istock
Κάθε μέρα στρώνεις το τραπέζι και βάζεις στο πιάτο σου συνδυασμούς τροφών που έχεις συνηθίσει να τρως είτε γιατί σου αρέσουν, είτε για έτσι έχεις συνηθίσει, είτε γιατί κάποιος σου έχει πει ότι έτσι είναι το σωστό, και συχνά δεν περνά από το μυαλό σου ότι ο συνδυασμός που θεωρείς σωτήρας μπορεί τελικά να σου κλέβει θρεπτικά συστατικά. Το σώμα σου χρειάζεται τροφές που συνεργάζονται. Κι όσο κι αν η γεύση είναι πραγματικά πολύ καλή, τα θρεπτικά που πρέπει να πάρεις δεν απορροφώνται, έχεις φουσκώματα που δεν δικαιολογούνται και ενέργεια που δεν ανεβαίνει όσο περιμένεις.
Η wellness creator Βασιλική Τσερτσελή (@vasiliki_tsertseli), ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Όχι για να σου στερήσει τις αγαπημένες σου γεύσεις, αλλά για να σου εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σου όταν συνδυάζεις ορισμένες τροφές. Γιατί κάποιες φορές δεν χρειάζεται να αλλάξεις τα πάντα -μόνο τον τρόπο που τα βάζεις μαζί. Και τότε ξαφνικά, το σώμα σου αρχίζει να συνεργάζεται
4 λανθασμένοι συνδυασμοί τροφίμων
1) Φακές με φέτα - Ο σίδηρος χάνεται, το φούσκωμα ανεβαίνει
Οι φακές είναι πηγή μη αιμικού σιδήρου, που ήδη απορροφάται πιο δύσκολα από τον οργανισμό σου. Όταν προσθέτεις φέτα, το ασβέστιο του τυριού λειτουργεί σαν μικρό εμπόδιο: "κλειδώνει" τον σίδηρο και το σώμα σου δυσκολεύεται να τον πάρει. Το αποτέλεσμα είναι κουρασμένα απογεύματα και μια ανεξήγητη πτώση ενέργειας, ενώ συχνά το συγκεκριμένο combo φέρνει και φούσκωμα, γιατί οι φακές είναι ήδη πιο βαριές στην πέψη. Αντί για φέτα, πρόσθεσε λίγο λεμόνι για να ενισχύσεις την απορρόφηση.
2) Σπανάκι με τυρί (aka σπανακοτυρόπιτα) - Το ασβέστιο "μπλοκάρει"
Το σπανάκι έχει οξαλικά, τα οποία ενώ είναι αθώα στη γεύση, προσκολλώνται στο ασβέστιο όταν συναντιούνται. Κι επειδή η σπανακοτυρόπιτα στηρίζεται ακριβώς στην ένωση σπανάκι + τυρί, δημιουργείται ένα ζευγάρι που δεν αφήνει τον οργανισμό σου να απορροφήσει καλά το ασβέστιο. Το τρως, το απολαμβάνεις, αλλά τα οστά σου δεν παίρνουν την ενίσχυση που νομίζεις. Για καλύτερο αποτέλεσμα, φάε τυρί και σπανάκι σε διαφορετικά γεύματα μέσα στη μέρα.
3) Κρέας με αμυλούχα (μακαρόνια, ρύζι, πατάτες) - Ο οργανισμός μπερδεύει "οδηγίες"
Το κρέας χρειάζεται όξινο περιβάλλον για να χωνευτεί καλά, ενώ τα αμυλούχα (όπως τα μακαρόνια) ευνοούνται από πιο αλκαλικό. Όταν τα βάζεις μαζί, το σώμα σου πρέπει να κάνει δύο δουλειές ταυτόχρονα, σαν να του ζητάς να διαβάσει δύο διαφορετικές οδηγίες την ίδια στιγμή. Η πέψη επιβραδύνεται, νιώθεις βάρος, και η ενέργεια πέφτει λίγο μετά το γεύμα. Αντί για μακαρόνια, συνδύασε το κρέας με σαλάτα ή λαχανικά -το στομάχι σου θα σε ευχαριστήσει.
4) Νερό με τα γεύματα - Το φούσκωμα ανεβαίνει χωρίς λόγο
Το νερό είναι πολύτιμο, αλλά όταν το πίνεις την ώρα που τρως, αραιώνει τα πεπτικά υγρά σου. Αυτό σημαίνει ότι η πέψη σου γίνεται πιο αργή και το στομάχι σου φουσκώνει, λες και κουβάλησε περισσότερο φαγητό απ’ όσο πραγματικά έφαγες. Η ιδανική λύση; Πιες νερό 15–20 λεπτά πριν ή μετά το γεύμα, ώστε οι μηχανισμοί της πέψης να κάνουν την δουλειά τους χωρίς περιττές "διακοπές".
Διάβασε επίσης:
Έλλειμμα θερμίδων: Τι είναι και πώς να το πετύχεις με υγιεινό τρόπο
Ποιοι υδατάνθρακες σε χορταίνουν περισσότερο; O διατροφολόγος βαθμολογεί 6 από αυτούς
Ξύδι με σόδα για πλύσιμο φρούτων και λαχανικών; Γιατί ΔΕΝ πρέπει να το κάνεις;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr