Διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η Δρ. Μαρία Ψωμά εξηγεί τα βασικά σημεία για διατροφή που θωρακίζει ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις τροφές που είναι απαραίτητες να τρώμε.

20.03.2019

εχεις διαβασει

Διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους καρκίνους με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα σε άντρες και γυναίκες. Πολλοί δυστυχώς μένουν αδιάγνωστοι λόγω της θέσης του παχέος εντέρου. Επίσης, οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι ή ντροπαλοί να μιλήσουν για αυτό το ζήτημα λόγω της σύνδεσής του με τον πρωκτό, με αποτέλεσμα η θεραπεία να μην ξεκινά καν από το αρχικό στάδιο.

Σήμερα περισσότεροι απο 1 εκατομμύριο ασθενείς το έχουν αντιμετωπίσει. Ωστόσο, υπάρχει το διπλάσιο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου όταν ένα άτομο από το συγγενικό περιβάλλον έχει ήδη νοσήσει από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Σημαντικό για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση, ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 50 ετών, καθώς έχει πολύ μεγάλα ποσοστά ίασης, όταν διαγνωσθεί στο πρώτο στάδιο.

Από τα βασικότερα μέσα πρόληψης αποτελεί η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και μειωμένη σε κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται όλα τα άσπρα. επεξεργασμένα τρόφιμα: ζάχαρη, άσπρο αλεύρι και ζυμαρικά.

Topics:

[related id="419764"]

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 531918802.