Τροφική αλλεργία και τροφική δυσανεξία: Ποιες είναι οι διαφορές

Η τροφική αλλεργία και δυσανεξία είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα αν και συχνά τα συγχέουμε.

08.05.2018

Γράφει: Επιστημονικός Συνεργάτης Shape

εχεις διαβασει

Τροφική αλλεργία και τροφική δυσανεξία: Ποιες είναι οι διαφορές

Στην πραγματικότητα, είναι δύο τελείως διαφορετικοί όροι, οι οποίοι διαφέρουν σημαντικά στην κλινική εκδήλωση.

Τροφική αλλεργία

Τροφική αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες, οι οποίες φυσιολογικά δεν είναι επικίνδυνες. Οι πρωτεΐνες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα. Ο αριθμός των αλλεργιογόνων τροφών, σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία, είναι πάνω από 170, με τα πιο συνηθισμένα να είναι το αυγό, το ψάρι, τα φιστίκια, τα οστρακοειδή και η σόγια.

Τροφική δυσανεξία

Τροφική δυσανεξία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και να τα χρησιμοποιήσει για τις καθημερινές του λειτουργίες.

Οι πιο συνηθισμένες τροφικές δυσανεξίες είναι:

Η δυσανεξία στη λακτόζη, όπου έχουμε δυσαπορρόφηση της λακτόζης. Άρα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να καταναλώνονται από τα άτομα που έχουν αυτή τη δυσανεξία

Η δυσανεξία στη γλουτένη, όπου άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (και ΜΟΝΟ αυτά) δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα με σίκαλη, σιτάρι και κριθάρι. Η μόνη «λύση» μέχρι τώρα είναι ο σχεδιασμός μιας σωστής διατροφής από το διαιτολόγο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η τροφική δυσανεξία φταίει που δεν αδυνατίζεις;

Τεστ δυσανεξίας;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούμε για το τεστ δυσανεξίας. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δυστυχώς, πιστεύει πως δεν πρέπει να τρώει ορισμένες τροφές και καταφεύγει σε τέτοιου είδους τεστ για να ανακαλύψει ποιες είναι αυτές. Όμως, ΔΕΝ είναι εγκεκριμένα και ΔΕΝ έχουν καμία επιστημονική βάση.

Από τη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece