Γιατί να επιλέξω τρόφιμα ολικής άλεσης;

Μάθε τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό σου μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα ολικής άλεσης, βασισμένη στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής.

20.07.2016

Γράφει: Ελένη Καραγιάννη

εχεις διαβασει

Γιατί να επιλέξω τρόφιμα ολικής άλεσης;

Μπορεί να έχεις συνδέσει τη Μεσογειακή διατροφή με έναν «παλιομοδίτικο» τρόπο διατροφής, γνωρίζεις όμως ότι λόγω των τροφίμων που περιέχει σήμερα συγκαταλέγεται στα 3 καλύτερα πρότυπα διατροφής στις ΗΠΑ;
Η Μεσογειακή Διατροφή, εκφραζόμενη μέσα από τη Μεσογειακή πυραμίδα, περικλείει με ένα «μαγικό» τρόπο όλα τα τρόφιμα καθορίζοντας ταυτόχρονα την κατανάλωσή τους στην σωστή ποσότητα και στη σωστή συχνότητα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι τα δημητριακά της (π.χ ψωμί, φρυγανιά, δημητριακά πρωινού), τα οποία πρέπει να καταλαμβάνουν το 50 – 60% της ενεργειακής μας πρόσληψης και μάλιστα τα μισά τουλάχιστον από αυτά, να είναι ολικής άλεσης. Κι αυτό γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης, λόγω του ότι έχουν υποστεί ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία, είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, παρέχοντας μεγαλύτερες ευεργετικές επιδράσεις απ’ ότι τα επεξεργασμένα.

Τα ευεργετικά οφέλη σε αριθμούς!

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά μπορεί να συμβάλλει κατά:

  • 30 – 36% στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 25 – 30% μείωση του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • 25 – 28% μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις…

…και φυσικά σε καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί τα τρόφιμα ολικής άλεσης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και συνήθως έχουν και χαμηλότερες θερμίδες αλλά και δεύτερον γιατί μας προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό οπότε… τρώμε και λιγότερο!

Άλλα οφέλη που αναφέρονται στη βιβλιογραφία είναι ο μειωμένος κίνδυνος άσθματος, φλεγμονώδους νόσου και καρκίνου του παχέος εντέρου, η διατήρηση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικό εύρος όπως επίσης  και λιγότερες ασθένειες των ούλων και απώλεια δοντιών.

Πώς ορίζεται η μία μερίδα δημητριακών;

Κάθε μερίδα ολικής άλεσης μετράει! Γι’ αυτό βάλε έστω και μία μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης στη διατροφή σου κάθε μέρα! Επειδή όμως, όσο καλό και να είναι ένα τρόφιμο, όταν το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, παρέχει αυξημένες θερμίδες, κάτι που σταδιακά θα οδηγήσει σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή σε αύξηση βάρους, μάθε τι εννοούμε όταν λέμε 1 μερίδα δημητριακών…

  • 1 μερίδα δημητριακών αντιστοιχεί σε:
  • 1 φέτα ψωμί των 30γρ
  • 2 φρυγανιές
  • ½ φλιτζάνι ή 30 γρ δημητριακών πρωινού
  • ½ φλιτζάνι ή 70 – 90 γρ μαγειρεμένα ζυμαρικά/ ρύζι/ πλιγούρι
  • ½ κουλούρι Θες/νίκης

Παρ’ το απόφαση, λοιπόν, και ξεκίνησε από αύριο το πρωί κιόλας να τρως τρόφιμα ολικής άλεσης! Πώς; Ενδεικτικά, μπορείς στο πρωινό σου να καταναλώσεις ½ φλιτζάνι δημητριακών από σιτάρι ολικής άλεσης με γάλα χαμηλών λιπαρών, στα σνακ μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης μαζί με φρούτα και στο κυρίως γεύμα πλιγούρι, ρύζι καστανό ή ψωμί άλεσης μαζί με σαλάτα λαχανικών και κάποια πηγή πρωτεΐνης και… είσαι έτοιμη!!

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Ελπινίκη Καπίρη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc.

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.