Με τη διάδοση του βιγκανισμού, τα φυτικά βούτυρα, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας, βρίσκουν όλο και πιο συχνά το δρόμο τους για το ψωμί μας, ακόμη κι αν δεν αποτελούν αποκλειστικά φυτική διατροφή. Φτιάχνονται από πολτοποιημένους καρπούς, όπως αμύγδαλο, φιστίκι, κάσιους, φυστίκια ενώ βούτυρο καρπών μπορεί να θεωρηθεί και το ταχίνι καθώς φτιάχνεται από πάστα ξεφλουδισμένου σουσαμιού.
Φυσικά υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα απολαύσετε είτε ως άλειμμα με μέλι ή συνδυαστικά με φρέσκα φρούτα, αλλά και σε ντρέσινγκ για σαλάτες, σε μπολ πρωινού με γιαούρτι ή βρώμη ή ακόμη και πάνω σε κέικ και μάφιν.
Όσο για τα οφέλη τους, αυτά είναι πάρα πολλά αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, έχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και «καλά» λιπαρά.
Στο κρίσιμο ερώτημα αν παχαίνουν, η απάντηση είναι όχι αν καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες. Οι θερμίδες τους κυμαίνονται από 160 έως 230 ανά 2 κουταλιές της σούπας, όσες δηλαδή έχουν και 30 γραμμάρια ξηρών καρπών, αλλά το πλεονέκτημα τους είναι ότι τα αλείμματα μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr