Μας συστήθηκε ως super food αλλά η φήμη της ξεθώριασε όταν συνδέθηκε με προβλήματα υγείας. Αξίζει να βάλεις τη σόγια στο πιάτο σου;
Στις μέρες μας δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται να φάνε σόγια. Είναι απαγορευμένη σε δημοφιλή διατροφικά προγράμματα, όπως η paleo, έχει κατηγορηθεί για πρόκληση κόπωσης, στομαχικών διαταραχών, αύξησης βάρους, ορμονικών προβλημάτων, ακόμη και καρκίνου.
Ναι, η σόγια έχει γίνει η νέα γλουτένη. Κι όμως, προσφέρει πραγματικά διατροφικά οφέλη και κάνει καλό στην υγεία σου, λένε κορυφαίοι ειδικοί.
Αλήθεια #1 για τη σόγια
Η κατανάλωση σόγιας δε θα τρελάνει τις ορμόνες σου
Παρά τις φήμες, σε πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι βρέθηκε πως η σόγια επηρεάζει ελάχιστα τις ορμόνες μας. Η εξαίρεση; Αν παίρνεις φάρμακα για υποθυρεοειδισμό –μια κατάσταση όπου το σώμα σου παράγει χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών–, η σόγια μπορεί να παρέμβει στην απορρόφηση των φαρμάκων από τον οργανισμό σου.
Αληθεια #2 για τη σόγια
Πιθανότατα δεν είσαι αλλεργική στη σόγια
Παρότι σε ορισμένα διατροφικά προγράμματα τονίζεται ότι αν βγάλεις τη σόγια από τη διατροφή σου θα χάσεις βάρος, θα έχεις λιγότερους πονοκεφάλους και δε θα νιώθεις κόπωση, οι ειδικοί λένε πως τυχόν εξάντληση ή πεπτικά προβλήματα πιθανότατα δε σχετίζονται με το φαγητό σου. Για την ακρίβεια, λιγότεροι από το 0,5% του ενήλικου πληθυσμού εμφανίζουν αλλεργία στη σόγια.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας: Δες τις διαφορές
Αλήθεια #3 για τη σόγια
Οι τροφές με σόγια συμπεριλαμβάνονται στις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης
«Τα λαχανικά, τα σιτηρά ολικής αλέσεως και τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες, όμως η σόγια είναι η μοναδική φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη που θεωρείται πλήρης. Αυτό σημαίνει πως έχει όλα τα βασικά αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σου» τονίζει η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα. Σε πρόσφατη γερμανική μελέτη διαπιστώθηκε ότι γυναίκες που αντικατέστησαν μέρος της ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή τους με σόγια είδαν τα επίπεδα χοληστερίνης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη να βελτιώνονται.
Αλήθεια #4 για τη σόγια
Η σύνδεσή της με τον καρκίνο του μαστού ερευνάται ακόμα
Λόγω των φυτοοιστρογόνων που περι- έχει η σόγια (τις ισοφλαβόνες γενιστεΐνη και δαϊδζεΐνη, που είναι χημικά παρόμοιες με τα ανθρώπινα οιστρογόνα), πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει την πιθανότητα η κατανάλωσή της να ενισχύει την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών όγκων του μαστού, όπως κάνουν τα οιστρογόνα.
Σε επιδημιολογικές μελέτες, όμως, στις οποίες γυναίκες παρακολουθήθηκαν για καιρό, είτε δε βρέθηκε σύνδεση ανάμεσα στη σόγια και στον καρκίνο του μαστού είτε διαπιστώθηκε η προστατευτική επίδρασή της. «Καθώς όμως οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει και οι έρευνες συνεχίζονται, θα πρότεινα την κατανάλωσή της σε μικρές ποσότητες και σε βιολογική εκδοχή» συστήνει η διατροφολόγος.
Οι χειρότερες και οι καλύτερες τροφές με σόγια
Προτίμησε Edamame: Πρόκειται για φασόλια σόγιας, βρασμένα ή στον ατμό, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Γάλα σόγιας: Μια μικρή ποσότητα από τα συστατικά της σόγιας μπορεί να χάνεται κατά την επεξεργασία, τα περισσότερα γάλατα σόγιας όμως είναι ενισχυμένα με βιταμίνες, όπως οι B12 και D. Επιπλέον, περιέχουν τόσες πρωτεΐνες όσο και το αγελαδινό γάλα.
Τόφου: Παρασκευασμένο από πηγμένο γάλα σόγιας, το τόφου είναι εξαιρετική
πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων και ασβεστίου. Όταν στη συσκευασία του αναγράφεται ότι περιέχει το συστατικό θειικό ασβέστιο, τότε προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα του πολύτιμου αυτού μετάλλου.
Tempeh και miso: Αυτές οι τροφές είναι προϊόν ζύμωσης και περιέχουν βακτήρια που ευνοούν την υγεία του πεπτικού.
Σόγια σε μορφή ξηρού καρπού: Τα αποξηραμένα και ψημένα φασόλια σόγιας
έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από τους κλασικούς ανάμεικτους
ξηρούς καρπούς.
Περιόρισε τις τροφές με πρόσθετη πρωτεΐνη σόγιας:
Κατά την επεξεργασία η πρωτεΐνη σόγιας χάνει πολλά θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους εκείνα με τις πιθανώς αντικαρκινικές ιδιότητες. Ψάξε στις διατροφικές ετικέτες για «πρωτεΐνη σόγιας», «επεξεργασμένη πρωτεΐνη σόγιας» ή «απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας».
Σάλτσα σόγιας: Περιέχει πάνω από 1.000 mg νατρίου ανά κουταλιά της σούπας και ακόμη και οι εκδοχές της με το μειωμένο νάτριο παραμένουν εξαιρετικά αλμυρές.
Διάλεξε προσεκτικά
Αλεύρι σόγιας: Στα συστατικά στη διατροφική ετικέτα θα πρέπει να αναγράφεται ότι προέρχεται μόνο από αλεσμένα φασόλια σόγιας.
Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος µε ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήµατα, BSc, ΜSc, PgD.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr