Ο Δείκτης Σχήματος Σώματος είναι η νέα φόρμουλα για υγεία (ξέχνα το Δείκτη Μάζας Σώματος!)

Δείκτης Σχήματος Σώματος ή ΔΣΣ: Πρόκεται για τη συντομογραφία του δείκτη σχήματος σώματος, ο οποίος μπορεί να είναι το μυστικό για καλύτερη υγεία.

deiktis-sxima-somatos

Για περισσότερα από 40 χρόνια οι επιστήμονες αναζητούν μια φόρμουλα που θα μπορεί να προσδιορίζει αν κάποιος είναι υγιής ή όχι. Έτσι, βρέθηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που συγκρίνει το βάρος με το ύψος αλλά δεν μπορεί να μετρήσει την άπαχη μυϊκή μάζα ή την οστική πυκνότητα.

Επίσης δεν δείχνει σε ποιο σημείο έχεις περισσότερο λίπος, κάτι που είναι σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο της συνολικής υγείας.

Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί άρχισαν να χρησιμοποιούν την περίμετρο της μέσης ως μια μέτρηση του επικίνδυνου σωματικού λίπους γύρω από την κοιλιά. Αλλά και αυτός ο δείκτης

μπορεί να αποτύχει, αφού δε συμπεριλαμβάνει το ύψος στην εξίσωση: Μια γυναίκα με ύψος 1,75 μ. και περίμετρο μέσης 100 εκατοστά έχει πολύ διαφορετικό προφίλ υγείας από μία γυναίκα 1,55 μ. με περίμετρο μέσης 95 εκατοστά! Έτσι, η ιατρική κοινότητα συνέχιζε να αναζητά μια καλύτερη ένδειξη.

Η τελευταία εξέλιξη στην αναζήτηση αυτή είναι το αποτέλεσμα της έρευνας δύο επιστημόνων, πατέρα και γιου, του ενδοκρινολόγου Jesse Krakauer, MD και του Nir

Krakauer, PhD, επίκ. καθηγητή στο Τμήμα των Πολ. Μηχανικών στο City College της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για το Δείκτη Σχήματος Σώματος (Body Shape Index – ABSI), που λαμβάνει υπόψη βάρος, ύψος και περίμετρο μέσης.

Είναι ο ΔΣΣ καλύτερος από τον ΔΜΣ;

Η ομάδα του Krakauer υπολόγισε τους δύο δείκτες σε περισσότερους από δεκατέσσερις χιλιάδες Αμερικανούς και διαπίστωσε πως ο υψηλός ΔΣΣ φαίνεται πως είναι πιο ακριβής από το ΔΜΣ για την πρόβλεψη της θνησιμότητας.

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν με υψηλότερο ΔΣΣ είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία συγκριτικά με όσους βρίσκονταν στο κατώτερο όριο. Ακόμη και όταν ο ΔΜΣ ήταν στα φυσιολογικά όρια, αν είχαν υψηλό ΔΣΣ, θα μπορούσαν να

βρίσκονται μέσα στη ζώνη κινδύνου.

Είναι ο ΔΣΣ πιο ακριβής από την περίμετρο μέσης;

Καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης προσμετρά και το ύψος, είναι πιθανό να εκτιμά το λίπος στο σώμα με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι η μέτρηση της μέσης.

Ξεχνα τον ΔΜΣ: Μπορείς να υπολογίσεις τον δικό σου ΔΣΣ με το online εργαλείο που θα βρεις στη διεύθυνση absicalculator.eu.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i