Τα θρεπτικά συστατικά στις εμπλουτισμένες τροφές αφομοιώνονται εξίσου με αυτά που υπάρχουν φυσικά στις τροφές;

Μάθε ό,τι χρειάζεσαι για τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

banana-milkshake-or-smoothie-picture-id637868934

Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς τώρα βασίζονται στα επιπλέον θρεπτικά συστατικά που προστίθενται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, ένας από τους πιο γνωστούς οργανισμούς που έχει κάνει εκτενείς μελέτες για τη διατροφή των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτιμά ότι τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού συμβάλλουν έως και στο 30% του σιδήρου και στο 24% των προσλήψεων βιταμίνης D στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί εμπλουτίζουμε τις τροφές;

Μερικές φορές προστίθενται θρεπτικά συστατικά σε τρόφιμα για να αποκαταστήσουν αυτά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, είναι υποχρεωτικό εδώ και δεκαετίες για τους παραγωγούς να προσθέτουν ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη και νιασίνη σε λευκό αλεύρι, επειδή τα θρεπτικά συστατικά αυτά χάνονται κατά την άλεση του σίτου.

Οι παραγωγοί τροφίμων μερικές φορές εμπλουτίζουν από μόνοι τους κάποια τρόφιμα για να ανταποκριθούν σε μια ανάγκη δημόσιας υγείας. Ανησυχίες σχετικά με την ανεπάρκεια βιταμίνης D στη Βρετανία, για παράδειγμα, ώθησε τις βιομηχανίες τροφίμων να προσθέσουν αυτό το θρεπτικό συστατικό σε δημητριακά πρωινού, γαλακτοκομικά προϊόντα και στο ψωμί. Και καθώς το wellness έγινε πλέον παγκόσμια τάση και οι περισσότεροι από εμάς ασκούνται συστηματικά, πλέον θα βλέπουμε όλο και συχνότερα να προστίθεται πρωτεΐνη στις τροφές.

Πρέπει να επιλέγω δηλαδή μόνο εμπλουτισμένα προϊόντα;

Αυτή δεν είναι η σωστή ερώτηση. Το ερώτημα είναι κατά πόσο κάνεις μια διατροφή σωστή ώστε να σε τροφοδοτεί με όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Αν τρως πολλά φρούτα και λαχανικά καθημερινά και συστηματικά τότε δε χρειάζεσαι πιθανότατα να πάρεις δημητριακά εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες. Το ίδιο ισχύει και για τις βιταμίνες. Αυτό για το οποίο μπορείς να είσαι σίγουρη όμως είναι ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης. Η ΕΕ ορίζει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εμπλουτισμού τροφών, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής ποσότητας κάποιου θρεπτικού στοιχείου.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά στις εμπλουτισμένες τροφές αφομοιώνονται εξίσου με αυτά που υπάρχουν φυσικά στις τροφές;

Αυτή δεν είναι εύκολη απάντηση, αλλά αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι η συνολική σου διατροφή και οι ανάγκες σου. Για παράδειγμα αν ασκείσαι συστηματικά έχεις άλλες ανάγκες πρωτεΐνης. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης και αμινοξέων σηματοδοτεί την έναρξη της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης και δημιουργεί θετικό πρωτεϊνικό ισοζύγιο. Η καταστροφή των πρωτεϊνών των μυών αποτελεί ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της άσκησης. Για τον λόγο αυτό τα άτομα που γυμνάζονται χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από ό,τι τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος για παράδειγμα είναι ένα παράγωγο προϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία του τυριού και μπορεί να προστεθεί σε τροφές για ενίσχυση της πρωτεΐνης.

Διάβασε επίσης: Πρωτεΐνη για αποκατάσταση: Οι 9 καλύτερες πηγές πρωτεΐνης από τον trainer-διατροφολόγο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i