Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας: Ναι υπάρχει, μήπως πάσχεις και δεν το γνωρίζεις;

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίαςα συμπεριλαμβάνεται στις διαταραχές πρόσληψης τροφής μη προσδιοριζόμενες αλλιώς.

9 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα Africa Studio

Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας: Ποια σημάδια πρέπει να σε κινητοποιήσουν να δράσεις, αν πιστεύεις πως μπορεί να πάσχεις από την διατροφική αυτή διαταραχή;

Σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ίσως να συμβαίνει και σε εσένα, παρατηρείται το φαινόμενο της νυχτερινής πρόσληψης τροφής (Night Eating Syndrome, NES). Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίαςα συμπεριλαμβάνεται στις διαταραχές πρόσληψης τροφής μη προσδιοριζόμενες αλλιώς και συνδυάζει συμπτώματα από διαταραχές της διάθεσης, του ύπνου και διαταραχές της πρόσληψης τροφής.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 λόγοι που η δίαιτα γίνεται πιο εύκολη το καλοκαίρι

Κατά τη διάρκεια που ένα άτομο πάσχει από αυτό το σύνδρομο, η θερμιδική του πρόσληψη τη νύχτα υπερβαίνει το 40% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Νέες έρευνες συνδέουν τη νυχτερινή υπερφαγία με την παχυσαρκία, όμως δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένο ότι αυτά τα δύο πάνε πάντα μαζί.

Αίτια & Συμπτώματα

Οι πάσχοντες συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, πάσχουν από αϋπνία και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι υπερφαγικές κρίσεις είναι πιθανό να εμφανιστούν σε περιόδους μεγάλου άγχους και χρησιμοποιούνται από το άτομο για να καλύψουν τα συναισθηματικά κενά.

Οι τροφές που καταναλώνονται συνήθως βοηθούν τη σύνθεση της σεροτονίνης, δηλαδή καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Η αύξηση της σεροτονίνης έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της διάθεσης και το άτομο νοιώθει μια συναισθηματική πληρότητα.

Αυτός ο τρόπος κατανάλωσης τροφής είναι λογικό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αρχικά, οι επιπτώσεις είναι ορατές στην εξωτερική εμφάνιση του πάσχοντος, αλλά και στην καθημερινότητά του αφού μειώνεται η αντοχή του, λαχανιάζει πιο γρήγορα, ιδρώνει περισσότερο και κουράζεται πιο εύκολα.

Όμως, εκτός από τη φυσική του κατάσταση, επηρεάζεται και η υγεία του οργανισμού, αφού τα επιπλέον κιλά που είναι αναμενόμενο να επιβαρύνουν το σώμα του ασθενή είναι η αιτία για να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση, να επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς, οι αρθρώσεις καταπονούνται, προκαλούνται προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας για το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να αντιμετωπιστεί και το άτομο να «απελευθερωθεί» από αυτήν την υπερφαγική κρίση, θα χρειαστεί ο ασθενής να συνεργαστεί με μια ομάδα ειδικών, με εφαρμογή προγραμμάτων που να στοχεύουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς.

Από τη Διονυσία Αγαλιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Μέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος,  Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος ΣΕΕΤΤΤΔ, Μέλος του European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD)

fb: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

ΥΓΕΙΑ Τρι, 21 Σεπ 2021

Διατροφή και αυτοάνοσες παθήσεις: Πώς μπορεί να σε βοηθήσει;

Η Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές, διερευνά τη σχέση ανάμεσα στα αυτοάνοσα και στη διατροφή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟς ΣΥΝΕΡΓΑΤΗς SHAPE

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i