορτάτη, ενώ οι πιο απλοί υδατάνθρακες λειτουργούν σαν μικρές σπίθες ενέργειας: χρήσιμα, αλλά όχι πάντα χορταστικά. Όταν στο πιάτο σου υπάρχουν επίσης πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και λίγη ισορροπία, το σώμα σου "διαβάζει" το γεύμα πιο ομαλά και ανταποκρίνεται χωρίς απότομες αυξομειώσεις.

Τελικά ο συνδυασμός μακαρόνια με ψωμί παχαίνει;

Eίναι απολύτως οκ να συνδυάζεις διαφορετικές πηγές υδατάνθρακα στο ίδιο γεύμα. Οι διατροφολόγοι Μαρία Τσιρινδάνη και Βλάσης Λέπουρας (@keep_eat_healthy), σου το επιβεβαιώνουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το σώμα σου δεν ξεχωρίζει το ψωμί από τα μακαρόνια ή τις πατάτες, τα αναγνωρίζει όλα ως υδατάνθρακες, τα μετατρέπει σε γλυκόζη και τα χρησιμοποιεί για ενέργεια. Αυτό που πραγματικά μετράει δεν είναι ο συνδυασμός, αλλά η ποιότητα των υδατανθράκων, οι φυτικές ίνες, η παρουσία πρωτεΐνης και λιπαρών. Μόλις το συνειδητοποιήσεις αυτό σταματάς να φοβάσαι το φαγητό και αρχίζεις να τρως με περισσότερη ελευθερία και αυτοπεποίθηση.

Διάβασε επίσης:

Η συνταγή που όλοι οι Ιταλοί αγαπούν: Cacio e pepe σε 15 λεπτά!

Vegan παρμεζάνα με 4 υλικά - Η απόλυτη συνταγή της διατροφολόγου

Μακαρονάδα τσουχτή: Η light εκδοχή που συστήνει και η διατροφολόγος!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i