Διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η Δρ. Μαρία Ψωμά εξηγεί τα βασικά σημεία για διατροφή που θωρακίζει ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις τροφές που είναι απαραίτητες να τρώμε.

Διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους καρκίνους με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα σε άντρες και γυναίκες. Πολλοί δυστυχώς μένουν αδιάγνωστοι λόγω της θέσης του παχέος εντέρου. Επίσης, οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι ή ντροπαλοί να μιλήσουν για αυτό το ζήτημα λόγω της σύνδεσής του με τον πρωκτό, με αποτέλεσμα η θεραπεία να μην ξεκινά καν από το αρχικό στάδιο.

Σήμερα περισσότεροι απο 1 εκατομμύριο ασθενείς το έχουν αντιμετωπίσει. Ωστόσο, υπάρχει το διπλάσιο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου όταν ένα άτομο από το συγγενικό περιβάλλον έχει ήδη νοσήσει από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Σημαντικό για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση, ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 50 ετών, καθώς έχει πολύ μεγάλα ποσοστά ίασης, όταν διαγνωσθεί στο πρώτο στάδιο.

Από τα βασικότερα μέσα πρόληψης αποτελεί η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και μειωμένη σε κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται όλα τα άσπρα. επεξεργασμένα τρόφιμα: ζάχαρη, άσπρο αλεύρι και ζυμαρικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i