Ξύδι & δίαιτα: ξέρεις ποιο της ταιριάζει καλύτερα;

Ξίδι: Φτωχό σε θερμίδες αλλά πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, μετατρέπει με ελάχιστες σταγόνες μια απλή σαλάτα σε γευστικό πιάτο. Τελικά, ποιό είδος είναι αυτό που έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και ταιριάζει στη δίαιτά σου;

Συνεργάστηκε η Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική διαιτολόγος -διατροφολόγος, MSc, διευθύντρια Mediterranean Diet Center Χαλανδρίου www.meddietcenter.gr

Ξίδι και δίαιτα. “Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (απαραίτητη για το δέρμα και τους βλεννογόνους) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βασικές για το μεταβολισμό των λιπαρών και των πρωτεϊνών και για την παραγωγή ενέργειας” λέει η Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος. Δεν του δίνουμε όση σημασία θα έπρεπε, αλλά μας προσφέρει πολλά: ως διεγερτική τροφή ασκεί τονωτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό και επιβραδύνει τη γήρανση, και διάφορα μεταλλικά στοιχεία, όπως φώσφορο (απαραίτητο για τον εγκέφαλο και τη μνήμη) και μαγνήσιο, που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι. “Επιπλέον, είναι πλούσιο σε σίδηρο, αναγκαίος κυρίως για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία” τονίζει η ειδικός.

Μάθε τις βασικές του κατηγορίες και επίλεξε το κατάλληλο ξύδι για... κάθε περίσταση!

Μηλόξυδο: Εμποδίζει την κατακράτηση υγρών

Παράγεται από ζύμωση του σακχάρου του μήλου σε ξύλινα βαρέλια. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 60 μέρες και η ωρίμανση μπορεί να φτάσεις τους 6 μήνες. Έχει λεπτή γεύση, λόγω του χαμηλού επιπέδου οξύτητας.

Τι λέει η ειδικός: Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), που διατηρεί υγιή τα νύχτα, τα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα. Βοηθά στην παραγωγή αντισωμάτων και ερυθρών αιμοσφαιρίων και περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου, διατηρώντας υπό έλεγχο την πίεση και καταπολεμώντας την κατακράτηση.

Ξύδι από κρασί: Καλή πέψη χάρη στην υψηλή οξύτητα

Είναι λευκό ή κόκκινο και το χρώμα εξαρτάται μόνο από το κρασί από το οποίο παράγεται. Η ετικέτα «κλασικό ξύδι» υποδεικνύει βιομηχανικό προϊόν που δεν έχει παλαιωθεί, ενώ η ένδειξη «ξύδι ποιότητας» δείχνει ότι έχει παραχθεί από επιλεγμένα κρασιά και έχει χρόνο ωρίμανσης 8 μήνες.

Τι λέει η ειδικός: Χάρη στην έντονη γεύση του, καθιστά συχνά περιττή τη χρήση λαδιού, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη θερμίδων. Τέλος, περιέχει πηκτίνη, που μειώνει την απορρόφηση λιπαρών και ενεργοποιεί το μεταβολισμό.

Οξύμελο: Πίνεται και ως «ποτό»

Παράγεται από το υδρόμελο, μέσω της αλκοολικής ζύμωσης του μελιού σε νερό. Η ωρίμανση διαρκεί μερικούς μήνες και το ξύδι που βγαίνει διατηρεί τα τυπικά στοιχεία του μελιού. Η λεπτή γεύση του το καθιστά ιδανικό για μαρινάδες, γεύματα με βάση το ψάρι και σούπες λαχανικών.

Τι λέει η ειδικός: Εκτός από βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που υπάρχουν σε όλα τα είδη ξυδιού, περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το δέρμα και τα μαλλιά. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία

Ρυζόξυδο: Βοηθά το ανοσοποιητικό

Το καλύτερο είναι της Ιαπωνίας – παράγεται από τα κατάλοιπα του σάκε, που διαλύονται σε νερό για να μειωθεί η οξύτητά τους. Είναι ελαφρύ ξύδι που μπορεί ν’ αντικαταστήσει το λεμόνι στις σαλάτες και το σούσι.

Τι λέει η ειδικός: Το βιολογικό ζυμώνεται με την προσθήκη μαγιάς, του koji, που διασπά τα μόρια του αμύλου στο ξύδι. Έτσι, το ρυζόξυδο αποκτά μια συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων, ιδιαίτερα ψευδάργυρο (απαραίτητο για το ανοσοποιητικό) και σελήνιο (αντιοξειδωτικό). Πολύ σημαντικό είναι ότι δεν προκαλεί οξύτητα.

Μπαλσάμικο: Ιδανικό κυρίως για τους αθλητικούς τύπους

Παράγεται από μούστο που ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον για 12 χρόνια. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα καφέ παχύρρευστο υγρό. Χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση στο κρέας, στα κυρίως πιάτα, στα φρούτα του δάσους ή τις σαλάτες.

Τι λέει η ειδικός: Περιέχει το κλασικό μείγμα μεταλλικών στοιχείων, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από το ξύδι κρασιού. Προσθέτοντας μερικές σταγόνες στο φαγητό σου, λαμβάνεις επιπλέον ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, απαραίτητα ειδικά αν αθλείσαι και χάνεις πολλά μεταλλικά στοιχεία μέσω της εφίδρωσης. Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο είναι αναγκαία γιατί ευνοεί τη μυική δραστηριότητα και την παραγωγή ενέργειας.

Συνεργάστηκε η Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i