Οι τροφές με ρίζες είναι η νέα διατροφική τάση: Πόσο υγιεινές είναι;

Μήπως η πατάτα που βλάστησε μετά από καιρό στο ντουλάπι είναι πιο υγιεινή; Μπορεί οι τροφές με ρίζες να είναι η νέα τάση, αλλά είναι και πιο υγιεινές;

trofes-rizes

Έχεις παρατηρήσει πώς ξαφνικά οτιδήποτε υπάρχει στον πάγκο με τα υγιεινά τρόφιμα φαίνεται να έχει «βλαστήσει»; Είτε πρόκειται για δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φασόλια, φακές ή ρεβίθια, οι τροφές αυτές ξεπετάγονται από παντού. Μπορεί οι τροφές με ρίζες να είναι η νέα τάση, αλλά είναι και πιο υγιεινές;

Κάθε τροφή που έχει βλαστήσει αποτελεί ένα είδος σπόρου

Όταν σκέφτεσαι τους σπόρους, ίσως να φαντάζεσαι σπόρους κολοκύθας ή σπόρους chia. Αλλά τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια ή η φάβα, είναι επίσης σπόροι. Και, από τεχνικής άποψης, το ίδιο είναι και η κινόα, οι ξηροί καρποί και η βρώμη. Όλοι αυτοί οι καρποί μπορούν να βλαστήσουν. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Μάλλον θα γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι σπόροι: Περιέχουν τις πρώτες ύλες που αναπτύσσονται μέσα στο νέο φυτό όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Ουσιαστικά, ακριβώς αυτό είναι και οι τροφές σου που έχουν βλαστήσει: σπόροι που άρχισαν να αναπτύσσονται. Για να σταματήσεις αυτά τα μικρά φυτά από το να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο πρέπει είτε να τα αποξηράνεις, είτε να τα λιώσεις είτε να τα προσθέσεις σε άλλα προϊόντα.

Οι τροφές που έχουν αναπτυχθεί έχουν διάφορες μορφές

Αυτές είναι οι αποξηραμένες τροφές όπως τα αμύγδαλα που έχουν βλαστήσει και τα ψωμιά που γίνονται με φύτρο, οι σπόροι και τα φασόλια. Οι σπόροι που έχουν βλαστήσει πολτοποιούνται και προστίθενται και στις τορτίγιες ή μπορεί να βρεις σκόνη από αυτούς για να την προσθέσεις σε smoothies ή στη βρώμη. Αν και υπάρχουν πολλά επεξεργασμένα προϊόντα που έχουν βλαστήσει στην αγορά(όπως τα πρέτζελ και τα δημητριακά που βάζεις στο γάλα σου), σιγουρέψου ότι θα προτιμάς αυτά που περιέχουν μόνο συστατικά φυτικής προέλευσης.

Οι τροφές με ρίζες μπορεί να περιέχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία

Οι σπόροι περιέχουν χημικές ενώσεις που τους αποτρέπουν από το να αναπτυχθούν μέχρι να βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες. Αλλά, μόλις ένας σπόρος βλαστήσει, αυτές οι ενώσεις ακυρώνονται από μία αύξηση των ενζύμων. Αυτά τα ίδια ένζυμα κάνουν τα θρεπτικά στοιχεία στο σπόρο περισσότερο διαθέσιμα, ώστε το μωρό-φυτό να έχει την ενέργεια που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Η θεωρία, λοιπόν, είναι η εξής: Όταν τρώμε τροφές που έχουν βλαστήσει, τα θρεπτικά τους στοιχεία είναι περισσότερο διαθέσιμα και σε εμάς, και περισσότερο ευκολόπεπτα.

Οι έρευνες μέχρι σήμερα είναι πολλά υποσχόμενες

Δεν έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες για τις τροφές αυτές, αλλά όσες υπάρχουν μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υποστηρίζουν την ιδέα ότι περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Η έρευνα έχει δείξει ότι η ανάπτυξη των τροφών ενισχύει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, όπως το καστανό ρύζι, ο αμάραντος και το κεχρί. Και μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition αποκάλυψε ότι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διάφορων τύπων καστανού ρυζιού αυξήθηκε από 6 μέχρι 13% μετά τη βλάστηση.

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i