Η ηπατική υγεία είναι το παν: To θεραπευτικό βότανο για το συκώτι που έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας

Ο σύμμαχος της ηπατικής υγείας, βρίσκεται μόλις ένα βότανο μακριά.

happy healthy woman iStock

Το να είμαστε υγιείς έχει πραγματικά πολλές παραμέτρους και εκφάνσεις. Ψυχική υγεία, σωματική, πνευματική και όλα με τις υποκατηγορίες και τις περαιτέρω εξειδικεύσεις τους. Αν ρωτήσουμε 1.000 ανθρώπους τι σημαίνει να είσαι πραγματικά υγιής, πιθανότατα θα λάβουμε και 1.000 διαφορετικές απαντήσεις: Όλες εξίσου σωστές, όλες εξίσου ελλιπείς. 

Ωστόσο, για να μην κάνουμε τα πράγματα περισσότερο πολύπλοκα από όσο χρειάζεται, πρόκειται τελικά για συγκοινωνούντα δοχεία που αλληλεπιδρούν συνεχώς, επηρεάζοντας το ένα το άλλο.

Ηπατική υγεία: Πολύ σημαντικότερη από όσο πιστεύεται

Παρόλο που δεν γίνεται αναφορά σε αυτήν όσο συχνά θα έπρεπε, η ηπατική υγεία είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας και ειδικά εν όψει των γιορτών, με απασχόλησε ιδιαίτερα η ενίσχυσή της.

Άγιε μου Βασίλη, το 2021 ήμουν ένα πολύ καλό κορίτσι. Για το 2022, θα ήθελα να μου φέρεις ένα υγιές ήπαρ...

Γιατί εν όψει των γιορτών; Γιατί οι "κραιπάλες" σε φαγητό και ποτό αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ, τα οικογενειακά τραπέζια είναι γεμάτα ελκυστικές λιχουδιές και εγώ κάθε άλλο παρά πρόθυμη να τους αντισταθώ. Και το συκώτι είναι αυτό που επιβαρύνεται περισσότερο από τα πολλά λιπαρά και το αλκοόλ!

"Μην μου πρήζεις το συκώτι": Μια φράση με βαθύτερο νόημα

Το ήπαρ λοιπόν, κατά κόσμον συκώτι, διαθέτει το "μονοπώλιο" ως το κέντρο αποτοξίνωσης του οργανισμού και αποτελεί το μεγαλύτερο εσωτερικό, αλλά και πιο πολύπλοκο μεταβολικά όργανό μας, στο οποίο χρωστάμε κυριολεκτικά τη ζωή μας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τρόποι να το προστατεύσουμε (ώστε να συνεχίσει και εκείνο να μας προστατεύει αποτελεσματικά). Προσωπικά, η πρόσφατη ανακάλυψή μου για τη βέλτιστη ηπατική υγεία ακούει στο όνομα Milk Thistle Plus, το συμπλήρωμα διατροφής της Flora, που έχω λατρέψει αφενός εγώ και αφετέρου το συκώτι μου.

MedMelon-Milk Thistle-Web-1200x1440px.jpg

Γαϊδουράγκαθο, ο πιο υποτιμημένος φυσικός θησαυρός

Don' t be silly:  Βασίσου στο Silybum marianum 

Ή αλλιώς γαϊδουράγκαθο, το ένα από τα τρία βότανα που το καθιστούν τόσο αποτελεσματικό. Έχουν γίνει πολλές κλινικές έρευνες για τη δραστική του ουσία "σιλιμαρίνη", η οποία διαθέτει αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές και αναγεννητικές ιδιότητες, ενώ υποβοηθά τη διαδικασία της πέψης και μειώνει τη χοληστερόλη.

Η απλή μέθοδος των τριών: Γαϊδουράγκαθο, ρίζα πικραλίδας, φύλλα αγκινάρας

Τα τρία αυτά βότανα του Milk Thistle Plus κρύβονται πίσω από την αποτελεσματικότητά του και μπορούν να εγγυηθούν την απόλυτη ηπατοπροστατευτική δράση για τον οργανισμό μου, χάρη στη συγκέντρωση των δραστικών ουσιών τους. Μάλιστα, περιέχουν σταθερή ποσότητα από την κάθε δραστική ουσία, επειδή είναι σε μορφή τυποποιημένων εκχυλισμάτων.

Συγκεκριμένα, τα εκχυλίσματα της ρίζας πικραλίδας και των φύλλων αγκινάρας είναι super ευεργετικά επειδή:  

  • Συμβάλλουν στον καθαρισμό του ήπατος από το συσσωρευμένο λίπος
  • Αυξάνουν την παραγωγή χολής
  • Τονώνουν το πεπτικό
  • Απολυμαίνουν το ουροποιητικό
  • Περιέχουν ινουλίνη, που τρέφει τα φιλικά βακτήρια του εντέρου και διεγείρει το ανοσοποιητικό

Τα αποτελέσματά τους απογειώνονται με την "απλή μέθοδο των τριών", καθώς ο συνδυασµός γαϊδουράγκαθου, πικραλίδας και αγκινάρας:

  • Αποτοξινώνει και προστατεύει το ήπαρ από την τοξική δράση χηµικών, βαρέων µετάλλων, φαρµάκων, δηλητηρίων
  • Συµβάλλει στην προστασία από φθορές που δημιουργεί η κατάχρηση αλκοόλ
  • Ενισχύει το ήπαρ σε περιπτώσεις χρόνιας καταπόνησης
  • Συμβάλλει στην αναπαραγωγή νέων, υγιών ηπατικών κυττάρων
  • Βοηθά στη διατήρηση χαµηλών επιπέδων λιπιδίων
  • Έχει αντιδιαβητική δράση κυρίως σε ασθενείς µε διαβήτη Β
  • Βοηθά την έκκριση χολής
  • Μειώνει τα συµπτώµατα δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας

Στα θετικά του Milk Thistle Plus της Flora προστίθεται σίγουρα και ότι καθίσταται ασφαλές για μακροχρόνια χρήση, ενώ δεν είναι γενετικά τροποποιημένο, δεν περιέχει γλουτένη και είναι κατάλληλο και για χορτοφάγους.

Θαυματουργό και "με τη βούλα"

Για εμάς τους health junkies που δεν αφήνουμε τί-πο-τα να πέσει κάτω (πόσο μάλλον κάτι που αφορά την ηπατική μας υγεία), στο Milk Thistle Plus της Flora, οι αναλογίες των φλαβονολιγνάνων της σιλυμαρίνης ταιριάζουν με αυτές των κλινικών δοκιμών.

Μερικές ακόμη συμβουλές για καλύτερη ηπατική υγεία

Παρόλο που βρήκα στο Milk Thistle Plus της Flora τον απόλυτο σύμμαχο, για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα φροντίζω να αποτελεί μέρος ενός γενικότερου υγιεινού πλάνου ζωής, το οποίο περιλαμβάνει:

Ισορροπημένη διατροφή 

Μπορεί τώρα να κάνω μερικές εξαιρέσεις για τα γιορτινά τραπέζια, αλλά ακόμη και εκεί σίγουρα δεν θα φάω "σαν να μην υπάρχει αύριο" (γιατί μάντεψε: Υπάρχει). Έτσι, σε γενικές γραμμές το καθημερινό μου διαιτολόγιο περιλαμβάνει αρκετές πηγές άπαχης πρωτεΐνης, φρούτα και λαχανικά, ενώ έχω περιορίσει πολύ την κατανάλωση junk food. Αυτό γιατί η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά επιβαρύνει σημαντικά το ήπαρ, το οποίο καταλήγει να εργάζεται σκληρά για να επεξεργαστεί τα συστατικά τους. Ας μην του κάνουμε τη ζωή δύσκολη.

Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους

Δεν αναφέρομαι φυσικά σε μεζούρες και ψυχαναγκαστικά κολλήματα με τη ζυγαριά, αλλά στη διατήρηση ενός υγιούς δείκτη μάζας σώματος κατόπιν συμβουλών του γιατρού μου. Εκτός από την επιλογή υγιεινών τροφών και σωστών ποσοτήτων, σε αυτό με βοηθά και η αερόβια άσκηση. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζω να θυμάμαι ότι τα περιττά κιλά μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, αυξάνοντας την πιθανότητα για εμφάνιση άλλων σοβαρότερων προβλημάτων.

Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο

Μπορεί πολλοί να το δαιμονοποιούν, όμως εγώ πιστεύω ότι και σε αυτό χρειάζεται μέτρο. Ένα ποτήρι κρασί το βράδυ του Σαββάτου συνοδεία καλού φαγητού στο σπίτι με καλεσμένους όλους τους φίλους μου, είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσω και να αποφορτιστώ από μια πιεστική εβδομάδα. Ωστόσο, φροντίζω πάντα να μην περάσω από το "οίνος ευφραίνει καρδίαν" στο "οίνος καταστρέφει το ήπαρ", μιας και η κατάχρησή του μπορεί να αποβεί καταστροφική για το συκώτι και κατ' επέκταση, για τον οργανισμό.

Εν κατακλείδι, το Milk Thistle Plus της Flora άλλαξε εξ ολοκλήρου τον τρόπο που εγώ αντιμετωπίζω την ηπατική μου υγεία, ενώ μαζί με την υιοθέτηση σωστών συνηθειών και ισορροπημένου lifestyle, μου έδωσε το απαραίτητο boost που μου έλειπε. Ας πιούμε στην υγεία του γαϊδουράγκαθου. Cheers!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i