Η μεσογειακή διατροφή παραμένει κορυφαία στην πρόληψη του καρκίνου

Έχουν περάσει ήδη σχεδόν 70 χρόνια ερευνών και όπως αποδεικνύεται, η μεσογειακή διατροφή παραμένει κορυφαία στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

mesogeiaki-diatrofi-karkinos

Θα μπορούσε η μεσογειακή διατροφή να αποτελέσει τον κύριο μηχανισμό πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρούν να απαντήσουν δεκάδες επιστημονικές μελέτες που ξεκίνησαν να γίνονται από το 1950 μέχρι και σήμερα σε περιοχές της Ευρώπης.

Εν το μεταξύ, μια νέα επιστημονική έρευνα με θέμα: «Μεσογειακή διατροφή: Τα οφέλη, το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον» έρχεται να επαναφέρει την μεσογειακή διατροφή στο προσκήνιο και σήμερα.

Όπως τόνισε η καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κλινική φαρμακοποιός Μαρία Σκουρολιάκου:

«Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου δηλαδή του αθροίσματος των παραγόντων κινδύνου μεταβολικής αιτιολογίας για καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη. Σειρά μελετών δείχνει πως μία χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, τροποποιημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή είναι αποτελεσματική στη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου».

Στη Μελέτη των Επτά Χωρών αναφέρθηκε κατά την τοποθέτηση της, η 'Αρτεμις Σιμοπούλου M.D, Πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας (The Centerfor Genetics, Nutrition and Health) - Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η μελέτη έδειξε πως οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στην Ελλάδα, στην Ιαπωνία και στην Ιταλία είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη Μελέτη των Επτά Χωρών

Η Μελέτη των Επτά Χωρών σχεδιάστηκε για να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αναφορικά με την ύπαρξη των λιπαρών οξέων στη διατροφή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: «Γιατί να επιλέξω τρόφιμα ολικής άλεσης;»

Μετά από 5 -15 έτη παρακολούθησης, το ποσοστό θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο στη νότια Ευρώπη ήταν 2 έως 3 φορές χαμηλότερο σε σχέση με τη βόρεια Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, στην περιοχή της Κρήτης, ήταν πολύ χαμηλότερη συγκρινόμενη με τις άλλες εννέα περιοχές της Νότιας Ευρώπης. Αυτά τα ευρήματα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός της Κρήτης θεωρείται ότι έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στο Δυτικό κόσμο, αν και ο μέσος όρος της χοληστερίνης στον πληθυσμό της Κρήτης ήταν παραπλήσιος με τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου», εξήγησε η κα Σιμοπούλου.

Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής από ενήλικες και παιδιά στις μεσογειακές χώρες έχει αναφερθεί ότι είναι χαμηλή έως μέση και επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς, γονεϊκούς παράγοντες και παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:«Αυτές είναι οι 10 πιο δημοφιλείς δίαιτες! Πώς θα επιλέξεις τη σωστή για σένα;»

Ναι στα ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά

Όπως εξήγησε η κα Σιμοπούλου, το μυστικό των Κρητικών αποδείχθηκε οτι ήταν η συχνή κατανάλωση ψαριών.

«Οι κρητικοί έτρωγαν παστές σαρδέλες και ρέγγες πλούσιες σε Ω3, άγρια χόρτα και σαλιγκάρια.Τα σαλιγκάρια της Κρήτης, όπως αποδείχθηκε από έρευνα που έγινε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είχαν περισσότερα Ω3», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κα Σιμοπούλου, δεν είναι μόνο το ελαιόλαδο που διαφοροποιεί την διατροφή των Κρητικών , αλλά και πολλές άλλες τροφές που δυστυχώς υπάρχουν όλο και πιο σπάνια στο τραπέζι των σημερινών κατοίκων της Κρήτης, με αποτέλεσμα να στερούνται τα πολύτιμα Ω3 και Ω6 .

Η Μ. Σκουρολιάκου εξήγησε ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής από ενήλικες και παιδιά στις μεσογειακές χώρες έχει αναφερθεί ότι είναι χαμηλή έως μέση και «επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς, γονεϊκούς παράγοντες και παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής».

Αναφερόμενη στα συμπληρώματα διατροφής ,η Σκουρολιάκου τόνισε πως αποτελούν τροποποιημένα τρόφιμα, λειτουργικά τρόφιμα, συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ένζυμα, φυσικά έλαια) με θρεπτική ή φυσιολογική επίδραση, των οποίων ο σκοπός είναι να συμπληρώνει την κανονική διατροφή.

Ωστόσο, η ίδια επισήμανε ότι η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να μειώνει κατά 40% τις επιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και κατά 50% τη θνησιμότητα από την ίδια νόσο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i