Η περίοδος της νηστείας που διανύουμε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού μας και τον εμπλουτισμό του με περισσότερες φυτικές ίνες. Ωστόσο, στο μυαλό μας έχουμε τη νηστεία συνδυασμένη με άνοστα φαγητά! Αυτό είναι μεγάλος μύθος! Υπάρχουν όσπρια όπως οι κόκκινες φακές που είναι ιδιαίτερα γευστικές και μας δημιουργούν ευεξία κατά την κατανάλωσή τους.
Οι κόκκινες φακές έχουν και ένα ακόμα μεγάλο προνόμιο... είναι εύπεπτες. Κάτι που μας βοηθάει να κρατήσουμε τη σιλουέτα μας άψογη.
Γιατί να βάλω τις κόκκινες φακές στο πρόγραμμά μου;
- Οι κόκκινες φακές περιέχουν μικρότερη συγκέντρωση ινών από τις πράσινες φακές (11% αντί 31%) και λόγω του μεγέθους βράζουν πιο γρήγορα (περίπου 15 λεπτά), έτσι αποτελούν έναν σύμμαχo για την σωστή διατροφή.
- Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και πολύ υγιεινές.
- Δεν επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα.
- Είναι ιδανικές για να μαγειρέψεις κάτι διαφορετικό, όπως βελουτέ σούπες και αλείμματα, μιας και δίνουν ένα mushy αποτέλεσμα στο πιάτο σου.
- Μπορώ να δημιουργήσω εξωτικά πιάτα μια και ταιριάζουν πολύ με τζίντζερ , κύμινο, κάρρυ και κουρκουμά.
Τι να φτιάξω σήμερα; Δοκίμασε τρεις συνταγές με κόκκινες φακές
Σούπα βελουτέ με κόκκινες φακές και καρότα
Υλικά
200 γρ. 3αλφα φακές κόκκινες
400 γρ. καρότα κομμένα σε κύβους
1 κουταλιά του γλυκού μπούκοβο
150 ml γάλα
4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιές του γλυκού κύμινο
αλάτι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το κύμινο και το μπούκοβο για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τα καρότα, τις φακές, το αλάτι, το ζωμό και το γάλα. Τα αφήνουμε να βράσουν για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και τα καρότα.
Σβήνουμε τη φωτιά και πολτοποιούμε με το μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει βελουτέ υφή.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι στο γιαούρτι και το ανακατεύουμε ελαφρώς. Με αυτό γαρνίρουμε μια κουταλιά σε κάθε πιάτο και σερβίρουμε.
Χούμους κόκκινης φακής
Υλικά
200 γρ. 3αλφα φακές κόκκινες
500 ml νερό
2 σκελίδες σκόρδο
30 ml ταχίνι
50 ml ελαιόλαδο
1 λεμόνι στυμμένο
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα μπούκοβο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό να πάρει βράση. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις κόκκινες φακές και κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση. Σιγοβράζουμε μέχρι οι φακές να απορροφήσουν όλο το νερό, περίπου 10-15 λεπτά.
Βάζουμε τις κόκκινες φακές μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Ξύνουμε με μια σπάτουλα τα τοιχώματα του μπλέντερ αν χρειαστεί και ξαναχτυπάμε.
Με ένα κουτάλι βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη καπνιστή πάπρικα πριν το σερβίρουμε.
Χυλός με κόκκινη φακή, μήλα και κανέλα για πρωινό.
Υλικά
1 φλιτζάνι 3αλφα φακές κόκκινες
2 φλιτζάνια νερό
2 μήλα
1 κτγ κανέλα
καστανή ζάχαρη ή μέλι
Εκτέλεση
Ρίχνετε το νερό και τις κόκκινες φακές σε μια κατσαρόλα και βράζουμε. Κόβετε τα μήλα σε μικρά κομμάτια και μερικά μεγαλύτερα κομμάτια.
Μόλις βράσουν οι φακές, προσθέστε τα κομμένα μικρά κομμάτια μήλων (κρατήστε τα μεγαλύτερα κομμάτια για αργότερα) στην κατσαρόλα και πασπαλίστε με κανέλα. Ανακατέψτε, μειώστε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και μαγειρέψτε μέχρι να είναι μαλακές οι φακές (περίπου 10 λεπτά). Αφού μαγειρευτούν, δοκιμάστε και αποφασίστε αν θέλετε να προσθέσετε καστανή ζάχαρη ή μέλι για να γλυκάνετε το χυλό.
Πασπαλίστε μέλι και κανέλα τα υπόλοιπα μεγαλύτερα κομμάτια μήλων.
Σερβίρετε το χυλό σε ένα μπολ πρωινού και προσθέστε από πάνω τα μήλα.
Το μεγαλύτερο μυστικό για να πετύχουν οι συνταγές είναι η πρώτη ύλη!
Γι’ αυτό το λόγο και εμείς προτείνουμε τις κόκκινες φακές με την υπογραφή της 3αλφα, την εταιρεία που πάνω από 50 χρόνια αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της μεσογειακής διατροφής και έχει κατακτήσει με τη ποιότητα και τη πλούσια γκάμα των προϊόντων της την πρώτη θέση στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι.
Θέλετε να βρείτε και άλλες συνταγές για όσπρια; Πατήστε εδώ!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr