Στις μέρες μας, όπου η πρόσβαση σε πληροφορίες για τη διατροφή είναι πιο εύκολη από ποτέ, ένα νέο παγκόσμιο πρόβλημα έρχεται στο προσκήνιο, που μπορεί να μας φαίνεται ως έκπληξη: οι ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Global Health, πάνω από το 68% του πληθυσμού παγκοσμίως στερείται επαρκών ποσοτήτων ιωδίου, ενός σημαντικού μικροθρεπτικού συστατικού για την υγεία μας.
Η έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Harvard T.H. Chan School of Public Health, το UC Santa Barbara και την Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN), αποκαλύπτει ότι η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών είναι πολύ πιο διαδεδομένη από ότι περιμέναμε. Το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες ιωδίου, ενώ ακολουθούν σε ανεπάρκεια το βιταμίνη Ε (67%), το ασβέστιο (66%) και ο σίδηρος (65%).
Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ιώδιο;
Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, που επηρεάζει την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και την ενέργεια. Χωρίς επαρκή ποσότητα ιωδίου, μπορεί να προκύψουν προβλήματα όπως η βρογχοκήλη και άλλες διαταραχές του θυρεοειδούς.
Τα αποτελέσματα και η επιρροή
Η μελέτη κατέγραψε σημαντικές ανεπάρκειες για σχεδόν όλα τα εξεταζόμενα μικροθρεπτικά συστατικά, με τις γυναίκες συχνά να πλήττονται περισσότερο σε θρεπτικά συστατικά όπως το ιώδιο, η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και το σελήνιο, ενώ οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερη ανεπάρκεια σε ασβέστιο, νιασίνη, θειαμίνη, ψευδάργυρο και άλλα.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτές οι ανεπάρκειες δεν περιορίζονται μόνο σε περιοχές με χαμηλά εισοδήματα αλλά εμφανίζονται και σε πιο ανεπτυγμένες χώρες όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη. Μάλιστα, η ανεπάρκεια ασβεστίου είναι ιδιαίτερα έντονη στους νέους ηλικίας 10-30 ετών, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ανάπτυξη και την υγεία τους μακροπρόθεσμα.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Η καλή είδηση είναι ότι μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή μας για να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις. Στην περίπτωση του ιωδίου, η κατανάλωση ιωδιούχου αλατιού ή τροφών πλούσιων σε ιώδιο, όπως τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά, μπορεί να βοηθήσει.
Για άλλες ανεπάρκειες, όπως αυτές του ασβεστίου, των βιταμινών και των μετάλλων, η προσθήκη τροφών όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα δημητριακά μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.
Τροφές πλούσιες σε ιώδιο
Θαλασσινά:
► Ψάρια: Ιδιαίτερα οι θαλάσσιες ποικιλίες όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές ιωδίου.
► Θαλασσινά: Όπως γαρίδες και καβούρια, περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες ιωδίου.
Φύκη (Seaweed):
► Νόρι: Χρησιμοποιείται συνήθως για ρολά σούσι και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο.
► Κελπ: Ένα άλλο είδος φυκιού που είναι πλούσιο σε ιώδιο και συχνά χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα διατροφής.
Ιωδιούχο αλάτι:
► Ιωδιούχο αλάτι: Η προσθήκη ιωδίου στο αλάτι είναι μια κοινή πρακτική σε πολλές χώρες και βοηθά στην πρόληψη των ελλείψεων ιωδίου.
Γαλακτοκομικά προϊόντα:
► Γάλα: Περιέχει ιώδιο λόγω των ζωοτροφών που τρώνε τα ζώα.
► Γιαούρτι: Επίσης μια καλή πηγή ιωδίου.
► Τυρί: Ορισμένα τυριά περιέχουν ιώδιο, αν και σε μικρότερες ποσότητες.
Αυγά:
► Αυγά: Το ιώδιο βρίσκεται κυρίως στο κρόκο.
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά:
► Πατάτες: Περιέχουν μικρές ποσότητες ιωδίου.
► Φρούτα: Όπως τα βατόμουρα και τα μήλα, αν και οι ποσότητες είναι περιορισμένες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr