Πώς ενισχύει η βιταμίνη C το ανοσοποιητικό; Μπορεί να μας προστατέψει από την COVID-19;

Θα μπορούσε η βιταμίνη C να συμβάλει στην προστασία από τον νέο κορονοϊό;

surgical-masks-on-fruit-picture-id1225376656 Savany

Ερευνητές και γιατροί μελετούν την επίδραση της βιταμίνης C στη «μάχη» της πρόληψης του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, εάν μας ρωτούσαν να ονομάσουμε μία βιταμίνη που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό, αυτή θα ήταν με διαφορά η C!

Τι είναι η βιταμίνη C

Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό με αρκετούς ρόλους στον οργανισμό μας. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να εξουδετερώσει ασταθή στοιχεία στο σώμα μας, τις ελεύθερες ρίζες, και συμβάλει στην προστασία ή στην αντιστροφή της κυτταρικής βλάβης που προξενείται από αυτές.

Συμμετέχει επίσης σε μια σειρά βιοχημικών διαδικασιών, πολλές από τις οποίες συσχετίζονται με την υγεία του ανοσοποιητικού μας.

Βιταμίνη C και ανοσοποιητικό σύστημα

Η αντιοξειδωτική της δράση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία έχει συσχετιστεί πλέον με πολλά νοσήματα, ακόμη και με την COVID-19. Επιπλέον, υποστηρίζεται επιστημονικά ότι ο περιορισμός της φλεγμονής συμβάλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εκτός όμως από τη μείωση της φλεγμονής, η βιταμίνη C δρα με έναν ακόμη τρόπο ώστε να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό: Ευνοεί την ανάπτυξη και την εξάπλωση των λεμφοκυττάρων, μιας μορφής κυττάρων του ανοσοποιητικού που αυξάνει τον αριθμό των αντισωμάτων που κυκλοφορούν στον οργανισμό και που επιτίθενται σε παθογόνες ουσίες και «εισβολείς» στον οργανισμό.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία από έρευνες σε ζώα και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σε ανθρώπους που δείχνουν ότι η ενδοφλέβια χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των πνευμόνων σε σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις που προκαλούνται από Η1Ν1 ή άλλους ιούς. (Δες εδώ και εδώ σχετικές δημοσιεύσεις.)

Μπορεί όμως η βιταμίνη C να σε προστατέψει συγκεκριμένα από την COVID-19;

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Chinese Journal of Infection Diseases, ο ιατρικός σύλλογος της Σαγκάης (Shanghai Medical Association) ενέκρινε τη χρήση υψηλής δόσης βιταμίνης C ως θεραπείας για νοσηλευόμενους με COVID-19. Οι δόσεις που είναι υπερπολλαπλάσιες από την συνιστώμενη ημερήσια δόση συστήνεται να χορηγούνται ενδοφλεβίως για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων. Η βελτίωση αυτή μπορεί να βοηθήσει έναν ασθενή να μην μπει σε υποστήριξη αναπνοής και να μειώσουν το χρόνο νοσηλείας σε εντατική. (Διάβασε εδώ τη σχετική μελέτη στα αγγλικά.) Οι Κινέζοι ερευνητές ξεκίνησαν ήδη κλινική μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας χορήγησης βιταμίνης C σε ανθρώπους που νοσηλεύονται με COVID-19.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να σημειώσουμε πως η βιταμίνη C δεν ανήκει αυτή τη στιγμή στις θεραπευτικές επιλογές για τη λοίμωξη από τον κορονοϊό, αφού χρειάζονται επιπλέον επιστημονικά στοιχεία. (Διάβασε εδώ μια ενδιαφέρουσα μελέτη στα αγγλικά.)

Διάβασε επίσης: Πρόληψη ιώσεων: Πώς θα κρατήσεις μακριά σου τους ιούς (και τον κορονοϊό) και τη γρίπη

Διάβασε επίσης: Επάρκεια βιταμίνης D: Δραστική και ενάντια στην COVID-19

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i