Το μόνο λαχανικό με πραγματική αποτοξινωτική δράση

Σύμφωνα με έρευνα, υπάρχει ένα πράσινο λαχανικό που έχει όντως αποτοξινωτική δύναμη.

λαχανικό iStock

Oι διατροφολόγοι γενικά δεν υποστηρίζουν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να απελευθερώσουν το σώμα σου από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες. Ωστόσο, σύμφωνα με μία έρευνα, υπάρχει ένα πράσινο λαχανικό που μπορεί να έχει όντως αποτοξινωτική δύναμη: τα βλαστάρια του μπρόκολου, τα οποία είναι τριών έως τεσσάρων ημερών φυτά μπρόκολου (baby μπρόκολα), που μοιάζουν με το τριφύλλι Αλφάλφα, αλλά έχουν γεύση σαν ραπανάκια. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ανακάλυψαν ότι τα βλαστάρια αυτά βοηθούν να απομακρύνονται οι ρύποι με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Βλαστάρια μπρόκολου: η μελέτη για το πράσινο λαχανικό

Οι ερευνητές που έγραφαν στο Cancer Prevention Research, επικεντρώθηκαν στη μελέτη περίπου 300 ατόμων που ζούσαν σε μια κινεζική πόλη με υψηλό ποσοστό ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη κατανάλωνε καθημερινά ένα ρόφημα που περιείχε σκόνη από βλαστάρια μπρόκολου, ενώ η δεύτερη κατανάλωνε καθημερινά ένα ρόφημα που δεν είχε μπρόκολο. Μετά από 12 βδομάδες, εξέτασαν τα ούρα και το αίμα των συμμετεχόντων. Το πόρισμα: το επίπεδο απέκκρισης των ρύπων στα άτομα της πρώτης ομάδας ήταν σημαντικά υψηλότερο από αυτό της δεύτερης ομάδας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αποτοξίνωσης του οργανισμού τους από έναν καρκινογόνο ρύπο, το βενζόλιο, είχε εκτοξευτεί στο 61%, ενώ το ποσοστό απομάκρυνσης μίας άλλης καρκινογόνου ουσίας, της ακρολεΐνης, αυξήθηκε κατά 23%.

Τι είναι αυτό που κάνει, όμως, τα βλαστάρια του μπρόκολου τόσο σημαντικά;

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η χημική ένωση που βρέθηκε σε αυτά τα λαχανικά καθώς και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά, έχει αποδειχτεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες σε μελέτες που έγιναν σε ζώα. Αν και πρέπει να γίνει ακόμα περισσότερη έρευνα προτού αποδειχτεί με σιγουριά ότι τα βλαστάρια του μπρόκολου ή άλλα παρόμοια λαχανικά μπορούν να απομακρύνουν τους ρύπους από το σώμα μας, σίγουρα δε μας κάνει κακό αν αγοράσουμε λίγα βλαστάρια και τα βάλουμε στη σαλάτα μας ή τα ανακατέψουμε για να φτιάξουμε ένα πράσινο smoothie.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i