5 τροφές με τυροσίνη, φολικό οξύ και καλά λιπαρά που αυξάνουν τη δημιουργικότητά σου

Η δημιουργικότητά σου αγγίζει το... ναδίρ, αναζωπύρωσέ τη με το σωστό φαγητό.

τροφές με τυροσίνη iStock

Συνεργάστηκε η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD (www.somaygies.gr)

Αβγό

Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ βρέθηκε πως μετά την κατανάλωση σπανακιού ή αβγού οι συμμετέχοντες αντέδρασαν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε εργασίες που απαιτούσαν επίλυση προβλήματος. Ο λόγος; Η τυροσίνη, το αμινοξύ που είναι πρόδρομο της ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή της εγρήγορσης. Βρίσκεται, επίσης, σε τροφές όπως το τυρί κότατζ και η σόγια.

Μαυρομάτικα φασόλια

Τα φλαβονοειδή που περιέχουν μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ τα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος μπορεί να συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάκληση και επεξεργασία πληροφοριών.

Πράσινο τσάι

Μελέτες δείχνουν πως αυτό το αρωματικό ρόφημα μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης, προστατεύει από ορισμένα ένζυμα που εμποδίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Καρύδια

Δε μοιάζουν μόνο με μίνι εγκέφαλο! Είναι γεμάτα με λινολεϊκά λιπαρά οξέα, τα οποία σταθεροποιούν τα επίπεδα της σεροτονίνης – ένα χημικό του εγκεφάλου με χαλαρωτική δράση. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, όταν είμαστε ήρεμοι, έχουμε περισσότερη ενέργεια, βελτιωμένη συγκέντρωση και μεγαλύτερη ικανότητα να διαχειριστούμε τυχόν προβλήματα.

Αβοκάντο

Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, που υποστηρίζουν την καλή διάθεση, και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο βοηθώντας το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο να λειτουργούν σε όλο τους το δυναμικό και να συνδέονται σωστά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i