Κρέας, πίτες, φρούτα, λαχανικά, τυριά, θαλασσινά: Να πώς συντηρούνται σωστά τα τρόφιμα

Η ασφαλής συντήρηση τροφίμων, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πορτοφόλι αλλά και στην υγεία σου. Δες πως θα συντηρείς όλες τις κατηγορίες τροφίμων σωστά και υγιεινά.

sintirisi-trofimon

Συντήρηση τροφίμων: Γαλακτοκομικά

Όλα τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Τα μαλακά τυριά είναικαλύτερο να τα διατηρείς μέσα σε αεροστεγή δοχεία και είναι πιο ευάλωτα – να θυμάσαι πως όσο πιο κρεμώδες είναι ένα τυρί, τόσο πιο γρήγορα θα χαλάσει.

Τα σκληρά τυριά, από την άλλη, διατηρούνται καλύτερα μέσα στο χάρτινο περιτύλιγμα του σούπερ μάρκετ ή τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη και μέσα σε σακουλάκι και διατηρούνται περίπου 1 με 2 εβδομάδες. Κάτι που ίσως δεν ήξερες για τις μαργαρίνεςείναι πως έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης, περίπου στους 3 μήνες.

dairy

Shape tip: Μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη σκληρό τριμμένο τυρί για τουλάχιστον 3 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 12 τρόφιμα που πρέπει να έχεις πάντα στην κουζίνα σου

Θαλασσινά

Το ιδανικό είναι να αγοράζεις ψάρια και θαλασσινά τη μέρα που θέλεις να τα μαγειρέψεις, αν όμως τα αγοράσεις λίγο νωρίτερα να θυμάσαι πως άπαχα ψάρια διατηρούνται μόλις μία ημέρα στη συντήρηση ενώ τα πιο λιπαρά, όπως ο σολομός, διατηρείται δύο.

Ποτέ όμως μην καταψύχεις λιπαρά ψάρια γιατί όταν αποψυχθούν θα είναι σαν πολτός. Οι μαγειρεμένες γαρίδες διατηρούνται έως και τρεις ημέρες στο ψυγείο, αλλά και πάλι με τα ψαρικά θα πρέπει να είσαι πολύ πολύ προσεκτική.

Πίτες και αρτοποιήματα

Οι πίτες, τα κέικ και τα αρτοποιήματα θα πρέπει να φυλάσσονται πάντα σε αεροστεγές δοχείο. Γενικότερα ό,τι περιέχει γαλακτοκομικά, αβγά και βούτυρο θα πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο.

Τα αρτοποιήματα, π.χ. ψωμί του τοστ, θα πρέπει να τα φυλάς στην αρχική τους συσκευασία ενώ μπορείς να αποθηκεύσεις ψωμί στην κατάψυξη για αρκετές εβδομάδες κλεισμένο σε αεροστεγές σακουλάκι (δεν θα είναι όμως τραγανό όπως το έβαλες!).

Γενικά να θυμάσαι πως τα σπιτικά γλυκά και πίτες διατηρούνται λιγότερο απ’ ότι τα αγοραστά (προφανώς τα έτοιμα περιέχουν τεχνητά συντηρητικά!).

Φρούτα

Τα φρούτα είναι καλύτερο να τα διατηρείς σε θερμοκρασία δωματίου, αν όμως έχουν ωριμάσει εντελώς βάζοντάς τα στο ψυγείο θα παρατείνεις για μερικές ημέρες το χρόνο ζωής τους.

Γλίτωσε χρόνο και χρήματα

Λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουν τα λαχανικά σου τραγανά και φρέσκα είναι να τα φυλάξεις στο ψυγείο. Εάν έχεις έτοιμες κομμένες σαλάτες καλό είναι να τις φυλάς σε αεροστεγές δοχείο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα ή μυρωδιές.

Κρέας

Το κρέας και τα πουλερικά θα πρέπει να διατηρούνται πάντα στο ψυγείο σε πολύ καλά κλειστά δοχεία και στο κάτω ράφι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να στάξει κάτι ή θα έρθουν σε επαφή με άλλα τρόφιμα.

Αν θέλεις να τα καταψύξεις τύλιξέ τα σεμεμβράνη και βάλε τα σε σακουλάκια που κλείνουν με zip. Αυτό θα μειώσει τη δυνατότητα «εγκαύματος» από τον πάγο. Τα περισσότερα κρεατικά και πουλερικά διατηρούνται έως και τρεις ημέρες στην ψύξη και περίπου δύο μήνες στην κατάψυξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i